artikel

BBB beleven in vier werelden

Restaurant 536

BBB Maastricht heeft zich in 62 jaar ontwikkeld tot een belangrijk euregionaal evenement voor horecaprofessionals. Van 10 t/m 12 oktober kunnen bezoekers in MECC Maastricht in vier werelden nieuwe producten zien en proeven, netwerken en diverse presentaties en demonstraties beleven. Maar BBB is meer. Erik Stroink, beursmanager: ‘Onder de noemer BBB worden gedurende het jaar verschillende activiteiten georganiseerd die het succes van horecaprofessionals vergroten.’

BBB beleven in vier werelden
Foto: Harry Heuts

Stroink: ‘De ambitie van de BBB is om internationaal een toonaangevende rol te spelen in de ontwikkeling van een succesvolle horecasector. Dit wordt niet alleen tijdens het driedaagse evenement gedaan, maar ook tijdens activiteiten die gedurende het jaar onder de noemer BBB worden georganiseerd. Zo zijn we gestart met BBB Academy. Daar worden trainingen op het gebied van gastvrijheid en ondernemerschap gegeven. Het jaarlijkse hoogtepunt is het driedaagse vakevenement BBB Maastricht. Ook hier staat – naast beleving – het vergroten van succes van de horecaondernemer centraal. We willen als BBB hieraan echt een bijdrage leveren en de bezoeker voorzien van inspiratie, tips en kennis. De bezoeker gaat niet met lege handen naar huis.’
Het evenement heeft dit jaar iets nieuws en is opgebouwd uit vier werelden: Beverage Beach, Food Forest, Variety Valley en Folie Culinaire, die elk worden aangekleed en ingericht conform het thema. Stroink: ‘We hebben een onderscheidend concept neergezet waar beleving en innovatieve producten centraal staan.’

Beverage Beach: alles wat met drank te maken heeft

Op Beverage Beach staat alles met betrekking tot drank centraal: cocktails, sterke dranken, bier, wijn, koffie, thee, water en fris. Stroink: ‘Het is een ideale plek om drankjes te ontdekken met collega’s en leveranciers. Nieuw is Spirits Square. Hier zijn de nieuwste trends op het gebied van sterke dranken te ontdekken en te proeven zoals bekende en nieuwe soorten gin, rum en nog veel meer.’
Op Specialty Beer Bay staan speciaalbieren centraal. Stroink: ‘De vraag naar speciaalbieren blijft onverminderd groeien. Steeds meer restaurants bieden tegenwoordig naast een uitgebreide wijnkaart ook een bierkaart en bier-spijscombinaties aan. Dat ene unieke speciaalbier gecombineerd met dat ene mooie (streek)gerecht kan de omzet immers een extra impuls geven. Op Specialty Beer Bay presenteren zo’n dertig kleine, bijzondere brouwerijen hun beste bieren.’
Ook onderdeel van Beverage Beach is het Wijntheater. Het sfeervolle theater met passende muziek biedt wijnen van hoge kwaliteit, verse oesters en andere culinaire lekkernijen. Registervinoloog/wijnspecialiste Barbara Verbeek en een van Nederlands bekendste oestermannen Barend Havenaar verzorgen een actief programma van proeven, educatie en de finale van het NK Oestersteken (10 oktober).

Op zoek naar smaak in Food Forest

Op Food Forest kunnen bezoekers nieuwe en authentieke smaken ontdekken en kun je op jacht naar het meest malse stukje ree of wild zwijn. Stroink: ‘In deze wereld kun je genieten van de geur van vers fruit en pas geplukte kruiden.’ Milieubewuste producenten en duurzaam handelende leveranciers presenteren zich op Food Village. ‘In een landelijke sfeer kunnen bezoekers terecht voor productpresentaties, workshops, proeverijen en lezingen. Speciale aandacht is er voor het beste van Limburgse bodem.’
Onderdeel van Food Forest is BBB ChefContest. Doorlopend presenteren talentvolle leerlingen en (top)chefs uit heel het land hun vaardigheden tijdens verschillende kookwedstrijden. De wedstrijden worden in 2016 voor het eerst georganiseerd in samenwerking met de Limburgse culinaire broers Ernest en Jos Lebouille. Dit jaar is er nog meer ruimte voor jong en veelbelovend talent. De BBB ChefContest vindt deze editie plaats rond drie thema’s. Op maandag staan vis, met name ook zeewier, en andere zeegroenten centraal. Dinsdag staat koken met lam centraal en op woensdag is er een competitie rondom varkensvlees i.s.m. Livar.

Veel Variatie op Variety Valley

Op Variety Valley kunnen bezoekers kennismaken met innovatieve producten en diensten. Peter Bardoul, marketing & communication manager: ‘Het gaat om handige snufjes, innovatieve noviteiten en praktische oplossingen. Van bedrijfskleding tot nieuwe kassasystemen. Hier zijn de oplossingen van de vele uitdagingen van horecabedrijven te vinden.’  Starters Park is een verzamelplek van verfrissende ideeën en innovatieve oplossingen op het gebied van horeca, service en gastvrijheid. Hier staan enthousiaste starters en jonge bedrijven met nieuwe ideeën en producten voor de horeca.
Op Variety Valley, de naam zegt het al, veel variatie. Columbus Square is er ook te vinden. Bardoul: ‘Hier veel aandacht voor de finalisten van de Columbus Trophy, een aanmoedigingsprijs die elk jaar wordt uitgereikt aan een startende ondernemer die een succesvol product en/of concept heeft ontwikkeld.’ De initiatiefnemers zijn Mise en Place & MECC Maastricht. Alle finalisten presenteren zichzelf op BBB Place des Amis, waar de Columbus Trophy op maandag 10 oktober voor de 13e keer wordt uitgereikt.

Exclusief voor genodigden: Folie Culinaire

Folie Culinaire is onderdeel van BBB Maastricht, maar is exclusief voor genodigden. Hét evenement voor de internationale gastronomie staat drie dagen lang bol van culinaire gekte en beroemde chefs. Bardoul: ‘We beloven durf, passie, bijzondere ingrediënten, karaktervolle wijnen, vakmanschap en authenticiteit. Hier gaat het om de kunst van het koken.
Op Folie Culinaire krijgen bezoekers letterlijk een kijkje in de keuken. Verschillende gerenommeerde chefs van (internationale) sterrenrestaurants komen naar Folie Culinaire om hun kookkunst te tonen. Chef-kok Pascal Barbot van het Parijse driesterrenrestaurant l’Astrance komt naar Maastricht, evenals de IJslandse Thrainn Freyr Vigfusson. De Duitse sterchef Oliver Röder verzorgt ook enkele inspirerende kookdemonstraties. De Mexicaanse chef Jonatán Gómez Luna Torres en de Colombiaanse chef Juan Manuel Barrientos – bedenker en oprichter van de Colombiaanse restaurantketen El Cielo -, tonen ook een proeve van hun kunnen op Folie Culinaire. Uit Nederland komt Xiao Han Ji, de sterrenchef van HanTing Cuisine uit Den Haag zal laten zien hoe hij decennia-oude kennis van de Chinese voedingsleer combineert met nieuwe bereidingstechnieken en westerse smaken.
De GaultMillau showcase, waarbij vijf chefs strijden om de titel Belofte van het Jaar, vindt dit jaar plaats tijdens Folie Culinaire. Vijf jonge – door GaultMillau geselecteerde – chefs zullen strijden om de titel ‘Belofte van het Jaar’ voor een vakkundige jury van coryfeeën uit de Nederlandse gastronomie. De GaultMillau showcase vindt plaats op de eerste dag van het event, op maandag 10 oktober.

Kookwedstrijd voor ruwe diamanten

Op dinsdag 11 oktober vindt tijdens BBB Maastricht de kookwedstrijd plaats voor de ‘ruwe diamanten’, gedreven koks op hun weg naar chef-kokstitel. Deelnemers ontvangen een Dorset lamsrug, waarvan drie verschillende bereidingen moeten worden gemaakt, in een hoofdgerecht voor vier personen. De deelnemers worden beoordeeld op het uitsnijden van de lamsrug, de bereidingstechnieken en de organoleptische keuring van het eindresultaat. Behalve eeuwige roem ontvangt de winnaar de ‘Born in Limburg’- wisselbokaal en een luxe koksmessenset in koffer t.w.v. €500.

Pop-uprestaurant The Tent

Nieuw afgelopen jaar was het Pop-uprestaurant ‘The Tent’ waar kon worden genoten van een menu op niveau tegen een betaalbare prijs. Dit jaar staat het pop-uprestaurant onder leiding van de internationale tweesterrenchefs Sang Hoon Degeimbre** en Soenil Bahadoer**. Zij creëren enkele signature dishes van zeer hoge kwaliteit. Een ideale plek om bij te praten onder het genot van hoogstaande culinaire creaties. Reserveren via info@restaurant-delindehof.nl.

 

Reageer op dit artikel