artikel

Lekker 2002: zout op de slakken

Restaurant

De gisteren (donderdag) verschenen nieuwe editie van de restaurantgids Lekker legt weliswaar niet op alle, maar wel op veel slakken zout. Hoewel de gids z´n taalgebruik heeft gekuist, is de toon kritischer dan ooit. Na het vorig jaar verbaal in de pan hakken van Jon Sistermans en Mandy de Jong speelt Lekker niet langer op de man of vrouw, maar veel meer op het bord.

Lekker 2002: zout op de slakken

Ondanks de zakelijk kritische toon doet in een enkel geval de bespreking van een restaurant toch nog denken aan de beruchte onderschoffelpraktijken van Lekker oude stijl. Want ´hoe kan een zo´n prachtige zaak in zo´n prachtig pand op zo´n prachtige plek in ons land nou verkwanseld worden?´ Lekker vindt dat de ´eigenwijze patron Jan de Wit en z´n consorten in de bediening´ het wel ´heel bont´ maken. Vegetariërs, daar beginnen ze op zaterdag in De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht niet aan. ´Het enige restaurant op dit niveau zonder airco.´ De patron-cuisinier tutoyeert ongevraagd het gezelschap: ´wil je een menuutje?´ Lekker kreeg ook klachten over gastheer Kostya Dadikan: ´Een kloon van de baas?´ Lekker heeft met het aantrekken van een hoofdredacteur met een culinaire achtergrond (Guido Nijssen) en een dito hoofdinspecteur (Wynand Vogel) bepaald geen knieval gemaakt voor het koks- en bedieningsgilde. Diverse creaties van culinaire grootheden worden zonder pardon afgeserveerd en ook de bediening moet het veelal ontgelden: niet professioneel, onhandig, te stijf en te jong!

Stroperig
De tandem Sistermans en De Jong, die vorig jaar zelfs een actiegroep oprichtte na publiekelijk te zijn afgebrand door Lekker, blijft in persoon ditmaal buiten schot. Maar sommige van beider hoogstandjes mogen er niet zijn: ´de beloofde lamsjus is het bekende stroperige sausje´, ´de risotto is niet gaar´, ´we sturen de groeiklier (zwezerik) terug´, ´vegetarische gerechten uit de mouw toveren blijkt moeilijk´, ´een compote van smakeloze blikkwaliteit´, ´zitten we hier nou opzettelijk negatief te doen? Nee, er valt gewoon geen echte kwaliteit te ontdekken´.

En zo gaat de opsomming van ongemakken en gemiste kansen in ´s lands beste restaurants voort. In De Hoefslag in Bosch en Duin heeft de bediening een ´dwangneurotische stoelaanschuifwoede´. Na een etentje bij Imko´s in IJmuiden: ´We blijven nog steeds wachten tot Binnerts de geest krijgt´. In La Rive (Amstel Hotel) in Amsterdam zijn de ´exorbitante prijzen´ en de ´onplezierige bediening´ ´grote dissonanten in de totaalbeleving´. Bij Henk Savelberg in restaurant Savelberg in Voorburg mist Lekker ´op z´n minst één item dat als memorabel beschouwd zou kunnen worden.´ ´De schwung bij Savelberg ontbreekt.´ In Oud Sluis te Sluis bij vader en zoon Herman had een Lekker-inspecteur eveneens moeilijke momenten. De tartaar van langoustines en nieuwe aardappels: ´optisch een papje, smaaktechnisch een eenheidsworst´. Oud Sluis is goed voor een 9e plaats in de Top-100. Toine Hermsen in Maastricht staat op 6, maar komt van 3. Oorzaak volgens Lekker: de patron-cuisinier is vaak zelf niet aanwezig, waardoor de kwaliteit daalt.

Rapporteurs
De 24e editie van Lekker met een nieuwe lay-out en een toegankelijker indeling leest makkelijk weg. 67 rapporteurs zijn aan de gids verbonden. Vogel en Nijssen sturen ze aan. Maar of die rapporteurs hiermee gelukkig zijn is de vraag. Peter van de Rijt, al 15 jaar Lekker-rapporteur stelt vast dat het oordeel van de rapporteurs in de gids vaak zoek is. Zeker waar het gaat om de 50 beste restaurants. Volgens Van de Rijt laten Nijssen en Vogel hun eigen voorkeuren prevaleren en delen steken uit aan restaurateurs en koks die ze niet mogen. Hij zegt dat zaken als De Fuik in Aalst en De Nederlanden in Vreeland te negatief zijn beoordeeld en Kaatje bij de Sluis in Blokzijl te positief. Van de Rijt vindt dat Lekker nooit ´een vertegenwoordiger van de koks´ (Vogel) had moeten toelaten, want dat leidt tot ‘vriendjespolitiek’. Hoofdredacteur Nijssen betitelt de kritiek als ´onzin´. ‘Als dit waar zou zijn, waar heb ik dan die rapporteurs en bijna 1000 rapporten voor nodig? De informatie strookt wel degelijk met de beoordelingen. We proberen alles zo recht mogelijk weer te geven. Vogel en ik hebben hooguit 25 zaken bezocht en de Top-10 nog eens nagelopen, dat is alles.´

2002 2001 Restaurant Plaats
1 1 De Librije Zwolle
2 6 Vermeer Amsterdam
3 2 Parkheuvel Rotterdam
4 9 De Lindenhof Giethoorn
5 5 De Bokkedoorns Overveen
6 3 Toine Hermsen Maastricht
7 4 De Nederlanden Vreeland
8 7 Savelberg Voorburg
9 8 Oud Sluis Sluis
10 16 Kaatje bij de Sluis Blokzijl

 

2002 2001 De beste chefkoks  
1 1 Jonnie Boer De Librije, Zwolle
2 2 Lucas Rive De Bokkedoorns, Overveen
3 3 Cees Helder Parkheuvel, Rotterdam
4 5 Toine Hermsen Toine Hermsen, Maastricht
5 7 Robert Kranenborg Vossius, Amsterdam
6 9 Sergio Herman Oud Sluis, Sluis
7 8 Martin Kruithof De Lindenhof, Giethoorn
8 6 Hans van Wolde Beluga, Maastricht
9 4 Edwin Kats La Rive, Amsterdam
10 n.v.t. Margo Reuten Da Vinci, Maasbracht

 

2000 2001 De beste gastpersonen
1 1 Peter Bruins De Bokkedoorns, Overveen
2 3 Thérèse Boer De Librije, Zwolle
3 4 Petro Kools Da Vinci, Maasbracht
4 2 John Vincke Vossius, Amsterdam
5 7 Edwin Raben Wolfslaar, Breda
6 8 Daniëlle van Wolde Beluga, Maastricht
7 10 Fons van Groeningen Kaatje bij de Sluis, Blokzijl
8 5 Eduard van der Toolen De Oude Toren, Schiphol
9 n.v.t. Rob Vos Toine Hermsen, Maastricht
10 9 Hubert Lindelauf De Marquis, Hoensbroek

Reageer op dit artikel