nieuws

Leeuwarden voert weer toeristenbelasting in

Hotel 1925

De gemeente Leeuwarden gaat weer toeristenbelasting innen. In 2007 schafte de gemeente deze vorm van belasting af, maar vanaf 1 januari 2018 moeten hoteliers weer gaan afdragen. Het tarief bedraagt 1 euro per nacht, kinderen onder de vijf jaar zijn vrijgesteld van belasting.

Leeuwarden voert weer toeristenbelasting in

Met ingang van 1 januari 2018 gaat de gemeente Leeuwarden weer toeristenbelasting heffen van toeristen en andere gasten die tegen vergoeding in de gemeente verblijven.

Dat geldt zowel voor een verblijf met overnachting op het land als voor het verblijf op het water.

Ondernemers in de toeristenbranche zoals exploitanten van hotels, campings , B&B’s , vakantiewoningen én eigenaren van jachthavens en verhuurders van boten worden vanaf de genoemde datum aangeslagen voor het afdragen van de ingehouden toeristenbelasting.

De belasting was in 2007 afgeschaft maar de gemeenteraad heeft in juli 2016 het besluit genomen deze weer in te voeren. Achterliggende reden is volgens de gemeente de toegenomen investering in het toerisme. Toeristenbelasting Leeuwarden

De opbrengsten van de toeristenbelasting, die geschat zijn op 350.000 euro op jaarbasis, worden geoormerkt. Dit betekent dat de volledige netto opbrengst ten goede komt aan fysieke toeristische voorzieningen in de gemeente. De gemeente zal in samenspraak met de toeristenbranche een voorzet doen voor de manier waarop de extra inkomsten besteed kunnen worden.

Meer over toeristenbelasting op Misset Horeca

Gemeentes mogen zelf bepalen of ze toeristenbelasting heffen en welk tarief ze berekenen. De hoogte van de reisbelasting in Leeuwarden is daarom ook volledig bepaald door de gemeente van Leeuwarden.

Meestal wordt de belasting geheven van de personen die het onderdak aanbieden, zoals hoteleigenaren, appartementhouders maar ook Airbnb-gebruikers. Vaak worden deze kosten doorberekend aan de gast. Het is mogelijk dat gemeentes geen belasting rekenen voor gasten uit de eigen gemeente, maar dit moet wel duidelijk in de administratie komen te staan. Hier is vaak een formulier voor beschikbaar. De aanbieder draagt de belasting vervolgens af aan de gemeente.

Reageer op dit artikel