artikel

De favoriete keukenhulp van Merlijn van der Kroft: The Beast

Restaurant 1409

Een goede stagiair in de keuken is mooi, maar sommige chefs hechten meer aan hun favoriete keukentool om wonderen op het bord te verrichten. Bij de een is het mes met persoonlijke inscriptie heilig, de andere gaat voor een enorm op maat gemaakt grillfornuis of gewoon een simpele naald. Vandaag Merlijn van der Kroft van Terroir in Leiden

De favoriete keukenhulp van Merlijn van der Kroft: The Beast

Steakhouse Terroir = passie voor grillen

Merlijn van der Krogt startte in maart, samen met vriend en collega Justus Brasem, in een van de historische gebouwen van het oude slachthuis in Leiden een eigen restaurant. Steakhouse Terroir maakt direct duidelijk waar de mannen voor staan. Grillen, van vlees van gerijpt dry-aged rund tot varken.

Kiezen voor portie, afrekenen per gewicht

Bij Terroir bepaalt de gast zelf de grootte van de portie en rekent af per gewicht. Alhoewel Van der Krogt klassiek geschoold is, hij kookte ook bij Kasteel Woerden, had hij altijd al een voorliefde voor het betere grill en bbq-werk. Voor The Beast, zoals hij zijn keukenmaatje met liefde en ontzag noemt, is er een nauwe samenwerking met Hoeks Barbecues ontstaan. ‘De standaard bbq’s vond ik niet geschikt, maar gelukkig doen ze bij Hoeks ook aan maatwerk’, vertelt van der Krogt. ‘The Beast is 2 meter lang met een uniek draaisysteem op verschillende hoogtes, zodat ik perfect kan voorbereiden en heel nauwkeurig en tegelijk de garing van zowel vlees als vis kan doen. Het aparte deel met deksel zorgt voor het low en slow grillwerk en levert heerlijke pulled pork.’

Grillsysteem nu ook op het terras

The Beast is gerealiseerd met een crowdfundingcampagne waar ruim zestig betrokken gasten de aankoop van het grillsysteem mogelijk maakten. In ruil daarvoor kregen ze, naast een levenslang korting op de rekening van Terroir, een persoonlijk steakmes. ‘Het mooie van The Beast, los van de grilleigenschappen, is dat deze ook op wieltjes staat. Dus deze zomer is ons monster ook op het terras te bewonderen’, besluit een blije van der Krogt.

Reageer op dit artikel