artikel

Succesvolle opening van Fillipijns restaurantpracticum

Restaurant

Jan Versteegen is horecavrijwilliger van Pum, de organisatie van Nederlandse senior experts die bedrijven in ontwikkelingsladen een handje helpen. In februari was hij op de Fillippijnen met als doel de officiële opening en het opstarten van een gastronomy- en hospitality practicum.

Succesvolle opening van Fillipijns restaurantpracticum

Na in juni vorig jaar vooral aan de training van het praktijkdocenten bestand te hebben gewerkt (basistechnieken koken en serveren) was het deze keer vooral te doen om het aanbrengen van structuur en organisatie van de praktijkles.

Guido Nijssen heeft voor West Negros University met beperkte middelen een juweel van een les practicum laten bouwen en inrichten. Het resultaat van zijn design, ideeën en aanwijzingen voor de architectuur is een prachtige industriële keuken geworden; transparant, met veel licht, perfecte routing en totaal overzicht.

Omdat er op het paradijselijke Negros geen lerarenopleiding aanwezig is en voldoende financiële middelen en kennis ontbreken was ondergetekende via PUM in de gelegenheid om Guido met adviezen en educatieve ondersteuning te assisteren.

Wat van ons vooral de nodige aandacht vroeg was het implementeren en conditioneren van ritme, tempo, consequent handelen en timing van het docententeam. De gemiddelde Filippijn heeft n.l. nogal wat moeite met deze eigenschappen. Mañana, mañana, hebben ze immers van geen vreemde. Ze zijn eeuwen lang gekolonialiseerd geweest door de Spanjaarden en een veertig jaar door de Amerikanen.

Ook het vele uren op de benen staan is net als in Nederland op Negros voor de gemiddelde student een hele opgave.

Ook deze keer is voor het goede doel weer veel geestelijke inspanning geleverd en een hoop werk verzet waarop we echter met dankbaarheid mogen terugzien.

De officiële opening werd bijgewoond door zo´n 200 genodigden w.o. de zakenwereld en gezagsdragers van het eiland. De studenten hielden er een mooie lesopdracht aan over en lieten bij deze gelegenheid zien dat ze als voorbereiding op de echte beroepspraktijk tot heel veel in staat zijn. Vooral de ´Sélection de frivolités´; bestaande uit 12 verschillende hapjes zag er strak en kleurrijk uit en maakte indruk op de genodigden. Beslist geen eenvoudige opgave, ervan uitgaande dat de voormalig ‘Lekker’-hoofdredacteur altijd uitgaat van ambachtelijk fabricaat, uitsluitend biologisch verantwoorde ingrediënten en geen concessies aan hoogwaardige kwaliteit. En… wat is er nou spannender dan jonge mensen het mooiste vak van de wereld bij te brengen. Kijken, ruiken, voelen, proeven en genieten van… ja toch.

Jan Versteegen

Meer over PUM leest in Misset Horeca nr. 10.

Meer weten? www.pum.nl of stuur een mail naar Kees van Tilburg, sectorcoördinator hotels, catering and tourism PUM Nederland kees.van.tilburg@pum.nl

Reageer op dit artikel