artikel

Typische Zuid-Afrikaanse recepten van Margot Janse

Restaurant

Topkok Margot Janse is een fenomeen. Wereldwijd behoort ze met haar restaurant The Tasting Room in het Zuid-Afrikaanse Franschhoek al jaren tot de vijftig beste eetgelegenheden. Margot stuurde ons een tweetal typische Zuid-Afrikaanse recepten.

Typische Zuid-Afrikaanse recepten van Margot Janse

Bobotie bitterbal

Ingrediënten:

  • 300 g lamsgehakt
  • 30 g gekarameliseerde uien, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijn
  • 10 g zout

    Bereidingswijze:

    Meng het lamsgehakt met de rest van de ingrediënten en vorm er 3 ‘hamburgers’ van. Bak de hamburgers medium in boter, laat ze afkoelen en snipper ze.

  • 60 g cakemeel
  • 90 g boter
  • 10 g kurkuma
  • 5 g kerriepoeder
  • geraspte schil en sap van 1 citroen
  • 400 ml melk

    Bereidingswijze:

    Maak hiermee bechamelsaus, en kook die 2 minuten. Haal van het vuur en voeg

  • 200 g buffelmozzarella
  • 2 eidooiers toe.

    Laat afkoelen. Rol ballen van 15 gram in broodkruim en frituur ze.

  • Biltong

    Rundvlees

    • 1 kg rundvlees

    • 30 g zout

    • 10 g bruine suiker

    • 5 g korianderzaad

    • 2 g zwarte peper

    • 1 g Engels mosterdpoeder

    • 45 g Shiraz

    Bereidingswijze:

    Rooster en maal de koriander en peper. Wrijf het vlees in met de kruiden, plaats het vlees in een vacuüm zak, voeg de Shiraz toe en vacuümeer. Laat vijf dagen rusten. Haal het vlees uit de zak en hang het gedurende vijf dagen te drogen op 20 graden.

    Wild

    • 1 kg wild (bijvoorbeeld kudu, spiesbok of struisvogel)

    • 26 g zout

    • 10 g bruine suiker

    • 5 g korianderzaad

    • 2,5 g zwarte peper

    • 1,5 g piment

    • 1,5 g jeneverbes

    • 15 g sinaasappelschil

    • 15 g Port

    Bereidingswijze:

    Rooster en maal de koriander, peper, piment en jeneverbes. Wrijf het vlees in met de kruiden, plaats in een vacuüm zak, voeg de port toe en vacuümeer. Laat vier dagen rusten. Haal het vlees uit de zak en hang het gedurende drie tot vijf dagen te drogen op 20 graden.