artikel

Restaurant in treinwagon volgt groen spoor

Restaurant 2034

‘Veganistisch’ vindt Hans Kervezee, eigenaar van Gare du Nord in Rotterdam een naar woord. ‘Dat wordt vaak geassocieerd met extreem. Wij bestempelen deze zaak als plantaardig.’ Recent haalde het restaurant, gevestigd in een oude treinwagon, de landelijke media toen er een bontverbod werd ingevoerd. Met een sticker op de deur met de tekst ‘wij zijn bontvrij’ weert het gasten die een harig dierenvel dragen.

Restaurant in treinwagon volgt groen spoor
(c) Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal

Met een bontverbod wil het restaurant een statement maken. ‘Vaak komen hier gasten die niet weten dat er bont aan bijvoorbeeld de capuchon van hun jas zit’, zegt eigenaar Hans Kervezee. In de praktijk wijst het restaurant zo’n gast dan niet het gat van de deur. ‘Maar we attenderen die meneer of mevrouw erop en vragen om bij het volgende bezoek een andere jas aan te trekken.’ Daarmee hoopt de ondernemer dat mensen erover na gaan denken.

Welkom

‘Iedereen is welkom bij ons, want we willen iedereen laten kennismaken met plantaardig eten. Maar achter bont zit extreem dierenleed en dat staat lijnrecht tegenover onze overtuiging en ons concept.’ Op de vraag of de volgende stap is om gasten aan te spreken op leren schoeisel, antwoordt Kervezee ontkennend. ‘Misschien komt er ooit nog een tijd dat ik tegen jou ga zeggen dat je eigenlijk geen leren schoenen moet dragen, maar daar zijn mensen nu nog niet klaar voor. Ik ga je er ook niet om veroordelen. Doel is om mensen bewuster te maken. We willen dat mensen hierover gaan nadenken. Daarna gaan ze zelf een keuze maken. Je kunt niet iemand dwingen om iets te doen. Diegene moet het voelen en snappen.’

(c) Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal Voor de rubriek de Groene Zaak een fotoreportage van restaurant Gare Du Nord in Rotterdam.

Plantaardig

‘We eten in dit restaurant biologisch en plantaardig omdat het goed is voor het milieu, je gezondheid, de dieren en omdat het het voedseltekort in de wereld tegengaat. Veeteelt staat een eerlijke verdeling van voedsel in de weg doordat slachtdieren grote hoeveelheden plantaardig voedsel te eten krijgen dat ook voor mensen had kunnen worden verbouwd. Maar buiten dit alles is biologisch en plantaardig voedsel ook onweerstaanbaar lekker. Zoals je ziet, eet ik nog steeds heerlijk’, grapt hij wijzend naar zijn buik.

(c) Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal Voor de rubriek de Groene Zaak een fotoreportage van restaurant Gare Du Nord in Rotterdam.

Projecten

‘Ik wilde altijd al een eigen restaurant. Was helemaal geen horecaman, maar dit leek me gewoon leuk om te doen.’ Na ruim 20 jaar ondernemerschap in verschillende branches kwam Kervezee – na een hevige ziekte – op een punt dat hij zich afvroeg in hoeverre zijn werk bijdroeg aan een betere wereld. Hij belandde in de Agniesebuurt, een multiculturele wijk in Rotterdam-Noord. ‘Ik kwam hier en zag heel veel te dikke kinderen. Het leek me lastig als je op heel jonge leeftijd al zo zwaar bent.’
Daarom ontstond het plan om een restaurant te starten waar kinderen tussen de middag een gezonde maaltijd kunnen eten. Omdat dit idee elders in Rotterdam al bleek te zijn uitgevoerd, kwam Kervezee met een nieuw plan: een kookstudio voor basisschoolkinderen.

‘Ik wilde een plek waar ze leren plantaardig koken én het belang hiervan leren.’ Kervezee maakt zich geen illusie: ‘Die kinderen worden echt niet direct vegetarisch, of zelfs veganist, maar ze leren wel dat ze niet iedere dag vlees hoeven te eten.’

(c) Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal Voor de rubriek de Groene Zaak een fotoreportage van restaurant Gare Du Nord in Rotterdam.

Het initiatief dat ‘Kook Met Mij Mee’ heet, wordt bekostigd met het geven van kookcursussen voor groepen en bedrijven. Het succesvolle programma leidde een aantal jaar geleden tot een nieuw initiatief: het vergroenen van de wijk. In samenwerking met woningcorporatie Havenstede worden in de Agniesebuurt een buurttuin en geveltuinen ingericht met eetbare planten. Die tuinen worden iedere zaterdag onderhouden door buurtkinderen via een zakgeldproject.

‘En zo groeide alles. Een restaurant was een logische volgende stap.’ Over de locatie vertelt hij: ‘Dit was dealerlocatie nummer één van de stad. Alle kinderen uit de wijk werden daar ook mee geconfronteerd.’ Een doorn in het oog voor Kervezee. Hij wilde een plek creëren waar het een prettig samenkomen is en waar hij mensen kennis kon laten maken met zijn keuken.

Gare du Nord

Twee jaar geleden opende het restaurant de deuren,midden in de woonwijk. ‘Onze keuken verbindt mensen. Er is geen enkele keuken waar iedereen samen aan tafel kan, behalve bij de plantaardige keuken. Deze is een wereldkeuken. Ongeacht geloof of cultuur, iedereen mag veganistisch eten.’

(c) Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal Voor de rubriek de Groene Zaak een fotoreportage van restaurant Gare Du Nord in Rotterdam.

Verbindingen

De ondernemer zegt allerlei verbindingen aan te gaan met verschillende partijen. ‘We zijn een sociaal restaurant.’ Zo wordt samengewerkt met De Youth Food Movement (YFM), de jongerentak van de Slow Food-beweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

‘Ook werken we samen met een organisatie voor mensen met een beperking. Zij helpen mee in het restaurant of in de tuinen. Daarnaast hebben we regelmatig stagiaires van de Horeca Vakschool die hierachter is gevestigd.’
Gare du Nord is een op zichzelf staande onderneming. ‘Als het restaurant winst draait, dan gaat een deel daarvan naar de projecten’, legt Kervezee uit. ‘Ik ben niet een restaurant begonnen om er rijk van te worden, maar om plantaardige voeding te promoten.’

(c) Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal Voor de rubriek de Groene Zaak een fotoreportage van restaurant Gare Du Nord in Rotterdam.

Duurzaam

 

Niet alleen de gerechten in het restaurant, met 25 zitplaatsen binnen en 120 plaatsen buiten, zijn duurzaam. ‘Dit is een afgeschreven treinwagon die we een tweede leven hebben gegeven. De inrichting is van hergebruikt en tweedehands materiaal, we gebruiken afbreekbare schoonmaakmiddelen en de gerechten worden bereid met zoveel mogelijk lokale producten en zijn
100 procent biologisch.’

(c) Roel Dijkstra / Foto: Joep van der Pal Voor de rubriek de Groene Zaak een fotoreportage van restaurant Gare Du Nord in Rotterdam.

Om voedselverspilling tegen te gaan, wordt groente en fruit de volgende dag verwerkt in een ander gerecht. Iedere dag hebben we een ander menu. Ook worden passende porties geserveerd. ‘Het zijn wel zulke porties dat je genoeg hebt gegeten.’ ‘Zelfs ik’, zegt hij met een knipoog. ‘En ik ben geen algemene maatstaf.’

Checklist

  • Heeft geen vis en vlees op de kaart staan. Gare du Nord is plantaardig.
  • Maakt gebruik van biologische producten.
  • Kiest voor lokale producten, vers in het seizoen.
  • Passende porties.
  • Ingrediënten worden de volgende dag verwerkt in nieuwe gerechten.
  • Restaurant heeft eigen moestuin.
  • Restaurant is gevestigd in een afgeschreven treinwagon, die zo een tweede leven kreeg.
  • Tweedehands meubelstukken.
  • Werkt samen met een organisatie voor mensen met een beperking.
  • Draagt bij aan projecten Kook Met Mij Mee en Oogst Met Mij Mee. Deze programma’s laten kinderen uit de buurt kennismaken met duurzaam koken en het verbouwen van eigen voedsel.
Reageer op dit artikel