artikel

Proeverij de Oorsprong, Deventer

Restaurant

De Oorsprong is een culinaire en ambachtelijke belevenis, en een bijzondere setting voor allerlei activiteiten. In een grote kapschuur met glazen pui maken producenten op ambachtelijke wijze biologische producten in kleine werkplaatsen.

Proeverij de Oorsprong, Deventer

Gasten kunnen zien en meemaken hoe de bakker zijn brood bakt in takkenbosgestookte ovens, hoe de kaasmakers de melk in koperen ketels verwerken, hoe de slager zijn worsten en hammen maakt en hoe het bier wordt gebrouwen. Kenmerkend voor de authentieke bereidingswijzen is dat producten worden geconserveerd op basis van langzame rijping en fermentatie.

In restaurant Proeverij de Oorsprong verwerkt Guido Ottink de producten van de coöperatie in smakelijke gerechten. Het vlees bereidt hij in grote met hout gestookte ovens waarop de gasten zicht hebben. ‘Wij gaan een stapje verder dan restaurants die regioproducten serveren’, aldus de eigenaar/kok. ‘Het totaalplaatje van de voedselketen is te zien. Alles is natuurlijk, duurzaam en zonder concessies gemaakt. Dat levert specifieke smaken op. We zijn helemaal hot op het moment.’ Buiten is een royaal terras met uitzicht op het Sallandse landschap, de moes- en kruidentuin, en de runderen, geiten en varkens die rondscharrelen in de tuin.

Spanjaardsdijk 68. Tel. (06) 29 09 08 96. www.oorsprong.nl. Capaciteit: 90 zitplaatsen; feesten tot 180 personen; terras 100. Prijsindicatie: viergangenmenu €37,50. Geopend 11.00-22.00 uur. Ma gesloten/op reservering.

Reageer op dit artikel