artikel

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot zelfstandig werkend kok

Restaurant

Zet 12 jongeren zonder startkwalificatie met elkaar in een professionele leeromgeving en na een klein jaar zijn het zelfstandig werkende koks met diploma. Het is de missie van het project Colour your Dreams. Het Amsterdamse restaurant The Colour Kitchen startte dit project afgelopen maart voor jongeren uit Amsterdam Nieuw West. Vandaag op Missethoreca.nl aflevering 8 uit een maandelijkse serie over Colour your Dreams.

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot zelfstandig werkend kok

Aflevering 8 – Solliciteren kun je leren

De nieuwe groep deelnemers staat zich nog net niet warm te draaien, maar de aanmeldingen voor de tweede lichting van het project Colour your Dreams stromen binnen. Zo wordt The Colour Kitchen spontaan gebeld door maatschappelijke instellingen en sociale bemiddelaars. Goede geluiden in de stad leiden ertoe dat zij graag kandidaten leveren. Nu kan inderdaad gezegd worden dat de pilot van het project geslaagd is, maar de huidige deelnemers zijn er nog niet. En het venijn wil nog wel eens in de staart zitten…

Rondom de laatste toetsen bijvoorbeeld, waarbij twee deelnemers niet op kwamen dagen. De coaches van Colour your Dreams waren hierover not amused, aangezien zij ze ’s ochtend nog uit bed hadden gebeld om ze aan te sporen toch echt op tijd te zijn. Het warme bed bleek aantrekkelijker, de toets kon hun gestolen worden. Of toch niet? Komende week krijgen ze alsnog een kans om de toets te maken, hopelijk zien ze in dat de laatste loodjes misschien wel zwaar, maar het meer dan waard zijn. Want de week vóór Kerst is het themaweek en worden de deelnemers ondergedompeld in Leren, loopbaan en burgerschap. Dan leren ze hun cv maken en bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken voorbereiden en voeren. Dit alles op het kantoor van Randstad, partner in het project. Niet opdagen bij een gesprek is geen baan, dus laten we hopen dat iedere deelnemers de ernst van dit onderdeel inziet.

Eén van de deelnemers die afhaakte, kan hier maar al te goed over meepraten. Na een tijdje gewerkt te hebben in een spoelkeuken, zag hij in dat het Colour your Dreams traject zo gek nog niet was. Niet in de laatste plaats omdat het uiteindelijk een baan oplevert die beter betaalt én meer uitdaging biedt. Inmiddels is hij binnen de organisatie op een ander project geplaatst en supergemotiveerd dit alsnog af te ronden.

Proeve van bekwaamheid

In januari staan er zoals het er nu uitziet dus zeven gediplomeerde koks te trappelen om de arbeidsmarkt te betreden. Koks die het project zullen afsluiten met een proeve van bekwaamheid. Onder toezicht van een examinator zullen zij begin volgend jaar geheel zelfstandig een voor-, hoofd- en nagerecht koken, waarbij ze tegelijkertijd getest worden op warenkennis en hun werkwijze. Het zal een spannend moment worden, maar eigenlijk staat hun niks meer in de weg om ook dit onderdeel glansrijk af te ronden.

Twaalf deelnemers begonnen in april aan het avontuur dat Colour your Dreams heet, zeven halen de eindstreep. Zij hebben laten zien dat kansarm niet gelijk staat aan kansloos. Ook de medewerkers en coaches van het project zijn ervan overtuigd dat de afgelopen maanden elke investering in elke deelnemer waard is geweest. In geld, tijd en overtuigingskracht.

Alle ervaringen worden dan ook meegenomen naar het tweede project. Veel ging goed, veel kan beter. Het verzuimbeheer bijvoorbeeld. Coach Jeroen van Dinteren legt uit: ‘We zullen er nog meer bovenop moeten zitten dat deelnemers op komen dagen. Hoewel dat al een belangrijke plek innam afgelopen maanden, zullen we daar misschien wel iemand voor moeten aannemen. Een coach die ze elke dag belt en opzoekt als ze het af laten weten.’

Het is deze aandacht die volgens Jeroen cruciaal is. ‘De deelnemers hebben ervaren dat als je wegblijft, er iemand is die op je wacht. Dat zijn ze niet gewend, veelal zijn ze op zichzelf teruggeworpen geweest. Daarnaast moeten de meeste hun faalangst overwinnen’, aldus Jeroen, ‘vaak zien we dat ze wegblijven, als het moeilijk wordt. Bij toetsen bijvoorbeeld. Zo opereren ze al hun hele leven, dus waarom zou dat in één keer anders zijn?’

Motivatie telt

Aandacht dus, ter stimulatie en motivatie. Dáár draait het uiteindelijk om: dat de deelnemers inzien dat een jaar van studie en praktijk, ze een diploma oplevert, een baan én daarom een betere toekomst. Bij de volgende selectieprocedure zal daar dan ook voornamelijk op geselecteerd worden: als je niet gemotiveerd bent, kun je niet leren. En kun je het dus wel vergeten.

Daarover en over andere ervaringen, zullen de deelnemers in de laatste aflevering meer vertellen. In januari komen ze op deze plek voor de verandering zelf aan het woord. Voor nu wensen alle medewerkers van het Colour Your Dreams project iedereen smakelijke feestdagen.

Kijk voor meer informatie over het project op www.colouryourdreams.org. Voor meer informatie over het restaurant en reserveringen kun je terecht op www.thecolourkitchen.com.

Reageer op dit artikel