nieuws

Hotel Bijlmerbajes Amsterdam vrijdag 15 september open

Hotel 5280

Vrijdag 15 september opent een hotel in de Bijlmerbajes, The Movement Hotel. Het pop-up hotel biedt betaald werk aan twintig statushouders. Overnachten kan er tussen de 99 en 139 euro per overnachting in een van de voormalige cellen.

Hotel Bijlmerbajes Amsterdam vrijdag 15 september open

Het hotel in de Bijlmerbajes in Amsterdam blijft in ieder geval tot eind dit jaar open. Gasten delen een douche op de gang. En net als vroeger, kunnen de ramen van de kamers niet open.

Het hotel is opgezet door de stichting Movement On The Ground en biedt op dit moment twintig statushouders uit Amsterdam een betaalde werkplek. Vluchtelingen van wie de asielaanvraag nog in behandeling is, kunnen als vrijwilliger aan de slag. Het doel is dat in alle gelederen van het hotel, van leiding tot technische dienst, vluchtelingen werken en leren.

The Movement Hotel blijft ten minste tot de jaarwisseling bestaan. ‘Maar we hopen dat we wat langer mogen blijven’, laat projectleider Rob Hoogerwerf weten.

Het is de bedoeling dat werknemers uiteindelijk een baan vinden bij andere hotels of een horecaopleiding aan het ROC volgen. ‘We zorgen ervoor dat mensen niet zomaar op straat komen te staan.’

Forbo Flooring sponsort het project om niet met Flotex vloeren die niet alleen mooi zijn, maar ook supersterk en makkelijk nat en droog te reinigen. De vloeren zijn kosteloos geïnstalleerd door de firma Vloer & Stof uit Amsterdam. Naast Forbo werken andere bedrijven gratis mee om dit initiatief handen en voeten te geven. Zo schonk Auping de bedden kosteloos. De luxebedden en stoffering hebben de voormalige cellen een nieuwe aanblik gegeven. Toch sijpelt het verleden van het voormalige gevangenisgebouw volgens Hoogerwerf nog door in andere ruimtes van het hotel.

Movement on the Ground financiert het project deels met crowdfunding. De stichting hoopt dat het hotel zichzelf ook voor een deel kan bedruipen en vraagt tussen de 99 en 139 euro per overnachting. Lagere prijzen durft de organisatie niet te hanteren, om niet te veel feestpubliek te trekken. ,,We willen een respectabele werkplek, niet dat alleen maar mensen voor vrijgezellenfeesten komen”, legt Hoogerwerf uit.

De Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel, zoals de Bijlmerbajes officieel heette, werd vorig jaar juni gesloten. In een deel van het gebouw worden op dit moment asielzoekers opgevangen. Het complete terrein is deze week verkocht aan een consortium dat er volgend jaar een nieuwe stadswijk bouwt, het Bajes Kwartier.

De torens van de voormalige Bijlmerbajes doen sinds augustus vorig jaar dienst als asielzoekerscentrum met een opvangcapaciteit van 1000 mensen.

Foto's

Reageer op dit artikel