artikel

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot zelfstandig werkend kok met diploma

Restaurant

Zet 12 jongeren zonder startkwalificatie met elkaar in een professionele leeromgeving en na een klein jaar zijn het zelfstandig werkende koks met diploma. Het is de missie van het project Colour your Dreams. Het Amsterdamse restaurant The Colour Kitchen startte dit project afgelopen maart voor jongeren uit Amsterdam Nieuw West. Vandaag op Missethoreca.nl de laatste aflevering uit een maandelijkse serie over Colour your Dreams.

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot zelfstandig werkend kok met diploma

Aflevering 9 – Inderdaad, de moeite waard

Vroeg uit de veren, in de schoolbanken en huiswerk maken… niet de meest leuke onderdelen voor jongeren die gewend waren (!) aan rondhangen en niksdoen. Maar toch, dankzij de strakke discipline die heerste binnen het project Colour Your Dreams, hebben 7 deelnemers een diploma in handen. Zij mogen zich zelfstandig werkende koks noemen en zijn daar trots op.

Richelle, Michael, Nella, Younes, Agatha, Earl en Tarik hebben het geflikt; hun doorzettingsvermogen is beloond. Waar vijf afvallers de eindstreep niet haalden, stonden zij op 31 januari jl. als klap op de vuurpijl het Examendiner te bereiden. En hoe! Ze hadden er lol in en stonden als volleerde, professionele koks in de keuken. De gasten konden hun verrichtingen live volgen dankzij de open keuken en zagen een hechte club samenwerken.

De gerechten op het bord logen er niet om. Een heerlijke soep vooraf, een mals stukje vlees als hoofdgerecht en een dessert om je vingers bij af te likken. De 154 gasten waren unaniem: missie geslaagd. Ook ondergetekende heeft genoten van deze afsluiter. Op een enkele deelneemster na, die boven de borden haar haar fatsoeneerde, zat de overtuiging ook hier in de details. Teamwerk, een geoliede machine en een gedreven Michael bijvoorbeeld die de counter keurig netjes en schoon hield. Elk kruimeltje pakte hij in het voorbij lopen geroutineerd op, om deze netjes in de prullenbak te gooien. Ben je dan een vakman of niet?

Het is net als bij kleine kinderen: door grenzen te stellen, krijgen ze de kans zichzelf vrij en zelfstandig te voelen en daardoor zich te ontwikkelen. Dat is de belangrijkste les die de deelnemers (al dan niet onbewust) hebben opgepikt. Want, zo leert de evaluatie, dat chef-kok Tony hen veel achter de broek heeft gezeten, ervaren ze achteraf als ‘toch wel fijn’. Agatha geeft bijvoorbeeld aan: “Ik ben heel trots dat ik heb doorgezet als ik het niet meer zag zitten en het toch af heb gemaakt. Dit dankzij Tony, die mij goed heeft gemotiveerd.” Of Michael: “Tony was een goede leermeester, maar soms ook echt wel streng. Ze belden mij altijd als ik weer te laat was. Dat hielp wel!”

Alom lof dus voor chef-kok en begeleider Tony Philippi, een baken voor de deelnemers. Maar dat geldt net zo goed voor coach Jeroen, die deelnemers af en toe letterlijk uit bed heeft gehaald. En dat werd hem niet altijd in dank afgenomen. Maar, zo zegt Jeroen, ‘het heeft er mede voor gezorgd dat ze uiteindelijk weer het restaurant binnen kwamen sloffen.’ Daarbij geeft Jeroen aan dat dit onderdeel van zijn taak bij de volgende lichting een zwaarder accent krijgt. Al dan niet door een extra begeleider. Het is deze aandacht die, zoals geschreven in een vorige editie, cruciaal is. ‘Ook wij hebben dit jaar veel geleerd, inmiddels ken ik alle smoesjes dus de volgende deelnemers krijgen nog een taaie aan mij.’

Trots, trotser, trotst!

De meeste deelnemers geven aan trots te zijn op hun prestatie. Een gevoel wat veel van hen niet of niet meer kenden. Daarbij hebben ze ervaren dat als je wegblijft, er iemand is die op je wacht. Dat waren ze niet gewend, veelal zijn ze op zichzelf teruggeworpen geweest. Michael: “Heel trots ben ik, dat ik toch geslaagd ben. Het was wel lastig, maar ik heb het toch gehaald. Het leren en het werken zal ik nooit vergeten. Het leren koken is erg belangrijk geweest, maar ook heb ik gezien dat als je geen huiswerk maakt, je ook geen goede cijfers haalt.” Nella: “De lessen voor waren belangrijk, ook is het belangrijk dat je een diploma hebt, want dan kan je verder komen.”

En Richelle onderstreept nog eens het belang van het groepsgevoel daarbij: “Dat ik doorgezet heb en mijn diploma heb gehaald, vind ik heel goed van mijzelf. De sfeer in The Colour Kitchen zal ik nooit vergeten. Iedereen is hier gelijk en helpt elkaar. Het belangrijkste wat ik geleerd heb, is door te zetten, ook al gaat het niet zo goed.” Al met al kunnen de deelnemers daarom trots zijn op een individuele én gezamenlijke prestatie. En dat helpt hen in hun verdere carrière, waar zij opnieuw zullen worden uitgedaagd in weer andere teamverbanden.

Dát ze willen werken, staat voor alle deelnemers buiten kijf. Een eigen restaurant beginnen, in een patisserie werken of een taartenwinkel opzetten… ze zijn stuk voor stuk gemotiveerd deze lijn door te zetten. Gelukkig houdt de begeleiding hier niet op.

De eerste deelnemers aan Colour your Dreams wáren jongeren met een rugzakje, oftewel zonder baan of startkwalificatie. Zij vormden de eerste groep deelnemers van het project en hebben een hele nieuwe manier van opleiden ervaren; scholing direct op de werkvloer, met hulp van opleidingspartner het ROC Amsterdam. Elke geslaagde heeft een officieel ROC diploma op Niveau 2 Kok ontvangen. En Randstad, die Colour your Dreams ondersteunt, biedt een baangarantie. Wie wil dat nu niet? Inmiddels staat dan ook een volgende groep deelnemers te trappelen om het avontuur dat Colour your Dreams heet, aan te gaan. To be continued…

Kijk voor meer informatie over het project op www.colouryourdreams.org. Voor meer informatie over het restaurant en reserveringen kun je terecht op www.thecolourkitchen.com.

Reageer op dit artikel