artikel

Culibus begonnen aan terugreis naar Nederland

Restaurant

De Culibus van de JRE reed afgelopen weken door Zuid-Afrika tijdens het WK Voetbal. Met regelmaat deed MissetHoreca.nl verslag van de avonturen van de busgasten tienduizend kilometer verderop. Een dubbel gevoel houdt JRE-voorman Patrick van Zuiden over aan de trip naar Zuid-Afrika. Niet over het succes van de Culibus, want dat was één groot succes. Nee, over de grote verschillen in het land.

Culibus begonnen aan terugreis naar Nederland

‘Aan de ene kant bouwen ze stadions van zevenhonderd miljoen euro en aan de andere kant is er armoede alom’.

Ik ben blij dat ik weer met beide voetjes op Nederlandse grond sta en mijn familie om me heen hebt. Dat is toch het aller belangrijkste. Ik ben toch een tijd weggeweest, heb een hoop gezien, met name veel armoede, en dan is het extra prettig om weer terug te zijn naar je eigen vertrouwde omgeving’.

‘De Culibus is nu per boot onderweg naar huis. Naar verwachting komt hij begin september terug. Dus de Culibus heeft nu ook even vakantie.’

‘De ervaringen in Zuid-Afrika waren indrukwekkend. Het levert ook een dubbel gevoel op. Enerzijds zit je in stadions van zes, zeven, acht miljoen euro en aan de andere kant is er armoede alom. Ik heb verder geen oordeel over wat goed is of fout. Wel heb ik me niet gerealiseerd dat Zuid-Afrika zo rijk is. Het grote verschil tussen arm en rijk maakt me wat verward.’

‘Maar de missie van Culibus is geslaagd. We hebben kunnen doen wat we wilden doen en hebben enorm veel aandacht gehad, zowel in Zuid-Afrika als in Nederland. Veel restaurants in Nederland hebben zich positief uitgelaten over onze activiteiten. Natuurlijk zijn er ook negatieve reacties zoals de opmerking dat wij toch maar mooi alle wedstrijden hebben kunnen bijwonen. Maar als een Nederlander niet meer zeurt, is er echt iets aan de hand.’

‘Uiteindelijk hopen we tienduizend euro over te houden. Moet lukken, ondanks dat de kosten toch wel aardig opliepen hoor. Een broodje halen is direct voor een man of vijf broodjes halen. Een hotelletje boeken, is direct voor een man of vijf boeken. Er zijn altijd wel mensen in en om de bus. De meerkosten die daarbij kwamen kijken kun je als een kleine inschattingsfout zien’.

‘Het meest bijgebleven is het project House of Hope waar we een stampot hebben gemaakt voor weeskinderen die HIV-besmet zijn. Dat hakt er wel in zeg. Die armoede, die ellende, maar ook die hoop. Hoop op betere tijden. Als ik ooit president van Zuid-Afrika zou worden…….’

Lees hier de reisverslagen:

Reageer op dit artikel