artikel

Kanshebber: Hans van Wolde van Beluga

Restaurant

Tien jaar Beluga Maastricht, vader geworden van Sid en woensdag 23 november jarig. De derde ster in 2011 zou de ultieme beloning zijn voor chef-kok Hans van Wolde. ‘Dit jaar zou ik voor het eerst echt teleurgesteld zijn als ik de derde ster niet krijg.

Kanshebber: Hans van Wolde van Beluga

Is de culinaire top van Nederland goed genoeg voor meer driesterrenrestaurants?

‘Als je kijkt hoe snel en met hoeveel sterren mondiaal is gestrooid, dan schept dat toch wel verwachtingen. Je moet niet alleen kijken naar hoe goed een kok zelf is, maar ook andere factoren laten meewegen. Hoe constant is een restaurant, hoe staat het er financieel voor, is er voldoende knowhow aanwezig, werkt het team al redelijk lang samen en begrijpt het personeel elkaar? Maar ook dat er een paar jaar zit tussen het krijgen van de tweede ster en de eventuele derde ster. Allemaal factoren die in de culinaire top van Nederland aanwezig zijn.’

Hoeveel driesterrenrestaurants krijgt Nederland erbij?

‘Ik denk dat dit er twee zijn. Ik gun mijn collega’s alles, maar hoop dat wij er in ieder geval bij zitten.’

Waarom komt jouw restaurant in aanmerking voor een derde ster?

‘Ik heb Michelin gevolgd en de continuïteit is bij ons aanwezig. Ik heb alles prima op de rit en ben volwassen geworden in mijn hoofd. Het zou ook de grote beloning zijn voor 2011. We zijn tien jaar open en mijn zoon Sid is geboren, en dat maakt samen weer elf. En het is ook een mooi verjaardagscadeau, woensdag 23 november ben ik jarig.’

Hoe belangrijk voor jou is een derde Michelinster?

‘Allereerst is het belangrijk voor Maastricht, omdat het de culturele hoofdstad van Nederland wil worden. Voor Beluga betekent het een financiële beloning en dus een stap vooruit. Maar ook in dit opzicht geldt dat iedereen het verdient.’

Als het niet jouw restaurant is, wie dan wel?

‘Al die andere namen die worden genoemd in de media. Mocht ik er één uitdelen voor smaak, dan zou dat zijn aan Ron Blaauw. Dit jaar zou ik voor het eerst echt teleurgesteld zijn als ik de derde ster niet krijg.’

Ben je bang om een derde ster te verliezen?

‘Nee, omdat daar volgens mij geen reden voor is.’

Reageer op dit artikel