artikel

Begin van een nieuw Tieleman-imperium?

Restaurant 1561

Er was een punt dat ondernemer Aryan Tieleman – die op het hoogtepunt eigenaar was van de Euromast, Hotel New York en zeven restaurants – zei: ‘ik nok ermee, voor mij geen horeca meer’. Hij maakte echter voor één persoon een uitzondering: zijn dochter Rose. In december openden ze samen Brasserie Nieuw Noord in Rotterdam. En daarmee is de eerste stap gezet naar wellicht een nieuw Tieleman-imperium.

Begin van een  nieuw Tieleman-imperium?
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant

W il je nog een bakkie?’, vraagt Rose aan haar vader, voordat ze plaatsneemt aan tafel. 27 jaar oud is ze en mag zich de baas noemen van een brasserie met 65 couverts. ‘Zij gaat dit gewoon waarmaken’, zegt Aryan trots als zijn dochter richting koffiemachine loopt. ‘Waar kan je nu beter in investeren dan in je dochter? Rose en ik hebben gemeen dat we de horeca gewoon het allerleukste vinden.’

‘Ik nok ermee’

Toch was er een periode in zijn leven dat Aryan besliste om de horeca de rug toe te keren en te vertrekken naar Ibiza. De broers Aryan en Willem Tieleman golden jarenlang als voorbeeldfiguren in de Misset Horeca Top 100, de jaarlijkse ranking van de toonaangevende Nederlandse horecaondernemingen en -merken. Een miljoenenomzet maakten ze met hun bedrijf Brotherhood Holding. ‘700 man hadden we op een gegeven moment in dienst’, zegt Aryan. ‘Dat werd me een beetje te veel.’ Na Watt, de geflopte Rotterdamse nachtclub, vond hij het genoeg. ‘Toen heb ik gezegd geen horeca meer voor mij, ik trek me terug. Ik nok ermee.’

Duurzame discotheek

Aan die duurzame discotheek wil hij niet te veel woorden vuil maken. ‘Dat is niet iets waar ik met plezier aan terugdenk. De toenmalige gemeente Rotterdam heeft het toen niet goed aangepakt.’ De broers Tieleman meldden destijds in financiële problemen te zijn gekomen door de aangekondigde komst van het gesubsidieerde Urban Culture Podium in Rotterdam-Zuid. Financiers zouden zich hebben zich teruggetrokken, omdat een tweede podium in de stad niet de afspraak was.

‘IK HEB HEEL VAAK LANGS
DE AFGROND GELOPEN.
MENIG KEER DAT IK NÉT
NIET DE AFGROND INSTORTTE
EN ME KON VASTKLAMPEN
AAN DE RAND’

Afgrond

‘Ik heb heel vaak langs de afgrond gelopen’, blikt Aryan terug. ‘Menig keer dat ik nét niet de afgrond instortte en me kon vastklampen aan de rand. Zo memoreert hij ook aan Parkzicht dat hij in 1999 opende. De bomen leken nog tot de hemel te groeien. ‘De Bentleys en de Ferrari’s stonden voor de deur. Maar die vertrokken… de hele markt stortte in, zegt hij hoofdschuddend. ‘Je doet je ding en gaandeweg besef je wat voor risico’s je loopt. Gelukkig konden we de financiële gaten wel altijd blijven opvullen.’

Verantwoordelijkheid

(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant Rotterdam / Brasserie Nieuw Noord

Rose voelt die druk nu ook, zo vertelt ze als ze terugkomt met koffie: ‘Ik vind het een grote verantwoordelijkheid om 22 man personeel te hebben. Van mijn vader heb ik geleerd waarop ik op zakelijk vlak moet letten. Het moet gezellig zijn binnen het team, maar niet té’, zegt ze met een glimlach. ‘Ook moet ik proberen een soort afstand te creëren tussen het personeel en mij. Voorheen was dat niet nodig, maar nu ben ik echt eindverantwoordelijke.’
Het is voor het eerst dat vader en dochter Tieleman samen een horecazaak gaan runnen. Voor Rose, die op haar vijftiende startte in de horeca en ervaring opdeed in veel zaken van haar vader en daarbuiten, is het de eerste eigen zaak. ‘Zij is hier ook echt de baas’, verduidelijkt de ervaren ondernemer. ‘We zijn heel blij dat Brasserie Nieuw Noord nu staat. Nu is het aan haar om er een succes van te maken.’ Trots vervolgt hij: ‘In de aanloop hiernaartoe groeide ze steeds meer in de rol van een werkgever zijn. Dat vond ik heel leuk om te zien. Als ik nu zie hoe ze de boel aanstuurt, dan is dat fantastisch.’

Nieuw imperium

(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant Rotterdam / Brasserie Nieuw Noord

Rose kijkt met een glimlach rond. ‘Het is hier gewoon hartstikke mooi geworden.’ Op de vraag of ze de ambitie heeft om haar vader achterna te gaan met een horeca-imperium, begint ze veelbetekenend te lachen. ‘Mijn vader zegt altijd dat ik rustig aan moet doen. Dit is een droom die uitkomt, maar ik droom al verder’, erkent ze. ‘Het concept brasserie is helemaal mijn ding. Dus ik vind het leuk om door te groeien. Over een aantal jaar, als dit stevig staat’, verduidelijkt ze. ‘Ik denk niet dat het zover komt als bij Aryan, maar drie of vier zaken…’, vervolgt Rose terwijl ze met een schuin oog naar haar vader kijkt.

‘MAAK HET PERFECT, ZORG
DAT IETS ROUTINE WORDT,
DAT HET STAAT ALS EEN HUIS
EN GA DAN PAS KIJKEN
NAAR EEN VOLGEND PROJECT’

 Aryan begint te lachen: ‘Vind het heel leuk wat ze zegt, maar eerst moet papa terugbetaald worden’, reageert hij met een knipoog. Driekwart is eigen geld, een kwart is van de bank, verklaart hij. ‘Met Rose heb ik dat besproken: zo snel mogelijk die bank betalen, dan heb je alleen nog met je vader te maken. En wie weet, investeer ik dan wel weer in een volgend project.’ Rose reageert bescheiden: ‘Ik ben enorm dankbaar dat ik deze droom kon waarmaken. Ik besef ook dat dit niet voor iedereen is weggelegd.’ Op de vraag wat hij zijn dochter wil meegeven als het gaat om ondernemen, zegt Aryan: ‘Dat ze bij zichzelf moet blijven. Maak het perfect, zorg dat iets routine wordt, zorg dat het staat als een huis en ga dan pas kijken naar het volgende project. Daar heb ik overigens alle vertrouwen in, want wat we nu hebben neergezet, daar geloof ik heilig in.’

Leestip: Horecaondernemer Aryan Tieleman start brasserie met dochter

Eyecatcher

(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant Rotterdam / Brasserie Nieuw Noord

Brasserie Nieuw Noord werd gestyled door interieurarchitect Angelika Barzilay. Eyecatcher in het restaurant is de lange bar midden in de zaak. Deze heeft een jaren dertig mozaïekpatroon met een roosje erin. Achterin staat nog de leestafel van het bruine café dat voorheen in het pand zat. ‘Je ziet de afdrukken van de sigaretten er nog in staan’, zegt Rose. Gasten kunnen in de brasserie terecht voor ontbijt, lunch en
diner. Van een broodje boerenbrie tot een tonijnsalade en van een
gestoofde lamsnek tot klassieke steak tartare. Aryan: ‘We doen niet mee aan culinaire hypes, hijgerig achter trends aanlopen is niet onze stijl’, zegt Aryan.

Leren

(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant Rotterdam / Brasserie Nieuw Noord

Rose omschrijft de afgelopen maanden als heel spannend. ‘Maar gek genoeg voelt het niet onwennig om hier nu als leidinggevende te staan. Heb natuurlijk ook veel van mijn vader mogen leren.’ Aryan zegt op zijn beurt ook veel van zijn dochter te hebben geleerd. ‘Ik ben veel meer van de vloer geworden dan daarvoor. Puur horeca-achtige dingen, zoals roosters maken en hoe en wat qua keukenopstelling. Eerder bemoeide ik me daar niet mee. Je had gewoon mensen die ervoor zorgden dat de kachel goed stond en dat er een koeling was. Ik heb veel zaken gehad in het verleden, maar had altijd een hele organisatie naast me. Ik heb nu wel ontdekt dat of je nu Parkzicht opstart, of een veel kleinere brasserie, je komt dezelfde problemen tegen: je moet vergunningen regelen, alles rond krijgen met je brouwer, je keuken neerzetten en dat alles blijft een vrij gecompliceerd proces.’

Start

(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant Rotterdam / Brasserie Nieuw Noord

Ook bij Brasserie Nieuw Noord verliep de opstart niet vlekkeloos. ‘Een verbouwing loopt altijd uit en het is altijd veel te duur’, zegt Aryan. Totale investering in de verbouwing en inventaris? Zo’n drie ton. ‘Dit was een bruin café.’ Hij wijst naar de hoge ramen rechts van hem. ‘Die zaten allemaal dichtgetimmerd.’ Om voormalig Café Schoonewil te transformeren tot Brasserie Nieuw Noord bleef geen ‘enkele steen op de andere staan’.
Het project bleek een stuk groter, toen duidelijk werd dat een draagmuur stond op de plek waar de keuken was gepland. Aryan: ‘Eigenlijk het hele pand rustte op die draagmuur. Dus als we die zouden verwijderen dan zouden ook alle drie de bovenverdiepingen, inclusief die van de huurbaas, naar beneden komen. Leek ons toch een minder goed verhaal’, vervolgt hij droog. Er werd een enorm stalen portaal gefabriceerd om dat te voorkomen. Gevolg was dat de deuren pas open konden in december, in plaats van in oktober. ‘Personeel was al aangenomen. Maar we zaten volop in de bouw, dus meer dan een beetje schoonmaken konden zij niet doen.’

Hoopgevend

Een lastige start, maar nu kijken vader en dochter tevreden naar het eindresultaat. Aryan: ‘Als je naar de eerste maand kijkt, dan is dat niet maatgevend, maar wel hoopgevend. Gasten wisten de deur te vinden. Dat is het belangrijkste. De komende tijd gaan we vooral finetunen.’
De twee zeggen met name blij te zijn met de reacties op de keuken. ‘De inrichting oogt fantastisch, maar ik vond de reacties op de gerechten spannend’, zegt Rose. ‘Het keukenteam komt uit mijn netwerk. We hebben hier twee souschefs staan die samen de keuken bestieren. Dat gaat super samen.’ Rose nam zelf het personeel aan. Op Indeed en social media werden vacatures geplaatst. ‘Ik vond het creëren van een team lastig. Maar ik vertrouw op mijn mensenkennis.’

OM METEEN EEN ECHT
TEAM NEER TE ZETTEN,
WERDEN GASTVRIJHEIDS-,
BIER, EN WIJNTRAININGEN GEVOLGD’

Om meteen een écht team neer te zetten, werden gastvrijheids-, bier-, en wijntrainingen gevolgd. ‘Dan heb je al een goede basis.’ Aryan, die een reclameachtergrond heeft, zegt: ‘Ik weet hoe je ‘rumour about the brand’ moet creëren. ‘De volgende stap was dan ook een reclame- en pr-bureau inschakelen. ‘Je ziet toch dat dit zijn vruchten afwerpt.’

Locatie

Over de locatie zeggen ze: ‘Dit is een fantastische hoek. Op het kruispunt van heel veel interessante wijken.’ Aryan kent de omgeving als zijn broekzak. Zijn zoon en dochter werden er om de hoek geboren. Op die plek in Noord, samen met zijn dochter een zaak beginnen, was een kans die hij niet aan zich voorbij wilde laten gaan. De spanning van het starten van een eerste zaak, herinnert hij zich overigens nog goed.

1993 was het toen hij samen met zijn broer restaurant Loos in Rotterdam overnam. ’We wisten van toeten noch blazen. Behalve dat wat we hadden geobserveerd vanaf de andere kant van de bar’, zegt hij lachend. ‘Maar we drukten kennelijk op de juiste knoppen.’ De eerste 3 jaar verdubbelde per jaar de omzet. Dat kunstje wilden ze nog wel een keer doen en zo volgden de openingen van nog vele
zaken. ‘Die openingsdans is nu nog steeds dezelfde’, zegt Aryan. ‘Je moet een mooie plek hebben, goed personeel en een mooie keuken. Daarnaast moet het element magie er zijn.’ Iets wat volgens de ondernemer niet gedefinieerd kan worden. ‘Het is zoals wij dat in Rotterdam zeggen: je moet niet op een plek zitten waar de nieges op rust.’
In Brasserie Nieuw Noord zijn alle ingrediënten aanwezig om er een succes van te maken, zo stelt Aryan. Een plek waar Rose alvast voorzichtig kan dromen over een nieuw mini-imperium Tieleman.

Cijfers

3
ton is de investering in de verbouwing en inventaris

65
couverts, plus 10 aan de bar

40
zitplaatsen op het terras

22
personeelsleden, waarvan 3 fulltime

75
procent werd geïnvesteerd met eigen geld, het resterende bedrag kwam via de bank

15
euro is de gemiddelde investering per gast

Reageer op dit artikel