nieuws

Strijd om komst Soho House Amsterdam woedt voort

Hotel 6312

Dat inwoners van de binnenstad van Amsterdam niet blij zijn met de komst van nieuwe hotels, is niets nieuws. Dat ze zelfs de straat op gaan om te demonstreren wel. De gemoederen rond de komst van Soho House naar de stad lopen hoog op.

Strijd om komst Soho House Amsterdam woedt voort

Zo’n dertig omwondenden togen gewapend met een megafoon en demonstratieve rolkoffers naar het Bungehuis, waar de ledenclub annex hotel Soho House moet komen. Dat schrijft Het Parool.

In mei leek aan die plannen nog een eind te komen, toen de rechter oordeelde dat de gemeente met de vergunningsverstrekking tegen de eigen strenge regels was ingegaan. In de binnenstad geldt immers een verbod op de komst van nieuwe hotels. Bewoners hadden de gang naar de rechter gemaakt.

De gemeente had voor Soho House toch een vergunning afgegeven, op grond van de uitzondering op het verbod voor unieke concepten. Volgens de rechter voldoet Soho House niet aan de strenge criteria die de gemeente daar zelf voor had opgesteld.

Vincent van Dijk, bekend van de Hotelnacht en zijn boek Amsterdam Slaapt, zette vervolgens een actie op Facebook op om de komst Soho House toch door te laten gaan.

Vastgoedeigenaar Aedes Real Estate en de gemeente stapten begin juli vervolgens naar de Raad van State om die gerechtelijke beslissing aan te vechten.

En nu zijn de omwonenden daar weer boos over. ‘De gemeente wil niet naar de rechter en bewoners luisteren’, tekent Het Parool op uit de mond van buurtbewoner Melissa Koutouzis. ‘De gemeente zet zich in om een eliteclub tot stand te brengen.’ Koutouzis zegt niet tegen hotels of het Soho House te zijn, ‘maar wel op deze plek. Culturele vrijhavens verdwijnen en er komen besloten clubs voor in de plaats.’

Soho House is een exclusieve club voor mensen in de creatieve sector. Lidmaatschap is alleen mogelijk als je door twee bestaande leden wordt aangedragen. Sinds de oprichting in 1995 zijn wereldwijd 18 clubs, restaurants, hotels en spa’s geopend.

Wanneer de Raad van State uitspraak doet, is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel