nieuws

Vakantielanden: Griekenland voordelig, Zwitserland duur

Hotel 1710

Van de vijf populairste zomervakantielanden kent Griekenland de laagste prijzen voor een hotelovernachting of eten buiten de deur. Toeristen betalen er bijna een vijfde minder in hotels en restaurants dan gemiddeld in de Europese Unie. Zwitserland is het duurst. Daar betalen gasten gemiddeld  twee derde meer in de horeca.

Vakantielanden: Griekenland voordelig, Zwitserland duur

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van cijfers van Eurostat.

Spanje relatief goedkoop

Frankrijk is het duurste land uit de top 5. De hotel- en horecaprijzen liggen daar ruim een zesde hoger dan gemiddeld. Ook in Franse supermarkten zijn voedingsmiddelen relatief duur. In Duitsland en Italië zijn vakantiegangers eveneens relatief duur uit, Spanje is daarentegen vrij goedkoop. Nederlanders die in eigen land vakantie vieren, betalen een kleine 10 procent meer dan gemiddeld.

Lees ook: Vaker op vakantie, minder op bonnefooi

Goedkoopste vakantielanden: Albanië en Macedonië

De echt prijsbewuste toerist doet er beter aan gebaande paden te verlaten. In Albanië kan hij terecht in hotels en restaurants voor prijzen die 60 procent onder het Europese gemiddelde liggen. Ook in bijvoorbeeld Macedonië krijgen vakantiegangers meer waar voor hun euro’s. Wie daarentegen serieus geld stuk wil slaan op vakantie, moet in Zwitserland zijn. Daar wordt in de horeca ruim twee derde meer betaald dan gemiddeld.

Reageer op dit artikel