nieuws

Laagsteprijsgarantie hotels biedt boekers geen ‘garantie’ op de laagste prijs

Hotel 2049

Veel hotelkamers die met een zogeheten laagsteprijsgarantie worden aangeboden, blijken vaak elders veel goedkoper geboekt te kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die de prijsgarantie testte van tien hotelketens en van onlinereisbureau Travelocity, dat onderdeel is van boekingssite Expedia.

Laagsteprijsgarantie hotels biedt boekers geen ‘garantie’ op de laagste prijs

In alle gevallen was het mogelijk kamers elders goedkoper te boeken. Soms zelfs met extra voordelen zoals met een ontbijt, dat bij de ketens met de betreffende garantie ondanks de hogere prijs niet inclusief was.

De consumentenorganisatie wijst verder op de beperkingen in de algemene voorwaarden om een laagsteprijsgarantie ook daadwerkelijk te krijgen. De meeste hotels houden zich uiteindelijk aan hun belofte om de prijzen aan te passen als elders goedkoper kan worden geboekt. Dat geldt echter niet voor allemaal.

Verbod op aanbod laagste prijs eigen website hotels

Hoteliers mogen officieel nog steeds niet op hun eigen website een lagere prijs aanbieden dan de prijs die ze afgeven bij de boekingsgiganten. De ACM drong er in 2014 samen met negen andere Europese toezichthouders op aan dat de twee giganten in het online hotelaanbod Booking.com en Expedia hun voorwaarden moesten aanpassen. Die verboden hotels namelijk om kamers voor lagere prijzen aan te bieden dan via hun platformen. Daardoor stokte de concurrentie.

Ingreep

Na de ingreep van de consumentenwaakhonden kunnen hotels overnachtingen aanbieden op meerdere, concurrerende hotelvergelijkingssites. Ze mogen alleen nog geen goedkopere aanbiedingen op hun eigen sites zetten, ‘om te voorkomen dat ze gratis meeliften op de inspanningen van Booking.com en Expedia,’ aldus ACM

KHN uitte eerder expliciet de wens dat hotels juist wel een lagere prijs zouden mogen aanbieden op hun eigen website. KHN zei er verbaasd over te zijn dat de mededingingsautoriteiten in Frankrijk, Italië en Zweden akkoord zijn gegaan met de voorstellen van de boekingssite en riep de Nederlandse toezichthouder ACM op de zaak nog eens goed te bestuderen.

Versoepelde voorwaarden Booking.com nog onbekend

Uit het Europese onderzoek blijkt dat bijna 50% van de onderzochte hotels (in Nederland 40%) niet wist dat de voorwaarden van de hotelboekingssites versoepeld waren. Zij hebben dus de ruimte die zij hebben gekregen (nog) niet goed kunnen benutten.

 

 

Reageer op dit artikel