artikel

Culibus richting Kaapstad in ijskoud Zuid-Afrika

Restaurant

De Culibus van de JRE rijdt gedurende het WK Voetbal door Zuid-Afrika. Met regelmaat doet MissetHoreca.nl verslag van de avonturen van de busgasten tienduizend kilometer verderop. Vandaag bellen we met Patrick van Zuiden, voorzitter van de JRE en grote roerganger van de Culibus. Verscholen onder een slaapzak in een ijskoude bus doet Patrick verslag van de eerste dagen in Zuid-Afrika.

Culibus richting Kaapstad in ijskoud Zuid-Afrika

‘Het is nu half negen ’s ochtend en we zijn een paar uur onderweg. Vanochtend om vijf uur zijn we vertrokken vanuit Bloemfontein en hopen vanavond om elf uur aan te komen in Kaapstad. Met de nadruk op hopen. Want man wat gaat het hier, laat ik het voorzichtig zeggen, anders dan in Nederland.’

‘Het schiet niet op. Overal zijn roadblocks, een hoop bergen waardoor we heel langzaam rijden, of vrachtwagens voor ons. En we staan om de haverklap bij een tankstation. Omdat bij de bouw van deze bus alle ruimte zo efficient mogelijk is gebruikt, beschikt de bus over een relatief kleine brandstoftank van 160 liter. Vanwege de vele bergen en het continue stoppen en optrekken, doet de bus met een liter brandstof zo’n twee kilometer. We staan nu weer bij een tankstation. Ons transport is eigenlijk helemaal niet gebouwd op dit avontuur. Ik denk dat we gemiddeld zo’n zestig kilometer per uur doen’.

Culibus

‘Maar het is een prachtig initiatief om met de Culibus in Zuid-Afrika te zijn. Het idee om hier te komen kwam via Carsten Klint tot stand. Hij is ingehuurd door een wijnproducent en die wijnproducent kreeg allerlei vragen om tijdens het WK het een en ander te doen aan liefdadigheidsprojecten en andere initiatieven. Carsten belde vervolgens mij en zo is het balletje aan het rollen gekomen.’

‘Maandenlang zijn we bezig geweest met de voorbereiding. Transport, verzekeringen het inklaren, alles kost tijd en geld. Alleen de bus hier rond laten rijden kost ons 55.000 euro. Ook moesten we nog rekening houden met de statuten van de stichting. Daarin staat dat de projecten in Nederland moeten plaatsvinden. We hebben er een commercieel project van moeten maken om niet door onze eigen statuten onverhoopt thuis te moeten blijven’.

Inbraak

‘We hebben trouwens als een fikse tegenvaller gehad. Onderweg op de boot of in de haven is er ingebroken in de bus. Drie plasmaschermen zijn eruit getrokken en andere dingen zijn ontvreemd. De schade bedraagt 30.000 euro. We hebben direct maar een zwaar bewapende bewaker ingehuurd. Die rijdt nu mee en houdt ’s nachts de wacht in de bus.’

‘Het eerste evenement hebben we inmiddels achter de rug. Mario Ridder van De Zwethheul kookte vanuit de Culibus op een oranjecamping in Durban een dinertje voor meneer Van Eerd, de grote man van Jumbo Supermarkten. Van Eerd speelt als trompetist in een bandje dat altijd tijdens wedstrijden van Oranje muziek maakt in het stadion. Wist ik helemaal niet. Voor hem en zijn vrienden heeft Mario een mooi dinertje gekookt. Was een groot feest’.

IJskoud

‘Het is hier trouwens ijskoud. Vannacht was het min vier en zal ik je eens wat vertellen? Er is geen verwarming als de bus rijdt. Ik zit hier verscholen onder een slaapzak in de bus. De verwarming is op elektriciteit en doet het alleen als we stilstaan en stroom kunnen aansluiten. Het is zelfs wonderbaarlijk dat ik jullie nu aan de lijn heb omdat we nu in een niemandsland rijden. En ja hoor, de chauffeur moet weer even stoppen om te tanken. Zal niet voor de laatste keer zijn vandaag, denk ik.’

Foto van: www.twitter.com/carstenklint

Reageer op dit artikel