artikel

Nederlandse mini-groenten in Bocuse-finale

Restaurant

Het Nederlandse team aan de Bocuse D’Or 2010 in Genève, gaat op 8 juni aan de slag met mini-groenten uit Dalfsen van Librije-leverancier Eef Steil.

Nederlandse mini-groenten in Bocuse-finale

De mini-groenten zal Marco Poldervaart verwerken in vis-en vleesschotel. Het gaat om venkel, mini-bietjes, koolrabi, komkommer en bloemetjes. Met deze ingrediënten gaat Poldervaart een Hollands tintje geven aan de schotel met heilbot en die met kalfsvlees. Daaarnaast heeft de Nederlandse wedstrijdkok en eigenaar van de Gastronoom uit Harlingen verschillende Friese elementen toegevoegd. Zoals Friese geeltjes (aardappels) en woudboontjes.

Om de groenten kakelvers in Genève te krijgen, werden ze op zondagochtend 6 juni in alle vroegte opgehaald in Dalfsen door coach Leendert Klaassen, comice Jan Smink en begleider Gert-Jan Vaartjes. Zij reden gisterenochtend met een bestelbus naar Genève. Daarin zaten naast de verse groenten verschillende kookspullen, ingrediënten en apparaten als snijmachine, roner en warmtebrug.

Het was even spannend voor het begeleidende team of de producten zonder problemen de Zwitserse grens zouden overkomen. Zwitserland is geen lid van de Europese Unie. Maar de bestelbus kon zonder problemen doorrijden.

In speciale koelingen worden de groenten op ijswater bewaard tot de wedstrijddag van 8 juni. Vanaf 9.10 kookt het Nederlandse team haar gerechten. Tegen vijf uur wordt de uitslag bekend gemaakt. De beste twaalf landen verdienen een ticket naar de mondiale finale in Lyon.

Reageer op dit artikel