artikel

Topkoks in tranen om hongerige weeskinderen

Restaurant

De Culibus van de JRE rijdt gedurende het WK Voetbal door Zuid-Afrika. Met regelmaat doet MissetHoreca.nl verslag van de avonturen van de busgasten tienduizend kilometer verderop. Vandaag een bijzondere dag door het bezoek aan het weeshuis Village of Hope. ‘Alle grote bekken van Nederland heb ik hier zien janken’, zegt een geëmotioneerde Patrick van Zuiden.

Topkoks in tranen om hongerige weeskinderen

‘We rijden net weg na een bezoek aan een weeshuis iets buiten Kaapstad. Ik moet nog even bijkomen. Man, wat een bijzonder moment. Alle grote bekken van Nederland heb ik hier zien janken. Het is pure armoede hier. Eén op de drie weeskinderen is HIV-besmet. Ze zijn alleen maar bezig met de vraag ‘hoe vullen we onze maag vandaag’. Gisteravond zaten wij nog in een peperduur voetbalstadion. En nu staan we hier te koken voor die weeskindjes. Wat een contrast.’

‘We hebben een heerlijke stampot gekookt voor de kindjes. Alle koks waren zo onder de indruk dat ze het niet droog hielden. Hans van Wolde, Onno Kokmeijer, Henk Savelberg, Ron Blaauw, noem ze maar op. Allemaal heel grote jongens in ons vak, maar hier o zo klein.’

‘Direct hebben we afgesproken om straks in Nederland een benefietavond te organiseren. Deze stamppot komt op de tafel in de restaurants van de koks. De opbrengst van deze stamppotavond gaat direct naar dit weeshuis.’

Durban

‘Dit is zo’n goed project, geleid door een Nederlander. Het is niet “de witte geeft de zwarte te eten”. Nee, dit gaat over samen dingen oppakken en samen verder komen. Deze kinderen zijn blij met een aardappel, terwijl wij onze gasten kaviaar voorschotelen. Dit soort activiteiten is het uitgangspunt van onze reis geweest. Hier doen we het voor. Ik heb een keuken gestart voor lijm snuivende kinderen in Peru en heb al heel wat gezien. Maar dit went nooit.’

‘De Culibus rijdt nu weer richting Durban. Medebestuurslid van de JRE Eugène van Angelbeek en ik gaan met het vliegtuig en ons voorbereiden op het inklaren van de bus. Dat wordt nog wat. De media heeft de diefstal uit de bus eerder deze week groot opgepakt en de jongens uit de haven, die het niet leuk vonden dat de diefstal in hun haven plaatsvond, hebben waarschijnlijk nog een appeltje met ons te schillen. Het komt nu aan op tactiek om niet tegen bureaucratische vertragingen op te lopen. Maar we hebben nog een etmaal na te denken hoe we dit gaan aanpakken.’

Reageer op dit artikel