artikel

Zuid-Afrika’s topwijnen

Restaurant

De Zuid-Afrikaanse wijnbouwer Vergelegen is door het toonaangevende nationale wijntijdschrift Grape uitgeroepen tot beste wijnbouwer van Zuid-Afrika. Wat opvalt is de goede prijs-kwaliteitverhouding van de Zuid-Afrikaanse topwijnen.

Zuid-Afrika’s topwijnen

Een 27-koppige jury van nationale wijnschrijvers gaf Vergelegen 23 van de mogelijke 27 stemmen. Nummer twee werd Kanonkop. Verleden jaar was de rangorde omgekeerd. Overigens is het tijdschrift nogal vaag over de betekenis van ‘de beste’. Belangrijkste criterium voor de Grape-jury is dat de wijnen gedurende meerdere jaren achtereen van hoge kwaliteit zijn. Volgens de wijnschrijvers produceert Vergelegen de beste witte wijn. De Vergelegen Sauvignon Blanc Reserve kreeg 24 stemmen.

Vergelegen levert volgens Grape ook de beste kwaliteit rode wijn in het duurdere segment (boven €5,50). Deze topper, eenvoudig Vergelegen genoemd, is een blend van hoofdzakelijk cabernet sauvignon, met wat merlot en een klein beetje cabernet franc. De wijn rijpt 22 maanden op nieuw eiken. Het is een klassieke rode wijn in de beste Bordeaux-stijl met een prachtige intens-geconcentreerde smaak van rijp fruit. Volgens de makers kan deze wijn vijftien jaar worden opgelegd.

De importeur voor Nederland van Vergelegen is Fourcroy-Lenselink. De rode Vergelegen 1999 kost €23,90, de zeer fruitige Sauvignon Blanc Reserve 2001 (opbrengst slechts 4,5 ton per ha) kost €13,50.

Fruitkweker
Fourcroy-Lenselink valt sowieso met de neus in de prijzen. De importeur uit Bussum importeert namelijk ook Thelema, die een derde plek won in de categorie rode wijn in het hoge segment. De Thelema Cabernet Sauvignon ’98 (€18,50) is een diep robijnrode, intense wijn met nuances van mokka en vanille. De gerenommeerde wijngids Wine Spectator gaf zowel de ’97 als de ’98 liefst 90 van de 100 punten.

Opmerkelijk: Thelema oogstte pas in 1988 zijn eerste druiven. Daarvóór was het een bescheiden fruitkweker. Overigens geldt dat voor veel Zuid-Afrikaanse wijnmakers. Pas medio jaren ’80 schakelden de fruittelers massaal over op de wijnbouw.Een andere importeur garen spint bij de Grape-test, is Great Grapes. Deze in Zuid-Afrika gespecialiseerde wijnleverancier uit Soest is zowel importeur van Rustenberg en Jordan (3e respectievelijk 4e plek in de categorie beste wijnmaker).

Forse prijzen
Tot de beste rode wijn ‘overall’ werd de Kanonkop Paul Sauer gekozen. Die wordt in Nederland geïmporteerd door Gall&Gall en kost in de winkel €24,99. Helaas levert Gall&Gall niet rechtstreeks aan de horeca. Tweede in het overall-klassement werd Rust en Vrede Estate Wine (Oud Reuchlin & Boelen, Zoetermeer), derde de Rustenberg Peter Barlow Veenwouden Classic (Great Grapes, Soest, €29,95 voor een 1999).

Volgens Robert Parker, ’s werelds bekendste wijnschrijver, is deze laatste wijn misschien wel de beste van Zuid-Afrika. De ’96 scoorde een paar jaar geleden 92 punten op zijn schaal van 100, en dat was nog niet eerder het geval met een wijn uit Zuid-Afrika. De wijn is 100 procent cabernet sauvignon; afkomstig van een apart wijngaardblok dat op zo’n 400 meter boven zeeniveau ligt, aan de zuidwestzijde van de Simonsberg in de Stellenbosch-regio. De wijnstokken zijn gemiddeld veertien jaar oud. De oogst vindt plaats vanaf half maart. Ook deze wijn rijpt twintig maanden op nieuw Frans eiken. De kleur is helder robijnrood. Het bewaarpotentieel is vijftien jaar.

Prijs-kwaliteit
Hoewel al deze wijnen fors aan de prijs zijn, zeg maar tussen de 20 en 30 euro, is de prijs-kwaliteitverhouding heel erg goed. De beste Zuid-Afrikaanse wijnen scoren stuk voor stuk hoog op de rankings van de Wine Spectator en Robert Parker. De belangrijkste reden voor de gunstige prijs-kwaliteitverhouding is de zwakke Zuid-Afrikaanse munt, de rand. De wijnmakers Villiera, Jordan en Kanu zijn volgens Grape huizen met een iets bescheidener prijskaartje, maar nog steeds een heel goede kwaliteit.

Reageer op dit artikel