artikel

Gerecycled DLC: ‘hier heeft alles een verleden’

Restaurant 1313

Op het terrein van de Wagenwerkplaats achter het station in Amersfoort, waar een oude rolbaan en rijtuigenloods herinneren aan de tijd dat er goederenwagons werden hersteld, huist sinds april dit lieflijke restaurant. DLC heeft een tweedehands interieur, maar is ook volledig opgebouwd uit gerecyclede materialen.

Gerecycled DLC: ‘hier heeft alles een verleden’
Foto's: Ton Kastermans Fotografie

‘Hier heeft alles een verleden’, vertelt bedrijfsleider Tom Scheffer terwijl hij ons rondleidt door het restaurant en de aangrenzende kas. Het pand bestaat uit een noodlokaal van een school, een bouwkeet en een tweedehands tuinkas die zijn gekoppeld.

De kas en het restaurantgedeelte – dat is gevestigd in de bouwkeet van de Nederlandse Spoorwegen – zijn ingericht met schenkingen van buren en vrienden, maar vooral met vondsten van kringloopwinkels en koopjessite Marktplaats.

Tweedehands

‘In de aanloop naar de opening werd veel gespeurd in tweedehandswinkels en op het internet.

17-06 AMERSFOORT, RESTAURANT DLC.

De kozijnen komen van een oud landhuis in Parijs. De meeste meubels, maar ook de koffiemachine en zelfs het toiletinterieur, zijn afkomstig van vorige eigenaars.’

Keuken in noodlokaal

De keuken is gevestigd in een voormalig noodlokaal van een school. ‘Ik vind het heel bijzonder dat een bouwkeet, een noodlokaal en een kas op deze manier een tweede leven hebben gekregen. De keuken zelf is een overblijfsel van de Hogeschool in Utrecht’, zegt Scheffer.

17-06 AMERSFOORT, RESTAURANT DLC.
Het servies uit oma’s tijd, is ook grotendeels tweedehands. ‘Leuk is dat buurtbewoners langskwamen met de vraag of we nog een stoel, bord of kopje nodig hadden. Echt iedereen wilde bijdragen.’

Daily Local Cooking

DLC staat voor Daily Local Cooking.  Binnen vijf maanden was het pand een feit. Binnen biedt het plaats aan vijftig gasten. Op het terras kunnen dertig mensen terecht.

17-06 AMERSFOORT, RESTAURANT DLC.

Het restaurant is voor diner geopend van donderdag tot en met zondag. ‘We mogen op deze locatie van de gemeente 5 jaar blijven zitten. Daarna gaan we weer in gesprek.’ Mocht de gemeente besluiten dat de locatie niet langer geschikt meer is, dan is het pand in principe verplaatsbaar. ‘Niets staat vastgenageld.’

Wilde Westen

Het restaurant met veranda roept de sfeer op van het Wilde Westen, in de kas is het één grote groene oase. Waar je ook kijkt het groeit en bloeit; sla, tomaten, courgette, kruiden, paprika’s en pepers. In de kas mogen gasten natafelen. Daar vliegen vogeltjes in een volière en scharrelen zeven kipjes in een ren. ‘Krijgen we iedere dag een handvol eitjes van’, zegt Scheffer.

17-06 AMERSFOORT, RESTAURANT DLC.

Voor de gerechten worden zoveel mogelijk zelf gekweekte groente en kruiden gebruikt. ‘Gasten vinden het heel erg leuk als je met een mandje met vers geoogste sla richting keuken loopt. We hebben een heel zaaiplan. We kijken aan het begin van de week wat er allemaal kan worden geoogst en passen de menukaart daarop aan.’

Zorgorganisatie

Leuk aan het restaurant is dat mensen met een verstandelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt hielpen bij de bouw, maar sinds de opening ook in het onderhoud. In de kas en in de omringende moestuin wordt gewerkt door cliënten van zorgorganisatie de Amerpoort. Zij kweken de groenten voor op de menukaart, voeren de vogeltjes en kippen en helpen bij klein onderhoud aan het pand. Cliënten van Stichting Bikkel hielpen bij de bouw van het restaurant, knapten meubeltjes op en bouwden de volières en ren. Onder begeleiding timmerden ze ook de tuinbakken buiten en een deel van het terrasmeubilair, gemaakt van gebruikte pallets.

17-06 AMERSFOORT, RESTAURANT DLC.

Het restaurant is onderdeel van TeKagroep, exploiteerder van monumentale- , industriële- en pop-uplocaties. Binnenhuisarchitect Janine van den Hengel richtte het restaurant voor de TeKagroep in.
‘Bouwen met uitsluitend gebruikte materialen is niet nieuw, maar dat we dat samen gedaan hebben met mensen met een beperking is wel uniek. En het heeft fantastisch uitgepakt.’

Op de kaart

Op de kaart staan vis-, vlees- en vegetarische gerechten. ‘Met lichte, pure en eerlijke smaken, onder meer een runderbavette uit de Gelderse Vallei met tomaat en rode ui en een omgekeerde aardappeltaart met tomaat, ricotta, rucola en balsamico. Deze week komen alle tomaatjes uit eigen kas’, vertelt de bedrijfsleider trots.
Omdat niet alle gerechten uit eigen moestuin en kas kunnen komen, wordt de rest ingekocht bij leveranciers uit de omgeving. ‘We werken zoveel mogelijk seizoensgebonden en uit de streek. Onze ingrediënten hebben dan ook geen enorme hoeveelheid kilometers afgelegd voordat ze op het bord belanden. Zo weten we hoe met de natuur, het milieu en dieren wordt omgegaan.’
Diverse ambachtelijke streekproducten  zijn tevens verkrijgbaar in het kleine winkeltje in het restaurant.

Rode pepers

17-06 AMERSFOORT, RESTAURANT DLC.

‘Het kan gebeuren dat we zelf van iets te veel hebben in onze eigen kas’, zegt Scheffer. Chef-kok Sanne Verbruggen is daarom op het moment van ons bezoek in de kas druk in de weer met het knippen van rode pepers. ‘Daar hebben we overschot van. Omdat we die nooit allemaal in de gerechten kunnen verwerken, schenken we een deel aan Sambal Bert, een bedrijfje dat sambal maakt zonder kunstmatige toevoegingen.
In ruil daarvoor krijgen wij weer wat sambal’, vertelt ze. Ook op dat punt is de cirkel weer mooi rond in restaurant DLC.

Reageer op dit artikel