nieuws

Marktaandeel Airbnb blijft stijgen in Nederland: de cijfers op een rij

Hotel 2366

Het marktaandeel van Airbnb blijft stijgen in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International en Hotelschool The Hague. De cijfers uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag op een rij.

Marktaandeel Airbnb blijft stijgen in Nederland: de cijfers op een rij

De cijfers op een rij: 

Amsterdam in 2016:

1,7
miljoen Airbnb- overnachtingen werden in 2016 in Amsterdam geboekt.
125
procent toename in vergelijking met 2015.
64
Van de boekingen werden verricht in de volgende wijken in Amsterdam: Centrum-West, De Baarsjes & Oud-West, Centrum-Oost, De Pijp en Westerpark.
10,7
procent is het marktaandeel van Airbnb in Amsterdam in vergelijking tot de hotellerie.
7,3
procent is het marktaandeel van Airbnb in Den Haag in vergelijking tot de hotellerie.
6,5
procent is het marktaandeel van Airbnb in Rotterdam in vergelijking tot de hotellerie.
35
procent steeg de prijs in Amsterdam in 2016 voor een gedeelde Airbnb-locatie

procent steeg de prijs voor een eigen locatie. Dat komt neer op gemiddeld 140 euro per overnachting.
126.000
Airbnb-overnachtingen telde Den Haag in 2016
116.000
Airbnb-overnachtingen telde Rotterdam in 2016
79
euro per nacht betaalde Airbnb-gasten gemiddeld voor een overnachting in Den Haag
72 
euro per nacht betaalde Airbnb-gasten gemiddeld voor een overnachting in Rotterdam.
367.000
Airbnb-boekingen werden in Amsterdam gedaan in het eerste kwartaal van 2017. Een toename van 34 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.
32 
procent meer Airbnb-boekingen kwamen in het eerste kwartaal van 2017 binnen in Den Haag. Dit in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.
40
procent meer Airbnb-boekingen kwamen in het eerste kwartaal van 2017 binnen in Rotterdam. Dit in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.


Airbnb had in vergelijking tot de hotellerie 10,7 procent van de Amsterdamse markt in handen had, zo meldt het onderzoek. Ook werd voor het eerst het marktaandeel van Airbnb in Den Haag en Rotterdam geanalyseerd. Het marktaandeel hier is respectievelijk 7,3 en 6,5 procent.

Prijs Airbnb-overnachting

Airbnb-activiteiten zijn met name geconcentreerd in het centrale deel van grote steden. 64 procent van de boekingen in Amsterdam werden verricht in de wijken: Centrum-West, De Baarsjes en Oud-West, Centrum-Oost, De Pijp en Westerpark. Airbnb stelde eerder nog dat toeristen zich meer verspreiden over de stad, maar volgens de onderzoekers is dit niet het geval. De gemiddelde prijs van een Airbnb-overnachting in Amsterdam steeg in een jaar met 3 procent, naar 140 euro. De prijs van een gedeelde locatie steeg zelfs met 35 procent.

Den Haag en Rotterdam

Den Haag was in 2016 na Amsterdam het meest populair voor Airbnb-boekingen. Daar staat de teller op 126.000 boekingen. Rotterdam volgt met 116.000 overnachtingen. Opmerkelijk omdat Rotterdam 13 procent meer hotelgasten heeft ontvangen in vergelijking met Den Haag. Meeste Airbnb-bezoekers verbleven in Den Haag in het centrum, Scheveningen en Segbroek. In Rotterdam is dit naast het centrum, ook Delfshavena en Noord. In Den Haag werd gemiddeld 79 euro per nacht betaald. In Rotterdam 72 euro.

In het eerste kwartaal van 2017 was een explosieve groei te zien. In Amsterdam kwam dit neer op 367.000 Airbnb-boekingen. Een toename van 34 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Haag was de toename 32 procent. In Rotterdam zelfs 40 procent.

Reactie Airbnb

Een onjuiste weergave van de cijfers, zegt de verhuursite Airbnb in reactie op dit onderzoek. Volgens Airbnb bezochten 770.000 mensen vorig jaar Amsterdam, tegen 575.000 een jaar eerder. De onderzoekers hebben zich niet gebaseerd op cijfers die ze rechtstreeks van Airbnb hebben gekregen, meldt ze in een toelichting. De cijfers komen van een bedrijf dat data verzamelt over de verhuursite.

 

>>Dossier Airbnb

 

Reageer op dit artikel