artikel

Laatste weblog uit het Holland Heineken House

Restaurant

Tatsiana van Neerbos is 4e jaars student aan de Haagse Hotelschool. De afgelopen weken werkte ze als vrijwilliger in het Holland Heineken House in Vancouver. Voor Misset Horeca hield ze een weblog bij. Vandaag de laatste bijdrage over de sluiting van de Spelen.

Laatste weblog uit het Holland Heineken House

Nadat we de gouden medaille op 10 kilometer verspeeld hadden, vestigde iedereen de hoop op het behalen van medailles bij de laatste wedstrijden: snowboarden en ploegenachtervolging. Ik wilde heel graag een schaatswedstrijd meemaken en ging naar de kwalificatie van de heren en dames ploegenachtervolging. Helemaal uitgedost in het oranje zaten Sanne, Leonie en ik in de Olympic Oval. Helaas werden de mannen in de tweede ronde verslagen en hebben de vrouwen ook geen overwinning kunnen pakken.

Via de Iphone van een Amerikaan, die naast ons zat, werden we op de hoogte gehouden van de prestaties van Nicolien Sauerbreij. Al snel riepen we naar iedereen: We hebben sowieso een medaille! Nicolien staat in de finale. Vlak daarna werd in het stadion omgeroepen dat onze Nicolien met parallelreuzenslalom goud had behaald. Alle oranje fans sprongen op en joelden het uit.

Mark Tuitert

Ik heb echt de longen uit mijn lijf geschreeuwd van blijdschap. Dat moment was zo gaaf. Het is ook zo gaaf dat juist zij die medaille heeft gewonnen. De vorige spelen had ze zo’n pech en daarom verdient ze het om de eerste sneeuwmedaille te ontvangen, haar eerste Olympische medaille en ook nog eens de honderdste gouden medaille van Nederland. Ik vond het fantastisch! Dit was echt een onvergetelijk moment.

De voorlaatste avond van de Spelen was er de allerlaatste huldiging; brons voor onze schaatsmannen van de ploegenachtervolging. Brons is eigenlijk te zacht uitgedrukt voor het beste team met de aller-snelste tijd. Het is mooi om te zien dat de heren tijdens de huldiging ontzettend blij waren met hun bronzen medaille. Mark Tuitert was zo uitgelaten dat hij de rol van gitarist op zich nam tijdens het optreden van de band De Coronas.

Olympic Club

Bij ons in de Olympic Club nam Sjinkie Knegt de rol van barman op zich. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Simon Kuipers en Mark Tuitert werden deel van de barcrew in de ceremonie hal. Bob de Jong vond het zo ontzettend gezellig in het Holland Heineken House, dat hij in meerdere outlets geholpen heeft en zelfs broodjes bob verkocht. Die avond kwam hij ook nog even langs in de Olympic Club om ons persoonlijk te bedanken, en wel met drie zoenen!!

Daarna was de laatste dag van het Holland Heineken House te Vancouver aangebroken. Erica Terpstra, die binnenkort afscheid neemt als voorzitter van het NOC*NSF, is echt een topper. Ik bewonder haar enorm. Iedere dag was zij van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat bezig met de spelen. Ze ging overal mee naartoe om er te zijn voor de atleten.

Voor de crew was ze heel benaderbaar en gaf ze maar al te graag een terpje. Een terpje, een omhelzing, heb je nodig op het moment dat je er helemaal doorheen zit. Voordat het Holland Heineken House dicht ging nam Erica afscheid van ons, en wij van Erica. Ze was ontzettend trots op ons en vind dat we allemaal, individueel, een gouden medaille hebben verdiend voor onze prestatie.

Randstad

Ik ga deze lieve, lieve sportvriendin erg missen tijdens de volgende spelen. De hele crew heeft een daverend applaus gegeven voor al haar inzet. Projectmanager van het Holland Heineken House, Pascal Stolk bedankte ons namens Heineken en Randstad, die de werving en selectie van de crewleden verzorgden. Hij maakte bekend dat er bij aankomst op Schiphol een presentje lag te wachten op ons, een unieke Holland Heineken House Vancouver Award.

Deze spelen waren echt heel bijzonder want er is zo ontzettend veel gebeurd. Het was een Winterspelen, waarbij de zon scheen en waar bijna geen sneeuw was waardoor de eerste snowboard wedstrijd werd verzet. Het tragische ongeluk van de Georgische rodelaar Nodar Koemaritasjvili. De onverwachte winnaars zoals Mark Tuitert en Laurine van Riessen, flinke dompers zoals de val van Annette Gerritsen en Dolf van der Wal en het drama van Sven Kramer. De goedmaker van Annette op de 1000 meter, de 4 gouden medailles, met als klap op de vuurpijl de 100e gouden medaille voor Nicolien en een mooie bronzen medaille voor Bob de Jong. Het bobteam dat helaas niet van start ging. Nog meer mooie momenten van deze winterspelen zijn, het moment waarop Anni Friesinger valt vlak voor de finish bij de ploegenachtervolging en denkt dat ze verloren heeft, maar toch eerder over de streep gleed dan de Verenigde Staten. Dat is toch prachtig!

Downtown Vancouver

Wat ik ook ontzettend leuk vond was dat de Ghanees Nkrumah, de eerste Ghanese deelnemer van de Winterspelen, zijn doel bereikte om niet als laatste te eindigen bij de slalom. En dan het moment waar heel Canada op zat te wachten. Goud voor Canada met ijshockey. Het feest brak los in Downtown Vancouver en je kon de stad nog maar nauwelijks in of uit komen met het openbaar vervoer.

Mijn ervaring in het Holland Heineken House was onvergetelijk. Het is een geweldig Olympisch gevoel, wat ik maar moeilijk kan omschrijven. De interactie met de atleten, de Nederlandse fans en crewleden was heel intens en waardevol. Dit zijn herinneringen die ik niet duidelijk kan uitleggen door middel van foto’s, want het is echt een belevenis vol emoties, waar je bij moet zijn geweest om het te kunnen begrijpen. Het was ook hard werken en ik heb van ieder moment genoten. In zo’n korte tijd zijn zoveel nieuwe vriendschappen ontstaan, wat zo waardevol is. En dat allemaal in nog geen 4 weken tijd.

Dit was echt een topbelevenis, één van de hoogtepunten in mijn leven. De komende Olympische Spelen zal ik nog intenser beleven dan voorheen na deze ervaring. Ik ben Heineken en Randstad dan ook ontzettend dankbaar voor deze onvergetelijke en magische Olympische ervaring. Ik had dit voor geen goud willen missen.

Reageer op dit artikel