artikel

Favoriete nazomerwijnen van vijf sommeliers

Restaurant 2072

Vijf sommeliers geven hun favoriete nazomerwijn, met als het even kan een suggestie voor de menukaart. Het resultaat: een internationaal gezelschap van wijnen. En een verdwaalde filmster.

Favoriete nazomerwijnen van vijf sommeliers

De passie voor wijn van Kayleigh van Gool ontstond toen in ze stage liep bij De Librije. ‘Daar wordt elke dag een fantastische kwaliteit neergezet, ook met wijn’, zegt Van Gool. Bij Wolfslaar kreeg ze de kans om de studie gastronoom-sommelier te volgen. Sinds 2015 is Van Gool er de eerste sommelier. Samen met collega Pauline Schuit heeft ze een nieuw wijnbeleid neergezet: bijzondere wijnen, onbekende wijnhuizen en bij voorkeur biologisch.
Haar favoriet voor de late zomer is Tator van Poggio Le Volpi uit Puglia. Een primitivo, omdat het aan het begin van het najaar soms een beetje ‘chill’ zijn. En daar past wat stevigers bij. De wijn past perfect bij Black Angus staartstuk met olijven en biet. ‘Kracht, zwoel en zon op je bord en in je glas. Zo verleng je het vakantiegevoel!’
Tator via Verbunt.nl

 

borisBoris Verheijen is een ongewone sommelier in een ongewoon restaurant; Ron’s Gastrobar. Verheijen heeft lak aan regeltjes en gebruiken. Hij omschrijft de wijnen op de wijnkaart geheel anders. Neem bijvoorbeeld de cabernet van Leeuwin Estate ’01: ‘Sommige dingen worden mooier en rustiger als ze ouder zijn, niet ik’. Verheijen beschouwt wijnen als zijn vrienden waarvoor hij de perfecte date zoekt.
Toen hij Drew Barrymore in een talkshow haar eerste wijn zag presenteren, had Verheijen meteen interesse. Met Wijnimport J. Bart kreeg hij Barrymore zo ver om aan Gastrobar te leveren, als enige buiten de VS. ‘Dit is een grigio op hoog niveau met een volle body en lichte caramel, met een geur van rozen. Hij past perfect bij onze risotto met morieltjes en tuinbonen. Maar eigenlijk is deze wijn net zoals Drew, ze kan bijna alle rollen en gerechten aan.’
Barrymore via Wijnimportbart.nl

 

leonV oor Leon IJpelaar is wijn een feest om mee te werken. Ervaring deed hij ondermeer op bij FG Foodlabs en De Treeswijkhoeve. Bij het net geopende de KASerne in Den Bosch wordt de wijn geselecteerd op drie smaakpatronen, van fris tot rijp. ‘Elk seizoen is het weer een feest om te mogen proeven en samen met de chef de perfecte wijnkaart samen te stellen’, zegt IJpelaar. Hij werkt met een tiental importeurs. Favoriet voor de nazomer is Petalos del Bierzo 2013 bij Anjouduif met witlof en krokante sjalottenringen. ‘Een volle, krachtige wijn van Mencia uit Bierzo, in het noordwesten van Spanje. Een wijn die krachtig is en tegelijk frisse zuren heeft, zeker als je hem iets gekoeld serveert.’
Petalos del Bierzo via Orbwijn.nl

 

nienkeDe Hotelschool is schuldig aan mijn voorkeur voor wijn, zegt Nienke de Jong. ‘Daar heb ik door veel proeven de liefde voor de wijn ontwikkeld.’ Na restaurant Meer van Lenten in Terherne en WTC Hotel in Leeuwarden belandde ze begin van het jaar bij het nieuwe hotel en restaurant in het voormalige hoofdpostkantoor van Leeuwarden, Post Plaza. De Jong heeft er de vrije hand wat de keuze van wijnen betreft, zolang de verkoopprijs maar niet de €7 overstijgt. Minder bekende wijnlanden, druiven en wijnstreken hebben haar voorkeur, maar ze kijkt altijd wel of de wijn aanslaat. Het merendeel van haar wijnkaart is biologisch en/of bio-dynamisch en alle wijnen worden per glas geschonken.
In de late zomer kiest de Jong voor de Matsu el Picaro met Tomahawksteak van de grill. ‘De kracht en het intense aroma van de tempranillodruif uit de Spaanse Toro–streek past prima bij het malse smaakvolle vlees van de barbecue’, stelt De Jong. De wijn won dit voorjaar bij Proefschrift de titel ‘huiswijn van het jaar’ en wordt vanaf oktober geschonken bij KLM Businessclass.
Matsu el Picaro via Bosmanwijnen.nl

 

timTim Jesse ontwikkelde zijn voorliefde voor wijn bij zijn vorige werkgevers: The College Hotel, The Dylan en Le Restaurant. Sinds begin dit jaar werkt hij bij het recent geopende restaurant van Graham Mee, Graham’s Kitchen in de Amsterdamse Pijp. Alhoewel Jesse een mooie gin of bijzonder bier op zijn tijd niet afslaat, gaat zijn voorkeur bij eten uit naar wijn. Waar anderen nog wel eens memorabele wijnmomenten relateren aan een exclusieve wijn of bijzonder restaurant, koppelt Jesse dat aan prijs-kwaliteit. Zo is hij trots op zijn recente ontdekkingen van de rode Ahr-blend. Bij Graham’s Kitchen werkt hij met vier leveranciers. ‘We voeren een maandelijks wisselend menu tot zes gangen. Dus het is elke maand weer speuren naar de beste combinaties. Daarnaast hebben we een kleine kaart met bijzondere flessen. Goed contact met leveranciers is belangrijk, ze moeten je ook flessen gunnen.’ Jesse’s combinatie is de Maibach Cuvée, een biologische rode blend uit het Duitse gebied de Ahr met spätburgunder in de hoofdrol. ‘De dornfelder, regent en portugieser geven deze wijn een oempf. Is de wijn een beetje gekoeld, dan past hij perfect bij ons gerecht met kalf, mimolette en polenta.’
Maibach Cuvée via Wineandroses.nl

Cover augustusnummer Misset HorecaLees meer over nazomerwijnen in het augustusnummer van Misset Horeca.

Neem nu een abonnement op Misset Horeca»

Reageer op dit artikel