artikel

Foodpairing tussen brood en beleg

Restaurant

Foodpairing gaat een steeds belangrijkere rol spelen bij belegde broodjes. Het samenspel van smaken en texturen, van beleg, kruim en korst tillen het broodje als geheel naar een hoger niveau. Bekijk hier twee mooie recepten op basis van foodpairing.

Foodpairing tussen brood en beleg

Foodpairing is volgens Maro van Wijk, marketingmanager van Vandermoortele, een nieuwe trend in de markt. ‘De combinatie van een gerecht met bijpassende wijn is volledig ingeburgerd: de smaken van de wijn complementeren de smaken uit het gerecht. Wij zien dat deze zoektocht naar complementeren smaken zich aan het uitbreiden is naar belegde broodjes. Er wordt steeds kritischer gekeken naar welke combinaties binnen een gerecht bij elkaar aansluiten om het broodje als geheel naar een nog hoger niveau te tillen.’

De robuuste textuur en krokante korst van een meergranen- en zadenruitbroodje vormden samen met het zachte van avocado en mozzarella bijvoorbeeld een complete en logische smaakbeleving, vindt Van Wijk.

Horecaondernemers kunnen deze zomer het verschil maken door meer te bieden dan alleen een standaardbroodje, vindt ook Laurens Claassens, marketingmanager horeca van Deli XL. ‘Denk aan gezonde broden van bijvoorbeeld zuurdesem en spelt.’

Bekijk hier recepten van twee voorbeelden van broodjes met complementerende smaken. (Bron: Gouda’s Glorie)

1Desembroodje met quinoa en garnalen
Benodigheden:

  • Gepunte desembaquette Pérène
  • Gouda’s Glorie Bakken & Braden
  • Quinoa
  • Groentebouillon
  • Garnalen
  • Avocado
  • Limoensap
  • Lente-ui
  • Tomatenblokjes
  • Krulsla

Bereidingswijze:
De gepunte baquette Pérène in circa 20 minuten laten ontdooien. Bak de baquette ongeveer 15 minuten op 175ºC. Na het afkoelen, schuin belegbare plakken afsnuiden. Kook de quinoa in de groentebouillon. Verhit Gouda’s Glorie Bakken & Braden in een koekenpan en bak de garnalen. Snijd de avocado in blokjes en meng met olijfolie en limoensap. Voeg er de tomatenblokjes en schijfjes lente-ui aan toe en meng dit alles goed tot een guacamole. Breng op smaak met peper en zout. Beleg de baquette met de guacamole, lauwwarme quinoa en garnalen. Decoreer met krulsla.

Pairing
De robuuste korst van de desembaquette past goed bij de quinoakorrels. De stevige smaak van desem is complementair met het notige van de quinoa. Samen staan die smaken in contrast met het frisse van de garnaaltjes en de guacamole. Zo wordt een goede combinatie van texturen en smaken gevormd.

2Tijgerburger
Benodigdheden:

  • Tijgerbroodje
  • Gouda’s Glorie Bakken & Braden
  • Verse hamburger
  • Bacon
  • IJsbergsla

Bereidingswijze:
Laat het tijgerbroodje 15 minuten ontdooien. Bak het broodje gedurende 8 minuten in een voorverwarmde oven van 175ºC en laat het vervolgens afkoelen op een rooster. Snijd het daarna doormidden. Bak de verse hamburger in de Gouda’s Glorie Bakken & Braden. Bak daarna ook de bacon krokant. Nu kunnen we de burger opbouwen: leg op de onderste broodhelft eerst een paar blaadjes ijsbergsla, dan de gebakken hamburger en tenslotte de krokante bacon. Werk het geheel af met een saus naar keuze en plaats de bovenste broodhelft er op.

Pairing
De zachte structuur van de kruim staat in contrast met de stevige hamburger. Het krokante van de tijgerkorst komt terug in het krokante van de bacon en het fris knapperige van de ijsbergsla. De milde smaak van de tijgerbol laat de uitgesproken smaak van de burger en de bacon het beste tot uiting komen. Het resultaat is een samenspel van texturen en smaken die de hamburger naar een hoger niveau tillen.