nieuws

Honderd keer snellere wifi binnen handbereik

Hotel 1373

Draadloos internet dat nooit ‘verstopt’ raakt en moeiteloos honderd keer sneller is dan de betere wifi-verbindingen die nu in gebruik zijn. Volgens onderzoekers van de TU Eindhoven is het binnen handbereik en ook nog vrij eenvoudig en betaalbaar te realiseren. Ze bedachten een wifi-netwerk dat via infraroodstralen het signaal doorgeeft.

Honderd keer snellere wifi binnen handbereik

Ieder apparaat krijgt zijn eigen golflengte en daardoor hoeft de capaciteit niet met andere apparaten te worden gedeeld. Dat scheelt een hoop ergernis, want het internet wordt op deze manier niet traag door een teveel aan apparatuur met internetverbinding. Onderzoeker Joanne Oh is cum laude op het onderwerp gepromoveerd, liet de universiteit vrijdag weten.

Leestip: Hoe u als hotelier het wifi-vraagstuk de baas wordt

Internet door infrarood

Het systeem werkt via ‘lichtantennes’ die bijvoorbeeld aan het plafond worden bevestigd en van daaruit de lichtstralen heel nauwkeurig op apparaten richten. Voordat het klaar is voor de consument moet nog worden gewerkt aan de techniek die bijhoudt waar apparaten zijn. Ook is meer werk nodig aan het achterliggende centrale glasvezelnetwerk. Dat gaat nog zeker vijf jaar duren, verwacht hoogleraar breedbandtechnologie Ton Koonen van de TU/e.

Hotels

Hotels lopen in de frontlinie als het gaat om wifi-technologie, betoogt Spencer Hinzen, regionaal salesdirecteur Zuid-Europa bij Ruckus Wireless. Omdat veel gasten tegelijk online moeten en zij hoge eisen stellen aan de snelheid, adopteren hotels vaak als eerste nieuwe technieken voor wifi-netwerken. Hinzen analyseert het belang hiervan. Lees er hier meer over.

Meer leestips: Ook wifi is gastvrijheid

Reageer op dit artikel