artikel

Wirwar van merken

Restaurant

Wie zich verdiept in de wereld van de (keur)merken, raakt snel het spoor bijster. Er is een wir war aan organisaties die allemaal hun eigen specialisatie hebben en hun eigen beeldmerk. Overeenkomst is dat ze (bijna) allemaal een ideële achtergrond hebben.

Wirwar van merken

Vegetarisch

Garandeert dat een product geen ingrediënten afkomstig van het gedode dier bevat en is dus geschikt voor vegetariërs. Een blauwgroen keurmerk in de vorm met een V met een plant erachter.

Gastvrij voor vegetariërs

Horecabedrijven die een ruime keuze op de kaart hebben voor mensen die vegetarisch willen eten.

Biologisch

Biologisch houdt in dat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn bij de totstandkoming of teelt van een product.

EKO

Een aantal producten staan geregistreerd bij SKal. Dit is de officiële erkenning: Het EKO-keurmerk. Deze producten hebben een SKal-nummer.

MSC

Marine Steward Council (MSC) geeft aan dat de vis duurzaam is gevangen of gekweekt. Sinds kort is het ook mogelijk voor horecabedrijven om dit MSC-keurmerk aan te vragen.

Fairtrade

Fair Trade Original wil via ontwikkelingshandel in samenwerking met geselecteerde handelspartners en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika een positieve bijdrage leveren aan de bestrijding van de armoede. Stichting Max Havelaar is de organisatie die het keurmerk Max Havelaar/Fairtrade aan producten verleent. Fair Trade Original ontwikkelt deze producten, importeert ze en verkoopt ze.

Streekeigen producten

De Stichting Streekeigen Producten Nederland heeft dit in het leven geroepen. Het wordt toegekend aan ingrediënten waarvan de herkomst bekend en gegarandeerd is. Erkend door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij.

Beter Leven kenmerk

Bedoeld om diervriendelijke voeding zichtbaar te maken. Het betreft biologische ingrediënten maar ook producten die tussen bio-industrie en biologisch inzitten. Er is een driesterrensysteem aan verbonden. Een ster: aanzienlijk rekening houden met dierenwelzijn dan in de gangbare veehouderij. Drie sterren: optimaal rekening houden met het welbevinden van het dier. Twee sterren zit daar tussen in.

Reageer op dit artikel