artikel

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot kok

Restaurant

Zet 12 jongeren zonder startkwalificatie met elkaar in een professionele leeromgeving en na een klein jaar zijn het zelfstandig werkende koks met diploma. Het is de missie van het project Colour your Dreams. Het Amsterdamse restaurant The Colour Kitchen startte dit project afgelopen maart voor jongeren uit Amsterdam Nieuw West. Vandaag op Missethoreca.nl aflevering 4 uit een maandelijkse serie over Colour your Dreams.

Colour your Dreams: van wajong-jongere tot kok

Aflevering 4 – Tijd van gaan en komen (solliciteer nu voor Sous-chef!)

‘Het project loopt op dit moment soepeltjes en dat is ook wel eens leuk. Het wordt vast een hele mooie zomer, daar op het terras van The Colour Kitchen.” Dit waren de laatste zinnen van de vorige aflevering over het Colour your Dreams project. De deelnemers waren op pad geweest naar Texel en dat had het groepsgevoel een geweldige boost gegeven.

Met de laatste schooldagen voor ogen en de vakantie voor de deur, zou je dan ook denken dat de afgelopen weken in een goede sfeer en vol enthousiasme zijn doorgebracht. Het tegendeel is echter waar: nog twee deelnemers hebben het project verlaten en helaas is Robby een van die twee. Ongeloof overheerst bij de initiatiefnemers en begeleiders, maar het is wel de schrijnende werkelijkheid. Of misschien wel gewoon wat typerend is voor de ‘kansloze’ jongeren die met dit project de kans krijgen voor een leuker leven; uiteindelijk leven zij min of meer met de waan van de dag.

Natuurlijk hielden de organisatoren rekening met uitvallers, dat de teller inmiddels op vier staat, doet ze wel even achter de oren krabben. Het blijkt lastig om deelnemers die willen, of liever gezegd voor hun gevoel moéten vertrekken, binnen te houden. Problemen thuis, geen of geen goede achterban en/of schulden maken het voor hen soms lastig om vol goede moed in het jaar te investeren. Want daar komt het op neer: dagelijkse aanwezigheid in het restaurant The Colour Kitchen of in de schoolbanken van het ROC, lost geen lopende schulden in. Zo simpel is het.

Uitzicht op een diploma, lijkt de beste motivatie. Maar een jaar kan lang duren. En zo zijn er meerdere redenen voor deelnemers om het project te verlaten. Zo was daar de deelnemer die lastig of zeg maar gerust niet functioneerde in teamverband. En Robby? Die heeft een baan geaccepteerd bij een meubelmaker. Problemen in de privé-sfeer lijken nu de overhand te hebben en hem doen besluiten maandelijks voor brood op de plank te zorgen.

Momenteel is het restaurant twee weken gesloten en genieten ook de deelnemers aan Colour your Dreams van een welverdiende vakantie. Op de laatste avond stonden twee van hen trots en enthousiast in de keuken mee te werken. Het restaurant zat vol, de sfeer was goed en The Colour Kitchen straalde uit waar het voor staat: verschillen zijn mooi, als je ze maar weet te waarderen. The Colour Kitchen laat de mooie kanten van diversiteit zien, door verschillen uit te vergroten in plaats van ze weg te stoppen. Vanuit deze filosofie wordt geïnvesteerd in het opleiden en ontwikkelen van mensen met verschillende culturele achtergronden en een achterstand tot de arbeidsmarkt. Het project Colour your Dreams sluit hier naadloos op aan. De mix van de rugzakjongeren in de opleidingskeuken, direct naast de eigen keuken van het restaurant en de medewerkers in The Colour Kitchen laat zien dat investeren in diversiteit werkt! Uitvallers daargelaten, zijn er ook hoopvolle verhalen te vertellen. De kunst is nu voor de organisatie om daar op te focussen. En te leren van de afvallers.

Join the club en word Sous-chef!

Deelnemers komen, deelnemers gaan en… komen weer. Want deelnemer Earl is terug na een korte periode van twijfel en afwezigheid. Intensieve samenwerking in een kleine groep leek voor hem te hoog gegrepen. Gelukkig bracht de sociale begeleiding en coaching hem weer op andere gedachten. Fouten maken mag, want daar leer je van, weet je nog? Vol overtuiging en bloedserieus bereidt hij op de laatste avond de voorgerechten. Zijn collega naast hem, in opleiding in het restaurant The Colour Kitchen, sliep maanden op straat en heeft inmiddels dankzij de organisatie een baan, een plek om de dag door te brengen, inkomen en een eigen woning.

En zoals in alle organisaties, vertrekken ook de eigen professionals weer naar een volgende werkplek. Zo ook de Sous-chef Juan Smit, die het restaurant geholpen heeft om het gedachtegoed tot het huidige succes te maken. The Colour Kitchen is per 1 september op zoek naar een waardige vervanger.

Op deze plek daarom even een oproep:

Wil jij werken in een kleurrijke omgeving, waar verschillende culturen en keukengeheimen samensmelten in de groep én op de borden? Bel dan met Loek Beeren op 06 174 941 60. Of mail l.beeren@thecolourkichen.com. Meer informatie over de vacature vind je op www2.thecolourkitchen.com/restaurant_amsterdam/newsjoin/vacatures.

Fijne zomer!

De komende twee weken is het restaurant dus gesloten en genieten ook de deelnemers van het Colour your Dreams project van een welverdiende vakantie. Op 9 augustus ben je weer van harte welkom in restaurant The Colour Kitchen, Jan Evertsenstraat 747 in Amsterdam Nieuw West. Stilletjes hopen de begeleiders en ondergetekende dat ook Robby zijn gezicht dan toch weer laat zien in de opleidingskeuken; de deur blijft immers openstaan voor deze getalenteerde deelnemer. Ga daarom na de zomer eens een kijkje nemen en ervaar Colour your Dreams zelf, met ongetwijfeld weer een kleurrijke menukaart.

Kijk voor meer informatie over het project op www.colouryourdreams.org. Voor meer informatie over het restaurant en reserveringen kun je terecht op www.thecolourkitchen.com.

Lees hier de eerste en de tweede aflevering:

Reageer op dit artikel