artikel

Culibus na douaneperikelen weer terug naar huis

Restaurant

De Culibus van de JRE rijdt gedurende het WK Voetbal door Zuid-Afrika. Met regelmaat doet MissetHoreca.nl verslag van de avonturen van de busgasten tienduizend kilometer verderop. De luxe touringcar met topkeuken is vandaag, 28 juni, weer achter de douane in de haven geloodst. Vanmiddag vindt de inscheping plaats en gaat de bus vanuit Durban weer huiswaarts per boot om over twee maanden weer aan te komen.

Culibus na douaneperikelen weer terug naar huis

‘Het is hier erg bureaucratisch. Ze moeten wel 50.000 stempels zetten. Er is hier nog al wat verborgen werkeloosheid en iedereen heeft wat te doen en bemoeit zich ermee’, vertelt Patrick van Zuiden. Vanaf zeven uur in de ochtend tot een uur of twaalf ’s middags is hij samen met nog vier anderen in de weer geweest bij de douane om de bus in te klaren. Nog mooi op tijd want om 16 uur vanmiddag wonen Van Zuiden, Eugène van Angelbeek en nog drie anderen de wedstrijd Nederland tegen Slowakije bij. ‘Als afscheid van Durban pakken we dat ook nog mee.’

Luchttank geëxplodeerd

Het was zondag 27 juni ook nog even spannend of de bus op tijd in Durban zou aankomen. ‘Tijdens de reis van Kaapstad naar Durban hebben we vijf uur vertraging gehad want er is een luchttank geëxplodeerd. We zijn toen met een taxi terug naar Port Elisabeth gereden, zo’n 40 kilometer. In een opslag waar wel 80 tanks lagen, hebben we er een gevonden die op de bus paste. Gelukkig hadden we een monteur bij ons die goud waard is gebleken. Hij heeft de tank weer gemonteerd.’

52 hoogwaardigheidsbekleders

Terwijl de Culibus terug is gebracht naar Durban, kookte tweesterrenchef Hans van Wolde een benefietdiner met David Higgs (nr 74 uit The San Pellegrino World’s Best Restaurants 2010)in restaurant Rust-en-vrede in Stellenbosch. ‘Ik ben er zelf niet bij geweest maar ik heb gehoord dat het allemaal perfect verlopen is. Er waren 52 hoogwaardigheidsbekleders onder wie de Afrikaanse president Zuma. Uit Nederland was Erica Terpstra er.’ Het menu dat de hoge gasten voorgeschoteld kregen, heeft Van Zuiden voorgeproefd op zaterdag 26 juni in het restaurant van Higgs. ‘Het restaurant ligt prachtig in een mooi wijngebied. Het is een hip modern restaurant met een mooie open keuken dat zo in Amsterdam zou kunnen staan. Het eten was top.‘

Reageer op dit artikel