artikel

De Stelling: ‘Echt zelfgebakken brood waarderen gasten meer dan afbakbroodjes’

Restaurant

Twee horecaprofessionals reageren iedere twee weken op een actuele stelling. Deze week is de stelling: ‘Echt zelfgebakken brood waarderen gasten meer dan afbakbroodjes’. Lees hier de meningen van Alex Verburg van Restaurant Post in Dordrecht en Arjen Pleij van Kasteel Engelenburg in Brummen. Reageer ook op de stelling, laat uw mening horen in de reacties.

De Stelling: ‘Echt zelfgebakken brood waarderen gasten meer dan afbakbroodjes’

‘Gasten waarderen en ruiken het, terwijl je echt veel minder kosten maakt.’
Alex Verburg, Restaurant Post, Dordrecht

‘Zelf brood bakken betekent aanpassingen en veranderingen in keuken en werktijden.’
Arjen Pleij, Kasteel Engelenburg, Brummen

Bij een restaurant hoort ook het ambachtelijk zelf bakken van brood.
Alex Verburg: Als je niet over de kennis of juiste apparatuur beschikt, zeg ik schoenmaker blijf bij je leest en bestel het bij een goede bakker.
Arjen Pleij:  Tja, daar zit ik een beetje dubbel in. Aan de ene kant waarderen gasten dat zeker, maar aan de andere kant betekent het zelf bakken van brood wel behoorlijke aanpassingen in werktijden van personeel en aan de keuken.

Binnen het restaurant heeft niemand meer de ambacht en de kennis van broodbakken, dat is nu een specialiteit.
Alex Verburg: Dat klopt wel, alhoewel steeds meer koks het leuker vinden om te doen. Je hebt niet per se een rijskast nodig, met een deegkneder en een goede oven kom je heel ver. Dertig jaar geleden werd je nog opgeleid in alle vakken: koken, banket, brood en gastheerschap. Dat is helaas verdwenen. Maar gelukkig zijn bij sommige scholen weer wat veranderingen merkbaar.
Arjen Pleij: ‘Kennis is één ding, dat is nog wel te doen of te leren. Iets anders is de kunde van het ambacht, de ervaring. Dat hebben we niet en was mede een reden voor ons om het ‘brood bakken’ uit te besteden.’

Het zelf bakken van brood is duurder en kost meer tijd dan het vinden van een goede broodleverancier.
Alex Verburg: Als je er passie voor hebt en de handigheid onder de knie krijgt, dan scheelt het je echt heel veel geld. Zeker als je wat loze uurtjes hebt, is het snel verdiend en het brood is veel lekkerder.’
Arjen Pleij: Ik ben van mening dat iets wat je zelf goed kunt, beter zelf kunt doen dan uitbesteden. Kwaliteit zoeken kost immers ook tijd en daarmee geld. Zoals het uitbesteden bij ons. Wij hebben ervoor gekozen om ons brood op speciaal recept, exclusief voor ons, ambachtelijk door een specialist in de buurt te laten bakken.’