nieuws

Hotel W Amsterdam wint prijs voor beste vormgegeven boot Canal Parade

Hotel 2478

De prijs voor beste vormgegeven boot ging zaterdag 5 augustus tijdens de Canal Parade in Amsterdam naar die van hotel W Amsterdam. ‘Extravaganza tot in het sublieme vormgegeven. Goud en glitter zonder ordinair te worden’, aldus juryvoorzitter Cornald Maas.

Hotel W Amsterdam wint prijs voor beste vormgegeven boot Canal Parade

De Canal Parade, de jaarlijkse ‘roze’ botenparade door de Amsterdamse grachten, is goed verlopen, met mooi weer en honderdduizenden bezoekers. Dat zei woordvoerder Danny de Vries van Pride Amsterdam zaterdag na afloop. Er waren geen noemenswaardige incidenten, op wat zakkenrollers na.

Gay Pride

De Canal Parade is het klapstuk van de Pride Amsterdam-week, voorheen Gay Pride. Het thema was dit keer This Is My Pride. Dat werd het best in beeld gebracht door de boot van travestie-act Dolly Bellefleur. De jury die de boten beoordeelde, vond dat de zestig ‘klonen’ van Dolly het best de ‘togetherness-gedachte van de zelfgekozen familie” uitbeeldden, aldus juryvoorzitter Cornald Maas.

Iraanse Boot

De Iraanse boot, die voor het eerst zou meedoen, voer uiteindelijk niet mee. Er waren te veel mensen aan boord, waardoor de schipper het niet verantwoord vond en deelname afblies. ‘Jammer, want ze hadden een belangrijk statement. Maar veiligheid gaat voor alles’, zei Danny de Vries. In Iran riskeren homo’s marteling en de doodstraf.

Omdat de Iraanse boot niet van start ging, kon het schip ook niet meedingen naar de prijs voor beste statement. Die ging naar Scouting Nederland. Hun boot bracht de boodschap over dat jonge LHBTI’s ‘ook bij die organisatie veilig zijn. En dat is aandoenlijk. Want tot voor kort was homoseksualiteit bij de (Amerikaanse) scouting taboe’, legde Cornald Maas uit.

Lees ook: Lieke van Lexmond opent rooftop zwembad W Amsterdam

Reageer op dit artikel