artikel

Sligro verwelkomt ondernemers in ZiN Inspiratielab

Restaurant 962

Alle zintuigen worden geprikkeld in het ZiN Inspiratielab. Het initiatief van horecagroothandel Sligro in Veghel biedt ondernemers op 3000 vierkante meter masterclasses, culinaire sessies, presentaties en vaktrainingen.

Sligro verwelkomt ondernemers in ZiN Inspiratielab
Sterkok Soenil Bahadoer inspireert in het kooktheater. © Fotopersburo Bert Jansen

De Belgische koningin Mathilde opende het ZiN Inspiratielab tijdens het staatsbezoek aan Nederland in november al officieel, maar sinds vorige maand is het daadwerkelijk in gebruik. Vanaf februari kunnen ondernemers uit de top-5000 van de horeca aan de slag. ‘Wij hopen hier bij wijze van spreken de ondernemers uit de Korte Putstraat in Den Bosch en de Dommelstraat in Eindhoven te verwelkomen. En hun verwachtingen willen we overtreffen’, aldus Willem-Jan Strijbosch, directeur foodservice bij Sligro Food Group. ‘Het is dé omgeving om je op allerlei gebieden te laten informeren en kennis en praktijkervaringen op te doen. Dat zorgt ervoor dat ondernemers op een nog hoger niveau komen.’

Ondernemers iets extra’s bieden

Met het ZiN Inspiratielab kan Sligo Food Group haar afnemers iets extra’s bieden en zich profileren als opleider. Het kooktheater, het outdooor cooking terras met green eggs, smokers en barbecues, de bioscoop, het auditorium, de trainingsruimtes en het baristaplein; het ziet er allemaal even gelikt en inspirerend uit. Strijbosch legt uit waar ZiN voor staat. ‘ZiN is een inspiratielab, een plek waar we onze klanten antwoord geven op een vraag die zij ons massaal stellen: kunnen jullie ons helpen? Veel ondernemers van kleine bedrijven hebben geen mogelijkheid om hun medewerkers en zichzelf goed te trainen. Maar ze zijn ook op zoek naar antwoorden op vragen over bedrijfsvoering. Hoe bouw je een nieuw concept? Hoe ga je om met social media of hoe pas je menu-engineering toe?’

Programma’s voor alle fasen in de levenscyclus

In het lab worden trainingen, workshops, seminars en presentaties gegeven over horecagerelateerde zaken. Strijbosch: ‘Ons curriculum bestaat uit programma’s voor de verschillende fasen in de levenscyclus van een bedrijf. Starters bieden we een startersleergang aan en bijvoorbeeld een workshop over crowdfunding. Voor de gevestigde ondernemers zijn er ondernemersboosts, social media-traingen, de Horeca APK en trainingen menu-engineering. Voor ondernemers die al wat langer meegaan, zijn er cursussen bedrijfsoverdracht of conceptdenken. Daarnaast is er een programma met workshops en praktijktrainingen. Zo is koffiebeleving een apart onderdeel. Maar je kunt ook op een praktische manier leren hoe je vis beter op de kaart zet, qua bereiding, presentatie en marge. Andere onderwerpen zijn onder andere: bier, wijn, social media, zwerfafval, koken met allergenen, crowdfunding en hygiëne.
De cursussen, workshops en opleidingen worden niet gratis aangeboden. ‘De ervaring daarmee is dat mensen dan altijd wel een excuus vinden om niet te komen. Maar we hoeven er ook geen geld aan te verdienen, we bieden de activiteiten tegen kostprijs aan.’

Bahadoel inspireert

Tijdens het persevent staat Soenil Bahadoer van twee-sterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen te koken in het innovatieve kooktheater. Bahadoer wordt geïnspireerd door de omgeving. ‘Het is mooi dat je hier allemaal dingen kunt zien, proeven en beleven. Het is echt een plek voor horecaondernemers om inspiratie en kennis op te doen.’ 

Programma ZiN

Het programma van ZiN Inspiratielab is niet alleen gericht op chefs, maar wordt horecabreed ingezet zodat je deze ook met het hele team kunt volgen. Naast de culinaire praktijktrainingen is er gedacht aan ondernemersvaardigheden door trainingen aan te bieden die ingaan op alle aspecten van de bedrijfsvoering. De komende maanden staan onder andere de volgende cursussen op de planning:

  • Barista: van kop koffie naar koffiebeleving
  • Allergenen als culinaire kans
  • Social media the next level
  • Beleving en omzet: haal meer uit wijn
  • Culinair uitblinken met vis
  • Glansrol voor groente.
Reageer op dit artikel