artikel

Merkelbach, Amsterdam

Restaurant

Buitenplaats Huize Frankendael is na bijna vier eeuwen van bewoning voor het eerst open voor publiek. In het voormalige koetshuis is restaurant Merkelbach gevestigd, met aangrenzend een ruim terras dat uitkijkt over de stijltuin en het ecologische Park Frankendael.

Merkelbach, Amsterdam

De filosofie van de keuken sluit aan bij het statige historische buiten. Chef-kok/eigenaar Geert Burema (l) kookt Frans-mediterraan. Authentieke smaken staan daarbij centraal. Daarom eerlijk vlees, veel biologische producten en aandacht voor vergeten ingrediënten, zoals aardpeer en schorseneer. Burema kookte ruim twintig jaar in Amsterdamse restaurants, waaronder Lof en hotel De Goudfazant. Z’n compagnon is Bodo Groen (r), chef de cuisine is Maarten Pinxteren, afkomstig van hotspot Open.

De eetgelegenheid is vernoemd naar stadsarchitect Ben Merkelbach, die tot 1961 op Huize Frankendael woonde. De 18e eeuwse salons en 19e eeuwse kamers vormen een statige plek voor een besloten diner, high tea of huwelijksceremonie. Het huis staat tegelijkertijd open voor vergaderingen, zakenlunches, presentaties en workshops. Een mooi project op een fantastische locatie, vindt Geert Burema.

Middenweg 72. Tel. (020) 665 08 80. www.restaurantmerkelbach.nl. Capaciteit: 50 couverts; terras 50. Prijsindicatie: hoofdgerechten circa €21,-; driegangenmenu €36,-. Dagelijks geopend van 08.30 tot 23.00 uur.