artikel

For Grace: kijken in de ziel van een topchef

Restaurant

Driesterrenchef Curtis Duffy figureert in de nieuwe documentaire die op streamingdienst Netflix te zien is: For Grace. De Amerikaanse topchef wordt gevolgd tijdens het traject waarin hij zijn nieuwe restaurant opent. Ook blikt hij terug op zijn turbulente jeugd, de moord op zijn moeder en de zelfmoord van zijn vader. Hij weet uit het dal te klimmen en leidt zijn nieuwe restaurant naar drie Michelinsterren.

For Grace: kijken in de ziel van een topchef

Met de documentaire For Grace neemt streamingdienst Netflix opnieuw een kijkje in de keuken en in het leven van een topchef; Curtis Duffy van restaurant Grace*** in Chicago. De documentaire behelst de periode van zijn vertrek bij twee-sterrenzaak Avenue om een eigen restaurant, Grace te beginnen dat uiteindelijk beloond zal worden met drie Michelinsterren. Tussendoor blikt Duffy terug op zijn turbulente jeugd met als dieptepunt de moord/zelfmoord op zijn ouders.

Drie sterren

Curtis Duffy leerde het vak onder meer bij gerenommeerde chefs als Charlie Trotter en Grant Achatz. Bij restaurant Avenues, in het statige The Peninsula Hotel, weet hij twee Michelinsterren bij elkaar te koken. De documentaire For Grace begint op het moment dat hij dat restaurant verlaat om voor zichzelf te beginnen. De hele impact van plannen, intekenen, verbouwen, teambuilding en uiteindelijk open gaan wordt op de voet gevolgd. De uiteindelijke beloning volgt als in 2015, drie jaar na de opening, de derde Michelinster wordt toegekend.

Moord en rechtszaken

De emoties lopen hoog op tijdens de anderhalf uur durende documentaire. Zo ziet de kijker dat Duffy de toegang wordt geweigerd tot het restaurant van zijn oude leermeester Trotter. Vanwege een rechtszaak vertelt deze hem dat hij (vrij vertaald) moet oprotten. Het emotioneelst wordt het echter als Duffy vertelt over zijn jeugd en de toenemende depressiviteit van zijn vader, die leidt tot het vermoorden van zijn vrouw, Duffy’s moeder, om vervolgens zelfmoord te plegen.

Reageer op dit artikel