artikel

Voorpublicatie: Misset Horeca interviewt Elena Arzak

Restaurant

De cijfers zijn indrukwekkend: de vierde generatie in een 120 jaar oud toprestaurants. Drie Michelinsterren sinds 1989 en vaste gast in de top-20 van de World’s 50 Best Restaurants. Misset Horeca bezocht San Sebastian voor een interview met Elena Arzak, één van ‘s werelds meest gerenommeerde chefs.

Voorpublicatie: Misset Horeca interviewt Elena Arzak
(c) Coconut

Haar laatste bezoek aan Nederland herinnert ze zich nog goed. ‘Jonnie Boer’, glimlacht ze. ‘What a big guy! And Thérèse, also very tall.’ Elena Arzak (1969) gaat aan het einde van het interview met Misset Horeca nog even terug naar haar laatste bezoek aan Nederland. ‘Dat was vier jaar geleden voor Chef’s Revolution. Fantastische tijd, fantastische mensen.’ Ondanks het feit dat ze naar eigen schatting dagelijks drie (!) interviews geeft, neemt één van ’s werelds meest gelauwerde chefs uitgebreid de tijd voor een gesprek over de ruim honderdjarige geschiedenis van het familierestaurant, het culinaire paradijs dat Baskenland is en natuurlijk haar vader, Juan Mari (1942), met wie ze samen restaurant Arzak runt. Eén van de beste restaurants van Spanje, met drie Michelinsterren sinds 1989, en al jaren terug te vinden in de top van de World’s 50 Best Restaurants. Juan Mari stond in de jaren zeventig aan de wieg van de Nieuwe Baskische Cuisine en Elena zelf werd in 2012 gekroond tot beste vrouwelijke chef ter wereld.

Zelfontplooiing

Elena Arzak is alweer de vierde generatie in het restaurant dat in 1897 door haar overgrootouders, José Maria Arzak Etxabe en Escolástica Lete, als taverne gestart werd. Na werkervaringen door heel Europa komt Elena in 1996 ‘thuis’ en start in het restaurant, naast haar vader. ‘Toen ik eenmaal terug was, gaf mijn vader me ongelooflijk veel vrijheid om m’n eigen ideeën toe te passen in het restaurant, daardoor ben ik altijd gebleven. Ik kwam niet in dienst bij mijn vader, maar we gingen samen aan de slag.’ Niet dat het daardoor een gespreid bedje was waar ze in terecht kwam. ‘Mijn vader is daar altijd heel duidelijk over geweest. Hij zei tegen mij: ‘als je hier komt werken prima. Maar ik wil resultaten, ideeën en veranderingen. Dat was ideaal voor mij. Ik wilde mezelf kunnen uitdrukken in de cuisine van Arzak en de ruimte krijgen om mijn ideeën te ontwikkelen. Mijn vader vertrouwde daarop en de ruimte die hij me gaf was meer dan genereus.’

Trotse Basken

Wie eenmaal drie Michelinsterren weet te bemachtigen en hoog op de lijst van World 50 Best Restaurants staat (en daarnaast nog een keur aan onderscheidingen binnensleept), mag zich verheugen op veel internationale aandacht. Niet alleen van de media en collega’s, maar ook gasten komen van over de hele wereld naar Arzak. Maar wat ook van groot belang is voor het restaurant: de lokale bevolking blijft komen. Het hoge –prijs- niveau schept geen afstand. ‘Nee, gelukkig niet’, verzucht Elena. ‘Dat komt ook omdat de Basken een trots volk zijn. Dus als Arzak of Berasategui of Mugaritz een Michelinster erbij krijgt, voelen ze dat als een beloning voor alle Basken. Eén van hen is onderscheiden, zij maken daar deel van uit.’

Lees het volledige interview met Elena Arzak in de nieuwe Misset Horeca die 1 april verschijnt.