artikel

Kanshebber: Lucas Rive van De Bokkedoorns

Restaurant

De Bokkedoorns in Overveen heeft al twintig jaar twee sterren. Volgens chef-kok Lucas Rive een goede reden om er dit jaar drie te krijgen, al rekent hij nergens op. Hij voelt zich geen Joop Zoetemelk, die werd altijd tweede, maar houdt zich wel vast aan de gedachte dat die de Tour de France ooit een keer won.

Kanshebber: Lucas Rive van De Bokkedoorns

Is de culinaire top van Nederland groot genoeg voor meer driesterrenrestaurants?

‘Dat vind ik wel. Nederland is erg gegroeid. Er zijn veel tweesterrenrestaurants die het al jaren goed doen. Ik heb in tweesterrenrestaurants in eigen land beter gegeten dan bij driesterrenrestaurants in Frankrijk. En als je in het boek van Paul van de Bunt kijkt naar foto’s van gerechten van driesterrenrestaurants internationaal, daar hoeven we in Nederland niet meer mee aan te komen.’

Hoeveel nieuwe driesterrenrestaurants krijgt Nederland erbij?

‘Dat wordt er één.’

Waarom komt jouw restaurant in aanmerking voor een derde ster?

‘Omdat we al twintig jaar twee sterren hebben. Ik lees in de media over constantheid als criterium, niemand kan zeggen dat wij daar niet aan voldoen. Maar ik slaap nog niet in een sterretjespyjama, ik reken nergens op. In potentie zijn alle tweesterrenrestaurants kanshebber.’

Hoe belangrijk voor jou is een derde ster?

‘Het is niet de oplossing voor lastige financiële situatie, maar wel een opsteker in een moeilijke tijd. Uiteindelijk willen we allemaal de beste zijn en bij Ajax voetballen. We leggen de lat op alle fronten altijd hoger, het gaat ook om het totaalplaatje. We doen dat volgens De Bokkedoorns-filosofie. Ik voel me geen Joop Zoetemelk, die werd altijd tweede, maar hij won wel een keer de Tour de France.’

Als het niet jouw restaurant is, wie dan wel?

‘Jannis Brevet (InterScaldes Kruiningen, red.). Omdat ik daar fantastisch heb gegeten, alles af is en het plaatje compleet is.’

Ben je bang om een derde ster te verliezen?

‘Daar ga ik niet vanuit, we gaan met zijn allen elke dag tot het gaatje. Spannend blijft het wel, omdat er zaken zijn die je niet altijd onder controle kunt hebben.’

Reageer op dit artikel