nieuws

40 procent Nederlandse Airbnb-verhuurders lapt regels aan laars

Hotel 2132

Van de Nederlanders die hun huis verhuren via Airbnb, lapt 40 procent de maximale duur van 60 dagen aan zijn laars. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Trouw, De Tijd, de Süddeutsche Zeitung en Le Monde. Degenen die de maximale termijn negeren, riskeren een boete van 20.500 euro.

40 procent Nederlandse Airbnb-verhuurders lapt regels aan laars

Het onderzoek bestrijkt de verhuur in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland. De kranten baseerden zich op cijfers van Airbnb en data-analist AirDNA.

20 procent niet van particulieren

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 20 procent van de verhuurde accommodaties niet meer van particulieren is, zoals Airbnb ooit begon, maar van professionele eigenaars. Ook zijn zogeheten sleutelbedrijven, die Airbnb-loacties beheren voor de eigenaar, als paddenstoelen uit de grond geschoten. In Amsterdam wordt een kwart van de geboekte overnachtingen afgehandeld door zo’n bemiddelaar.

Airbnb-toeristen betaalden het meest in Amsterdam

Toeristen in de onderzochte landen betalen in Amsterdam het meest voor een Airbnb-overnachting: gemiddeld 171 euro. In Parijs is dat 106 euro en in Berlijn en Brussel gemiddeld 80 euro.

Regels

In veel landen leggen overheden de Airbnb-verhuur aan banden om overlast voor buurtbewoners te beperken. Zo moeten verhuurders in Amsterdam zich vanaf 1 oktober registreren bij de gemeente. In New York mogen appartementen niet meer korter dan 30 dagen worden verhuurd en in Berlijn mag alleen een deel van het huis toeristen herbergen.

Concurrentie hotels

Een kwart van de hotels ervaart concurrentie van online platforms als Airbnb. Dat is de belangrijkste conclusie van het CBS uit een onderzoek half julie 2017 verscheen. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onderstreept dat waar iets waar de brancheorganisatie al langer voor pleit: dat de overheid actie moet ondernemen en moet zorgen voor een eerlijk speelveld.

AirBnB-concurrentie: KHN pleit voor eerlijk speelveld

Uit de cijfers van het CBS komt naar voren dat een kwart van de hoteliers concurrentie ervaart van online platforms als AirBnB, Homeaway en Wimdu. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ervaart zelfs een derde van alle hotels concurrentie van AirBnB. En in Maastricht is het percentage hotels dat concurrentie ervaart zelfs nog hoger.

‘Controleer particulieren en handhaaf’

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: ‘Hotels zijn niet tegen nieuwe ontwikkelingen zoals online platforms. Maar wij vinden dat de overheid bij particulieren op dezelfde manier moet controleren en handhaven als bij de horecaondernemers gebeurt. We zien dat sommige hoteliers inspelen op de behoefte van consumenten die door AirBnB is ontstaan. En we zien andersom ook dat particulieren steeds meer op een hotel willen lijken. Die laatste groep moet dit wel volgens de regels doen en hier actief op gecontroleerd en gehandhaafd worden.’

Lees meer over: AirBnB-concurrentie: KHN pleit voor eerlijk speelveld

Reageer op dit artikel