nieuws

Plannen voor een pop-up hotel in Bijlmerbajes

Hotel 1762

Het Amsterdamse stadsbestuur heeft plannen voor een pop-up hotel in de voormalige bijlmerbajes. Het hotel genaamd ‘Hotel Utopia’ moet worden gerund door bewoners van het asielzoekerscentrum dat nu in het pand is gevestigd.

Plannen voor een pop-up hotel in Bijlmerbajes

De organisatie van Hotel Utopia zou in handen moeten komen van de maatschappelijke onderneming Movement on the Ground in samenwerking met The Student Hotel en Refugee Company, zo meldt nieuwszender At5.

Plan is dat het hotel half juni opengaat voor de duur van een klein half jaar. Het hotel gaat een kleine 50 bedden tellen. Met de opbrengsten van het hotel worden statushouders opgeleid. Daarnaast doen ze werkervaring op in de hotellerie, wat de kans op een baan vergoot.

Groen licht

In het azc Wenckebachweg verblijven momenteel 600 asielzoekers. Twee van de zes torens van de voormalige Bijlmerbajes zijn niet in gebruik. In één daarvan is het hotel gepland. De minister van Veiligheid en Justitie moet nog groen licht geven voor de komst van het hotel.

Plannen in Nijmegen

In Nijmegen zijn soortgelijke plannen voor een pop-up hotel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil een klein hotel of een bed & breakfast vestigen in een asielzoekerscentrum in Nijmegen. Bewoners van het azc zouden daar vrijwilligerswerk kunnen doen of een werkstage kunnen lopen.

Het COA wilde tot 2019 noodopvang vestigen in het leegstaande Belastingkantoor in Nijmegen. De toeloop van vluchtelingen is echter fors afgenomen, zodat het COA tal van locaties in het land sluit. Maar het orgaan wil graag in Nijmegen blijven omdat de ervaringen met het voormalige tentenkamp Heumensoord zo goed zijn.

‘De plek leent zich goed voor het in de praktijk brengen van nieuwe concepten, waarmee het COA beoogt leergeld op te doen voor asielopvang in de toekomst’, aldus een brief aan de gemeente.

Reageer op dit artikel