nieuws

Amsterdam organiseert bijeenkomst duurzame hotellerie

Hotel 1258

De gemeente Amsterdam organiseert dinsdag 9 mei in samenwerking met enkele andere partijen een bijeenkomst over duurzaamheid in de hotellerie. Middels workshops met duurzame onderwerpen wil de gemeente handvatten bieden hoe duurzaamheid kan worden toegepast in een hotel.

Amsterdam organiseert bijeenkomst duurzame hotellerie

De middag duurt van 14.00 tot 17.00 en vindt plaats in Casa400. Tijdens de bijeenkomst worden concrete handvatten gegeven om hotel en bedrijfsvoering duurzaam of duurzamer te maken.

Er worden zes workshops rondom duurzame hotellerie georganiseerd die aan de hand van input van een aantal hotels zijn samengesteld. Circulariteit, energie en water, zon, voedsel en elektrisch vervoer worden uitgebreid behandeld. Hieronder de zes workshops in detail.

Circulaire economie in de praktijk

Een economie zonder verspilling, waarin afval niet bestaat en we alles duurzaam produceren. Dat is, kort door de bocht, een circulaire economie. Dat lijkt toekomstmuziek, maar er zijn al diverse initiatieven op dit gebied. In deze workshop maakt u kennis met de basisprincipes van de circulaire economie en leert u hoe u ze profijtelijk kunt toepassen in uw eigen hotel.

Deze workshop wordt gegeven door Arjan van Rheede, senior onderzoeker Duurzaamheid en Circulariteit, Hotelschool Den Haag.

Aan de slag met energie en water

Welke energiemaatregelen zijn mogelijk in uw hotel en wat leveren ze op? Een energie- en waterscan geeft het antwoord op deze vragen. Tijdens deze workshop laten we zien wat zo’n scan inhoudt. U kunt vragen stellen over de (haalbaarheid van) maatregelen en ervaringen uitwisselen. Ook krijgt u inzicht in financieringsmogelijkheden, bijvoorbeeld via het Duurzaamheidsfonds.

Deze workshop wordt gegeven door Bas van den Brenk van Klimaatroute.

Duurzaam omgaan met voedsel

Een herkenbaar spanningsveld: het mag uw gasten aan niets ontbreken, maar voedsel weggooien doet altijd pijn. Deze workshop laat zien aan welke knoppen u kunt draaien zodat de service optimaal blijft en u toch minder verspilt.
De Hotelschool Den Haag presenteert het raamwerk LEARN als basis voor het duurzaam omgaan met voedsel. Ook krijgt u inzicht in de kracht van communicatie over duurzaamheid. Wat is bijvoorbeeld rescued soup?

Deze workshop wordt gegeven door Joost de Vos (food & beverage) en Anna Visser-Admunson (marketing), Hotelschool Den Haag.

Zon op uw dak

Zonnepanelen op uw dak leveren geld op en zijn een prachtig signaal naar uw gasten en de buurt. Het is eenvoudiger dan u denkt. Of u nu huurder of eigenaar van het pand bent. Of u nu zelf geld wilt investeren of dat door anderen wilt laten doen. Tijdens deze workshop krijgt u inzicht in de mogelijkheden van zon op uw specifieke dak en in financieringsmogelijkheden.

Deze workshop wordt gegeven door de Amsterdamse Zoncoalitie, een open samenwerkingsverband van zonaanbieders dat zich ten doel stelt 1 miljoen zonnepanelen in Amsterdam te realiseren.

Slimme en schone bevoorrading

Het is druk in Amsterdam. Niet alleen met toeristen, maar ook met veel voertuigen die veel ritten moeten maken om de bedrijven in de stad te bevoorraden. Voor een hotel in de Binnenstad gaat het al snel om zo’n 15 – 20 ritten per week. Iedereen heeft er baat bij als dit slimmer kan. Welke maatregelen kunt u morgen al nemen? U krijgt inzicht in het belang van schone bevoorrading en in nieuwe ontwikkelingen die voor u interessant kunnen zijn.

Deze workshop wordt gegeven door Kees-Willem Rademakers, onderzoeker City Logistiek van de Hogeschool van Amsterdam.

Elektrisch vervoer voor uw gasten: wat let u?

Amsterdam wil in 2025 zoveel mogelijk uitstootvrij zijn. Uw hotel kan een belangrijke bijdrage leveren aan deze ambitie. Heeft u weleens overwogen om uw gasten elektrisch vervoer aan te bieden?
Dat kan een elektrische taxi zijn maar er zijn meer opties. Wat heeft u nodig om met een gerust hart een dergelijke maatregel te nemen? Tijdens deze workshop gaan we hierover het gesprek aan en geven we praktijkvoorbeelden.

Voor meer informatie over de bijeenkomst over duurzame hotellerie en aanmelden, bezoek de website van de gemeente

Reageer op dit artikel