nieuws

Meer euro’s van toeristen in kassa Nederland

Hotel 1648

De bestedingen van buitenlandse toeristen in ons land zijn vorig jaar met bijna 7 procent gestegen tot 21 miljard euro, terwijl het aantal overnachtingen van buitenlandse bezoekers met ruim 6 procent klom. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer euro’s van toeristen in kassa Nederland

In 2016 gaven buitenlandse toeristen 21 miljard euro uit in Nederland, 1,3 miljard euro(bijna 7 procent) meer dan in het jaar daarvoor. Het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen was ruim 6 procent hoger dan in 2015. Het toerisme is goed voor 641.000 arbeidsplaatsen.

Verder wijst het CBS erop dat meer buitenlandse toeristen een accommodatie of ticket hebben geboekt bij of via een Nederlands bedrijf. Hoewel een groot deel van deze toeristen niet daadwerkelijk naar ons land reisde, verdienden de Nederlandse bedrijven wel aan deze boekingen.

Toerisme binnenland

Nederlanders die vorig jaar in eigen land op vakantie gingen of uitstapjes maakten, waren goed voor 45 miljard euro aan bestedingen, een groei van ruim 3 procent. In totaal gingen de toeristische bestedingen in ons land vorig jaar met bijna 4 procent omhoog tot 75,7 miljard euro.

Het CBS meldde verder dat er vorig jaar 641.000 arbeidsplaatsen waren in de toerismesector, een stijging met ruim 13.000. Daarmee is de branche goed voor 6,4 procent van het totaal aantal banen in Nederland.

De totale toeristische bestedingen (van gasten uit binnen- en buitenland) stegen in 2016 bijna 4 procent en lagen ruim 27 procent hoger dan in 2010. De waarde van deze bestedingen bedraagt inmiddels 75,7 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

In 2016 is de toerismesector goed voor een toegevoegde waarde van 24,8 miljard euroIn 2010 lag dit met 17,3 miljard euro ruim 30 procent lager. De toerismesector is de afgelopen jaren harder gegroeid dan de economie. Hierdoor is het aandeel van de toerismesector in de toegevoegde waarde gestegen van 3,0 procent in 2010 naar 3,9 procent in 2016.

Horeca belangrijke peiler toerisme

Ongeveer driekwart van het werk in de toerismesector bestaat uit banen in karakteristieke toerismebranches zoals de horeca, luchtvaart, reisorganisaties- en bemiddeling en kunst en cultuur. Het resterende kwart zijn banen in onder meer de detailhandel, het openbaar vervoer en de taxibranche.

Het arbeidsvolume nam in 2016 in alle activiteiten binnen de toerismesector toe ten opzichte van 2015. Het arbeidsvolume in de horeca liet met ruim 4 procent de grootste stijging zien. Ten opzichte van 2010 is het arbeidsvolume in de horeca met 20 procent toegenomen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels