artikel

Colour your Dreams: <BR>van wajong-jongere tot kok met diploma

Restaurant

Zet twaalf jongeren zonder startkwalificatie bij elkaar in een professionele leeromgeving en na een klein jaar zijn het zelfstandig werkende koks met diploma. Het is de missie van het project Colour your Dreams. Restaurant The Colour Kitchen startte dit project afgelopen maart voor jongeren uit A’dam Nieuw West. Vandaag op MissetHoreca.nl de eerste redactionele bijdrage uit een maandelijkse serie over Colour your Dreams.

Colour your Dreams: <BR>van wajong-jongere tot kok met diploma

Aflevering 1 – Volg Robby tijdens zijn scholing direct op de werkvloer

De 12 deelnemers aan Colour your Dreams zijn jongeren met een rugzakje, oftewel zonder baan of startkwalificatie. Zij vormen de eerste groep deelnemers van het project en ervaren een hele nieuwe manier van opleiden; scholing direct op de werkvloer, waarbij de opleidingspartner – het ROC Amsterdam – in huis is gehaald. De aanpak staat garant voor ervaring opdoen in de echte commerciële omgeving en vakinhoudelijke begeleiding door professionals. Het is het ideale uitgangspunt voor aansluiting van opleiding op de praktijk. Dat ervaart ook de Amsterdamse Robby Tobi, 19 jaar en een van de deelnemers aan het project. Hij werd door zijn moeder gewezen op een advertentie en bleek te voldoen aan de eisen.

Vrijwel dagelijks is hij nu te vinden in Restaurant The Colour Kitchen. Eén dag per week volgt hij het theoretische onderdeel op het ROC. Zijn trouwe opkomst lijkt logisch immers, na het succesvol afronden van het project krijgt elke jongere een officieel ROC diploma op Niveau 2 Kok. En Randstad, die Colour your Dreams ondersteunt, biedt een baangarantie. Wie wil dat nu niet? Robby dus, de deelnemer die we hier de komende maanden gaan volgen. Maar hoewel de kans op terugval en uitval tot een minimum beperkt wordt, blijft het spannend of Robby straks inderdaad met ál zijn 11 collega’s de diploma in ontvangst gaat nemen. Want dat het hem gaat lukken, lijkt op voorhand een feit. Toch zegt dat nog niet alles, aldus de coach die hem begeleidt tijdens deze ‘kans op een leuker leven’. Ervaren coaches van een reïntegratiebedrijf moeten die kans de komende maanden dan ook helpen maximaliseren.

Tijdens de eerste kennismaking met de groep, bij een uitstapje naar de Arena, stralen de deelnemers in ieder geval een hoop enthousiasme uit. Ze hebben zin in contact met de grasmat, waarbij Robby trots ‘zijn’ supportersvak toont waar hij tijdens thuiswedstrijden van Ajax altijd is te vinden. Later tijdens de excursie zullen ze een blik werpen in de keukens van het stadion, het eigenlijke doel van de excursie.

Het is een van de praktijkonderdelen die het project ondersteunt; zo bezochten de deelnemers eerder Hanos, krijgen ze sollicitatietraining en lopen ze straks stage bij bedrijven van Randstad. Robby ziet het allemaal wel zitten, hij is tenslotte slechts één diploma verwijdert van zijn droom: kok worden. Een droom waar hij zich na aanmelding bij dit project meer en meer bewust van is geworden. Na school volgde hij de opleiding tot banketbakker aan het NOVA college. Sindsdien is hij naar eigen zeggen altijd bezig geweest. Zo had hij een baan bij een bakkerij, werkte hij in de bouw als heftruckchauffeur en sloper en was hij ten tijde van zijn aanmelding bij Colour your Dreams vuilnisman. Handen uit de mouwen en bezig zijn, dat typeert hem nog het beste. Zolang hij maar niet stil hoeft te zitten, onderbouwt hij nonchalant in een persoonlijk gesprek.

Hij lijkt op het eerste gezicht onverschillig, maar wie verder kijkt ziet een gedreven, bescheiden jongen die tegelijkertijd eigenschappen toont die goed van pas komen in de keuken: leiding nemen. In de leerkeuken, gesitueerd in de keuken van restaurant The Colour Kitchen is hij niet te beroerd om andere deelnemers te helpen en te motiveren. Hij haalt en houdt ze er graag bij en voelt zich duidelijk als een vis in het water. Waar anderen nog wat onwennig het mes ter hand nemen, laat Robby zien dat hij van huis uit al veel heeft meegekregen. Niet in de laatste plaats van zijn oma, een fantastische kok, naar eigen zeggen. Hij kijkt er naar uit dat hij haar straks ook aspecten van het kookvak kan gaan bijbrengen.

De komende weken leren Robby en zijn collega’s alles over speciale snijtechnieken en voorbereiden. In de leerkeuken worden hen deze fijne kneepjes van het koksvak bijgebracht. Verslag hiervan volgt in de volgende aflevering van een serie van tien.

De eerste dag van de rest van je leven

Naast Robby staan de, overigens veelal Wajong-jongeren, door Colour your Dreams aan de vooravond van de rest van hun leven. De opleiding biedt ze absoluut een unieke kans, maar of ze die allemaal zo ervaren en aangrijpen… Het worden in ieder geval smakelijke maanden.

U kunt Robby tijdens zijn opleiding volgen, op deze plek wordt maandelijks verslag gedaan. Of beter nog: doordeweeks ziet u hem overdag en soms ’s avonds live aan het werk in restaurant The Colour Kitchen, Jan Evertsenstraat 747 in Amsterdam Nieuw West. Ga eens een kijkje nemen en ervaar Colour your Dreams zelf. Alleen niet op dinsdag, dan zitten hij en de andere deelnemers immers in de banken van het ROC.

Kijk voor een eerste impressie op www.colouryourdreams.org.

Auteur: Rozemarijn van Harderwijk

Reageer op dit artikel