artikel

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot kok

Restaurant

Zet 12 jongeren zonder startkwalificatie met elkaar in een professionele leeromgeving en na een klein jaar zijn het koks met diploma. Het is de missie van Colour your Dreams. Het Amsterdamse restaurant The Colour Kitchen startte dit project afgelopen maart voor jongeren uit Amsterdam. Vandaag op Missethoreca.nl aflevering 2 uit een maandelijkse serie over Colour your Dreams.

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot kok

Aflevering 2 – De achterban

Om maar met de deur in huis te vallen: de deelnemers aan het project Colour your Dreams lopen achter op schema. En dat baart de initiatiefnemers enige zorgen. Het betreft hier voornamelijk het theoretische onderdeel op het ROC. In de praktijk blijkt het lastig alle deelnemers elke dinsdag in de schoolbanken te krijgen. De een heeft het huiswerk niet af, de volgende komt niet opdagen en de meesten hebben de tweede toets nog niet afgerond.

Inmiddels heeft slechts een deelnemer, geheel volgens schema, de eerste én de tweede toets afgerond. Inderdaad, Robby, de deelnemer die wij deze maanden volgen, is de enige die vrijwel moeiteloos door het programma fietst. In de eerste aflevering toonde hij zich al meer dan gemotiveerd om het project binnen de gestelde tijd af te ronden. Kok worden was en is zijn jongensdroom en via Colour your Dreams is de kans om deze te doen uitkomen, vrijwel voor zijn voeten geworpen. Hij zou wel gek zijn om die te laten lopen. Maar hoe verder dus met de deelnemers die minder trouw op komen dagen? Hoe deze te blijven motiveren en steunen?

Nu is het wel erg makkelijk om naar aanleiding van de achterstand te zeggen: dat zat er dik in met die kansloze jongeren. Als ze het al die jaren niet hebben laten zien, waarom nu dan wel? Eerlijkheid gebied te zeggen dat ook ondergetekende enig scepsis had ten opzichte van het slagen van het project. Inmiddels heb ik er alle vertrouwen in, dus ook in het inlopen van de achterstand.

Hoe dat komt? Het antwoord is simpel en voor de hand liggend: de moeders!

Vraag een deelnemer hoe deze wist van Colour your Dreams en je krijgt als antwoord: via mijn moeder. Het zijn de moeders die hun kroost hebben gewezen op de advertentie, destijds geplaatst in de lokale media. Het zijn de moeders die hun kind het project binnen hebben geloodst. Hoe kansloos ben je als je moeder je op het juiste pad helpt? Want laten we niet vergeten dat dit een van de uitgangspunten is van het project Colour your Dreams: laten zien dat dié mensen die op het eerste gezicht kansloos lijken, wél potentie hebben op de arbeidsmarkt. En het eerste duwtje in de rug krijgen zij dus gewoon van thuis uit, zoals het zou moeten zijn. Zoals overigens ook Robby vertelde in de vorige aflevering.

De 12 jongeren zonder startkwalificatie behoeven meer begeleiding dan bij andere, reguliere opleidingen. De deelnemers zijn tussen 18 en 28 jaar oud en dit is misschien wel hun eerste echte kennismaking met leren en werken. Dat vraagt intensieve coaching en begeleiding. Naast een chef-kok in de leerkeuken van restaurant The Colour Kitchen, hebben zij een coach tot hun beschikking en een docent op het ROC die hen stap voor stap de theorie helpt eigen maken.

Toch, aldus de initiatiefnemers, lijkt dit niet voldoende om de deelnemers op schema te houden. De vraag rijst: wat nu? Extra huiswerkbegeleiding op vrijdagmiddag? Een interessante gedachte, alleen: zijn we niet allemaal moe aan het einde van de week? Misschien op een andere dag of… avond! Hoeveel ouders begeleiden hun kinderen elke avond bij het huiswerk? Precies! Maakt het dan uit of het middelbare scholieren zijn of schijnbaar kansloze jongeren? Ik denk het niet. Ik geloof dan ook in een combinatie van dit alles. Of denk ik nu te makkelijk, als buitenstaander?

Deze week stonden de Colour your Dreams jongeren met een stand op de eerste dag van de Siermarkt in Amsterdam Nieuw-West. Alle ingrediënten waren aanwezig voor een goede pr: lekker weer, onderscheidende marktkramen en nieuwsgierige bezoekers en pers. Hoewel de jongeren natuurlijk het liefst in de keuken staan en niet achter een kraam, konden ze hier wel hun zelfgemaakt producten uitdelen en het restaurant promoten. Gelukkig stond er op tijd een ploegje enthousiaste deelnemers klaar in witte koksbuis. Inclusief Robby natuurlijk, die op het moment suprème een stapeltje flyers van het restaurant netjes uitwaaierde op de stand. Dat hij geknipt is voor het vak, is wel duidelijk.

Ik weet nu zeker dat zijn enthousiasme en inzet positief effect heeft op de anderen. En dat ze dit thuis net zo over weten te brengen op hun moeders (en vaders). Of het nu koplopers zijn, de middenmoot of de grensgevallen: de hele keten van begeleiding zorgt ervoor dat zij de eindstreep straks halen. Met vlag en wimpel.

Colourful Saturday Menu

U kunt Robby (en de andere deelnemers) tijdens zijn opleiding volgen, op deze plek wordt maandelijks verslag gedaan. Of beter nog: doordeweeks ziet u hem overdag en soms ’s avonds live aan het werk in restaurant The Colour Kitchen, Jan Evertsenstraat 747 in Amsterdam Nieuw West. Ga eens een kijkje nemen en ervaar Colour your Dreams zelf. Vanaf nu serveert het restaurant elke zaterdag het Colourful Saturday Menu: een driegangendiner voor € 27,50.

Kijk voor meer informatie over het project op www.colouryoudreams.org

Voor meer informatie over het restaurant en reserveringen kun je terecht op www.thecolourkitchen.com

Door Rozemarijn van Harderwijk

» Lees hier ook de eerste aflevering

Reageer op dit artikel