artikel

Met de voeten in de klei

Restaurant

Zet 12 jongeren zonder startkwalificatie met elkaar in een professionele leeromgeving en na een klein jaar zijn het zelfstandig werkende koks met diploma. Het is de missie van het project Colour your Dreams. Het Amsterdamse restaurant The Colour Kitchen startte dit project afgelopen maart voor jongeren uit Amsterdam Nieuw West. Vandaag op Missethoreca.nl aflevering 3 uit een maandelijkse serie over Colour your Dreams.

Met de voeten in de klei

Aflevering 3 – Met de voeten in de klei

De deelnemers aan het Colour your Dreams project hebben de kans op een leuker leven met beide handen aangegrepen. Inmiddels zijn ze ruim drie maanden onderweg en in de vorige afleveringen kon u lezen hoe belangrijk een enthousiaste houding is voor de hele groep. Een groep van stuk voor stuk negen individuen – inderdaad, afgelopen maand hebben nog twee deelnemers het project verlaten, maar daarover verderop meer – die misschien wel voor het eerst van hun leven teamspirit moeten tonen. Het tweedaagse uitje naar Texel moest dit nog aansterken, hoewel de begeleiders ook rekening hielden met een ander scenario: die van spanningen en ruzies.

Zet negen rugzakjongeren met elkaar op een boot naar een eiland en kijk hoe de sfeer zich ontwikkelt. Het Colour your Dreams project biedt ze de kans om 10 maanden lang de fijne kneepjes van het vak te leren. Het project biedt een kwalitatief hoogstaand programma door de nadruk te leggen op intensief samenwerken in een kleine en vertrouwde groep en op sociale begeleiding en persoonlijke ontwikkeling van de jongere. De combinatie van leren en werken in een gemotiveerd team zorgen daarnaast voor een plezierige werksfeer. Fouten maken mag, want daar leer je van, is het adagio.

Wat doet het met de deelnemers als ze 48 uur samen op een eiland doorbrengen? Het antwoord is hoopgevend: veel, heel veel. De sfeer was goed, de motivatie voor de educatieve uitstapjes groot en de opgedane kennis wordt inmiddels toegepast in de keuken in Amsterdam. Zo heeft Robby de eigen gestoken asperges leren blancheren. En vond hij het interessant om te leren dat deze groenten na de langste dag niet meer geteeld worden. Garnalenvissen, ook zoiets. Geweldig, aldus dezelfde deelnemer die wij deze serie volgen. Altijd leuk om meer te weten te komen over de visserij. Dat de garnalen daarnaast ook nog eens fantastisch smaken, maakt het uitstapje tot een daverend succes. We zijn zeker met elkaar gegroeid de afgelopen maanden, aldus Robby. Dat er twee deelnemers zijn afgevallen, was voor hem geen verrassing. Zelf is hij nog altijd supergemotiveerd om het diploma aan het eind van het jaar in ontvangst te nemen. Mét zijn collega’s, die er inmiddels vrijwel allemaal net zo goed voor staan als hij. We liggen allemaal op kop, aldus Robby die zijn eigen koppositie maar wat graag deelt met de anderen.

Inmiddels staat Robby, samen met deelnemer Earl met zijn voeten in heel andere klei; die van restaurant Witteveen in Amsterdam Oud-Zuid. Daar leert hij het echte werk, twee avonden per week staat hij in de keuken gerechten te bereiden. Van voorbereiding tot koken; hier kan hij nog meer doen, nog meer leren. Naast deze twee avonden, werkt hij in het restaurant van The Colour Kitchen. Lekker druk, maar die jas past Robby uitstekend. Als ik maar bezig ben, zo zei hij in een van de eerste gesprekken. De voormalige banketbakker, hefttruckchauffeur en vuilnisman heeft zijn bestemming gevonden; de keuken. En met hem nog 8 anderen, zo lijkt het. Dankzij de intensieve begeleiding, coaching en motivatiegesprekken die ook de begeleiders wel eens tot wanhoop drijven, lijkt de groep eensgezind op de eindzege af te gaan.

Het uitstapje naar Texel diende ook als pilot. Een tweedaags educatief programma voor een groep van 9 uiteenlopende, aparte jongeren heeft uitgewezen dat verschillen elkaar kunnen versterken, in plaats van uitvergroten. Het project loopt op dit moment soepeltjes en dat is ook wel eens leuk. Het wordt vast een hele mooie zomer, daar op het terras van The Colour Kitchen.

Smakelijk!

U kunt Robby (en de andere deelnemers) tijdens zijn opleiding volgen, op deze plek wordt maandelijks verslag gedaan. Of beter nog: doordeweeks ziet u hem overdag en soms ’s avonds live aan het werk in restaurant The Colour Kitchen, Jan Evertsenstraat 747 in Amsterdam Nieuw West. Ga eens een kijkje nemen en ervaar Colour your Dreams zelf. Vanaf nu serveert het restaurant elke zaterdag het Colourful Saturday Menu: een driegangendiner voor € 27,50.

Kijk voor meer informatie over het project op www.colouryourdreams.org. Voor meer informatie over het restaurant en reserveringen kun je terecht op www.thecolourkitchen.com.

Door Rozemarijn van Harderwijk

» Lees hier de eerste aflevering

» Lees hier de tweede aflevering

Reageer op dit artikel