artikel

Duurste menu’s ter wereld te vinden in Parijs

Restaurant

Wie breed heeft, laat breed hangen. Slimme ondernemers bedenken ergens een ‘duurste ter wereld’-variant van, en gegarandeerd staan de oliesjeiks, vastgoed-magnaten en IT-bonzen in de rij. Om het hen makkelijker te maken, stelt Forbes over alle mogelijke onderwerpen lijstjes samen, zo ook een ranglijst van de duurste gastronomische menu’s ter wereld. Top-of-the-bill is te vinden in, niet verwonderlijk, Parijs.

Duurste menu’s ter wereld te vinden in Parijs

Frankrijk blijft toch de bakermat van de gastronomie, en Parijs doet die reputatie eer aan door de gehele top-3 te beslaan. Het duurste menu is volgens Forbes te krijgen bij restaurant L’Arpege van Alain Passard: een slordige 330 euro. Zonder wijn.

Hieronder de volledige ranglijst, samengesteld door Forbes:

1. L’Arpège

Chef de cuisine: Alain Passard

Menuprijs: € 330

Aantal gangen: wisselend

Locatie: Parijs

Passard serveert in L’Arpège, volgens Restaurant Magazine nummer 43 op de wereldranglijst en bekroond met 3 Michelinsterren, voornamelijk vegetarische gerechten uit eigen tuin. Het aantal gangen hangt af van de wensen van de gast en de stemming van de chef.

2. Alain Ducasse au Plaza Athénée

Chef de cuisine: Alain Ducasse

Menuprijs: € 310

Aantal gangen: 5

Locatie: Parijs

Gasten mogen bij Ducasse hun eigen menu samenstellen door een keuze te maken uit het aanbod van seizoensgerechten. Plaza Athénée is de nummer 20 op Restaurant Magazine’s lijst en beschikt over 3 Michelinsterren.

3. Guy Savoy

Chef de cuisine: Guy Savoy

Menuprijs: € 290

Aantal gangen: 9

Locatie: Parijs

Savoy ziet in zichzelf een gastronomische kunstenaar die schildert met smaken, kleuren en texturen. In zijn menu zitten voornamelijk bewezen signature dishes van de chef. Nummer 63 op de lijst en drie sterren.

4. Masa

Chef de cuisine: Masa Takayama

Menuprijs: € 285

Aantal gangen: 25

Locatie: New York

Na twee of drie voorgerechtjes bestookt Takayama zijn gasten met een spervuur aan sushi en sashimi. Wat hij serveert hangt af van wat er die dag vers uit Japan is ingevlogen. Twee sterren en positie 56.

5. Pierre Gagnaire

Chef de cuisine: Pierre Gagnaire

Menuprijs: € 265

Aantal gangen: 9

Locatie: Parijs

Gagnaire wordt wel de vader van de fusion genoemd. Hij overweldigd zijn gasten met een overdaad aan technieken, smaken en ingrediënten in zijn zwaar uitvallende negen gangenmenu. Restaurant Magazine positioneert hem op plek drie van de wereld, Michelin overwoog of ze een vierde ster moest toevoegen om Gagnaire te waarderen.

6. The Mansion

Chef de cuisine: Joel Robuchon

Menuprijs: € 255

Aantal gangen: 16

Locatie: MGM Grand, Las Vegas

Robuchon probeert met 16 gangen aan zijn gast duidelijk te maken wat zijn stijl is. Om niet te vervelen zoekt hij uitersten op, en met succes: 60 procent van zijn gasten kiest voor het menu. Drie Michelinsterren.

7. Louis XV

Chef de cuisine: Alain Ducasse

Menuprijs: € 218

Aantal gangen: 6

Locatie: Monaco

Ducasse weet van wanten, en komt twee keer voor op deze lijst. Net als bij zijn vegetarische seizoensgerechten in Parijs, houdt hij het simpel in Monaco. In het menu wordt veel met enkelvoudige smaken gewerkt, met soms maar twee ingrediënten en een smaakversterker. Plek acht van de wereld en drie sterren. Ducasse is de enige chef ter wereld met drie driesterrenrestaurants.

8. La Pergola

Chef de cuisine: Heinz Beck

Menuprijs: € 190

Aantal gangen: 9

Locatie: Hilton, Rome

La Pergola is het enige driesterrenrestaurant van Rome, gesitueerd op het dak van het Hilton hotel. Beck laat zijn krachtige gerechten de concurrentie aangaan met het uitzicht over de stad.

9. Ithaa Undersea

Chef de cuisine: wisselend

Menuprijs: € 177

Aantal gangen: 23

Locatie: Hilton Maldives Resort & Spa, Malediven

In een unieke setting, een volledig glazen tunnel vier meter onder het zeeoppervlak, kunnen gasten genieten van een 23 gangen tellend menu. Tegen de verwachting in staat er niet alleen vis op het menu.

10. Eigensinn Farm

Chef de cuisine: Michael Stadtlander

Menuprijs: € 177

Aantal gangen: 8

Locatie: wildernis bij Singhampton, Canada

Zoals de naam doet vermoeden, is de Eigensinn Farm nogal eigenzinnig. Stadtlander kocht in 1993 een stuk wildernis in Ontario, waar hij van voornamelijk materialen uit de directe omgeving een restaurant bouwde. Per avond serveert hij niet meer dan tien gasten, die alleen door de lucht zijn restaurant kunnen bereiken. Die gasten moeten dan ook hun eigen drank meenemen, want Stadtlander beschikt niet over een alcoholvergunning. Alles op het menu wordt op het terrein rond het restaurant verbouwd, gefokt en geslacht.

Reageer op dit artikel