artikel

Tips en inspiratie voor Pasen: van eieren tot tafelaankleding

Restaurant 1141

Met Pasen mogen eieren natuurlijk niet ontbreken. In plaats van een traditioneel buffet kun je ook kiezen voor originele, gezonde gerechten met mooie kleuren. Ook de tafelaankleding moet Pasen uitstralen. Tips om met Pasen goed uit te pakken.

Tips en inspiratie voor Pasen: van eieren tot tafelaankleding

Foodwatcher Anneke Ammerlaan verwacht dat meer mensen dit jaar met Pasen uit eten gaan. ‘Pasen valt later in het seizoen en dan merk je dat men graag buiten de deur eet. Niet alleen om te dineren, maar vooral voor het ontbijt of de brunch. Daarbij gaat het alleen niet om het ouderwetse ontbijt- of brunchbuffet dat vol ligt met allerlei verschillende broodjes. In plaats van een buffet wil men bijzondere gerechten bestellen, zoals gepocheerde eieren met een sausje.’

Dat past volgens haar ook heel goed bij het huidige tijdsbeeld. ‘Eieren zijn top-trending. Ze bevatten veel eiwit, wat mensen steeds belangrijker vinden. Eiwit is immers goed voor ons. Een ei is een vorm van comfort food. En hoewel officieel een zachtgekookt eitje niet zo héél goed voor ons is, vinden we dit toch best erg lekker.’ Een ander product dat momenteel heel hip is, is de avocado, die zich volgens Ammerlaan uitstekend leent voor de paasbrunch. ‘Je kunt hem bijvoorbeeld serveren op een mooie toast, of in een groene salade. Met Pasen wordt extra op kleur gelet en daarbij gaat het eerder om groene dan om rode tinten.’

20140806_DUNI_Wega_5157Ook Maartje Övgün-Dries, binnen Hutten Catering verantwoordelijk voor concepten en formules, ziet een toenemende belangstelling voor eieren. ‘We lanceren iedere maand nieuwe gerechten, gericht op de verschillende producten, seizoenen en landen van herkomst. In april zetten we het ei in de hoofdrol met allerlei smaakvolle recepten. Daarbij worden traditionele eiergerechten in een nieuw jasje gestoken.’ Een voorbeeld daarvan is de eiermuffin. ‘Een product dat gemakkelijk in de oven bereid kan worden en waaraan allerlei ingrediënten kunnen worden toegevoegd. De gerechten zijn gemakkelijk te personaliseren. Deze trend zie je ook steeds meer bij de mensen thuis. Men wil gerechten op tafel zetten waaraan de verschillende gezinsleden hun eigen smaak kunnen toevoegen.’

Salades en groenten zijn populair

Ammerlaan merkt dat salades momenteel heel populair zijn tijdens de brunch. ‘Mensen willen steeds meer groente eten. Dus bied in plaats van sla echte maaltijdsalades aan. Daarbij willen gasten niet te veel koolhydraten binnenkrijgen. Maak daarom geen pasta-salade, maar laat groenten de rol van pasta overnemen. En bereid deze groenten eens op een andere manier, zoals roosteren of stomen. Daardoor krijgen ze meer smaak en/of bite.’
Ammerlaan oppert ook om eens te denken aan een salade met een zachtgekookt of gepocheerd ei. ‘Eieren zie je tegenwoordig echt heel veel op salades terugkomen, net zoals peulvruchten. Tijdens Pasen willen we niet te zwaar eten, daarom kun je in deze periode kiezen voor doperwten. Deze zijn lekker en gezond en hebben een mooie uitstraling.’

Leestip: Meer artikelen en fotoreportage over sfeer & interieur

Yoghurt met granola en vers fruit

Een andere trend die ook tijdens de paasdagen een rol speelt, is de vraag naar vegetarisch. ‘Een vegetarisch product dat het tijdens Pasen op de brunchtafel goed doet, is bijvoorbeeld yoghurt met granola en vers fruit. Ook kaas is momenteel hot. Daarbij raad ik cateraars aan voor een bijzondere kaas te kiezen, dus niet het traditionele plakje, maar bijvoorbeeld ‘Messenklever jong’. Er zijn momenteel heel veel mooie Nederlandse kazen op de markt, waarmee je prima op deze trend kunt inspelen.’

Ook vis leent zich uitstekend als ingrediënt voor de paasbrunch, vervolgt de foodwatcher, terwijl de vraag naar vlees minder wordt. ‘Als we met Pasen vlees eten, dan kiezen we voor licht vlees. Kalfsvlees wordt in Nederland ondergewaardeerd. Dat is jammer, want je kunt er heel leuke dingen mee doen. En kip blijft populair. Zolang deze op een diervriendelijke wijze is gehouden.’
Op het gebied van vleeswaren zien we heel veel mooie, gedroogde hammen die niet per se uit Italië afkomstig hoeven te zijn, weet Ammerlaan. ‘Daarnaast zijn ook mooie gekookte hammen in trek. Salami en rosbief zien we bijvoorbeeld minder terugkomen. Deze worstsoorten worden vooral tijdens de borrel geserveerd en kunnen bijvoorbeeld ook heel leuk in een salade worden verwerkt.’

Aandacht voor tafelaankleding

Red_Tulip_Dunilin_Slipcovers_DC_TC_Billy_1275Övgün-Dries merkt dat het allemaal wat sjieker wordt rondom Pasen. ‘We besteden dan wat meer aandacht aan het ontbijt, onder meer door wat luxere broodjes aan te bieden en gerechten als zalm, eitjes en fruitsalade. Rond Pasen mag het allemaal wat sjieker. Ook bieden we tips voor een leuke paasaankleding, maar de bedrijven mogen uiteraard zelf bepalen of ze hier gebruik van maken of niet.’ Duni levert concepten en accessoires voor tafelaankledingen voor restaurants en cateraars. Rudy Lemmens: “Pasen is natuurlijk een uitgelezen kans om iets extra’s toe te voegen, breng kleur op tafel. Voor het diner hebben we servetten en tafellakens met een exclusieve uitstraling. Milieuvriendelijke servetten en placemats zijn verkrijgbaar in verschillende dessins en unikleuren, ze zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd materialen. De servetten kunnen gecombineerd worden met duurzame of waterafstotende tafellakens. Ze zijn makkelijk in gebruik, kleurrijk en extra zacht. Ook dat is belangrijk voor de juiste sfeer.”

Johan Verbon en Francisco van Duin, beiden top-chef bij Sodexo signaleren diverse paastrends, zoals geroosterde groenten, jonge voorjaarsgroenten, eenvoudige en samengestelde salades en dressings op basis van verse vruchtensappen en yoghurts. ‘Ook gezonde smoothies op basis van verse groenten, zoals peulen, spinazie, biet, selderij, komkommer en gember zijn erg in trek’. Volgens Verbon zijn ook diverse bowls populair. ‘Denk daarbij aan poké-bowls in de vorm van ijsbergsla, verse MSC-zalm, wakame, edamame-boontjes, rettich, komkommer en wortel, ontbijtyoghurtbowls, waarbij zoet, cereals en groenten elkaar ontmoeten, en yoghurtbowls die steeds meer als hartig lunchitem geserveerd worden.’

Leestip: de do’s en don’ts voor horecainterieur 

Broodfeest met paasbrood, tosti’s en brioche

Op het gebied van brood denkt Van Duin naast de paasstol of het paasbrood aan ook aan tosti’s (tweelaags en drielaags) met gegrilde groenten, humus, spinazie en jonge geitenkaas, en aan open face-sandwiches belegd met een gezonde spread, gerookte vissoorten en een gepocheerd ei. ‘Want bij Pasen horen natuurlijk eieren’, vinden beide topchefs.

Pasen is traditioneel een moment waarop veel brood gegeten wordt, zegt Frank Cornelissen, commercieel manager van Pandriks Bake Off. ‘Het voorjaar doet zijn intrede en iedereen is blij dat het beter weer wordt en het langer licht blijft. We gaan over naar standje ‘genieten’. Daar hoort lekker brood, een mooi ontbijt, een lekkere lunch en ook een gezamenlijke brunch bij, zeker met Pasen. Uiteraard aangevuld met paaseieren.’ Naast een origineel paasbrood – goed gevuld vruchtenbrood met of zonder spijs – kun je ook een variatie aan lekkere bake-off broodjes aanbieden. ‘Een mooie broodtafel met diverse soorten en maten broodjes gecombineerd met lekkere zoete en hartige belegsoorten is wat gasten rond Pasen verwachten.’

Speciaal voor de paasdagen is het breekbroodje een geschikt product, benadrukt hij. ‘Deze broodjes zijn verkrijgbaar in wit en donker, voor elk wat wils dus, en ze bestaan uit een rij van twee keer vier broodjes van 25 gram. De broodjes, die maar kort gebakken hoeven te worden, zitten aan elkaar vast, waardoor ze heerlijk lang vers blijven en heel mooi spekkig zijn als ze los worden gescheurd. Een genot om te eten en door het kleine formaat kun je allerlei combinaties maken en verschillende smaken uitproberen. Vooral de gedacht om dit samen te delen, past natuurlijk helemaal in de paasgedachte!

‘Een algemene trend in brood is dat gasten steeds meer op zoek zijn naar duurzame alternatieven en naar producten die passen bij een gezonde levensstijl en bijdragen aan de vitaliteit’, merkt Renate van der Meulen van bakkerij Carl Siegert. ‘Maar er is af en toe ook ruimte voor verwennerij en verrassing. Pasen is zo’n tijd.  Briochebrood is een heerlijke verwennerij die uitstekend past bij Pasen. Brioche wordt gemaakt van bloem met toevoeging van eieren, suiker en roomboter. Dit geeft het brood een volle, zachte, lichtzoete smaak en een luchtige, bijna cakeachtige structuur.’ Mini-briochebroodjes zijn volgens Van der Meulen als duo of trio met een variatie aan beleg een perfect lunchgerecht, maar ze zijn daarnaast ook uitstekend te combineren met bijvoorbeeld een versgemaakte soep of een high tea. Ook doen ze het goed als toevoeging op een buffet.

En wat te denken van geroosterde sneetjes Pan Brioche belegd met overheerlijke verse ingrediënten uit het lenteseizoen. ‘Voor het verrassingseffect zijn de kleine Pain Qnipjes ontzettend leuk voor een mini-clubsandwich of zelfs als mini-tosti. De briochebol met gegrilde groenten, zalm, avocado of natuurlijk een lekker eitje doet het goed als lunchgerecht rondom Pasen. Voor het ontbijt ziet het gevlochten Korenaarbroodje er prachtig uit. Een heerlijk luchtig broodje en een verrassend alternatief voor de croissant. Heel simpel te beleggen met een beetje roomboter met jonge boerenkaas of jam van biologisch fruit, maar heel erg lekker!’

Van der Meulen besluit: ‘Maak de paaslunch extra feestelijk. Verwen en verras je gasten. Laat ze een lekkere plak mandbrood afsnijden. De heerlijke mandbroodjes zijn verkrijgbaar in de smaken mais-pompoen of rozijn-vijg-noten met een topping van havervlokken. De mandbroodjes kunnen zo met mandje en al de oven in en staan prachtig op tafel of bij een buffet. En ze zijn nog biologisch ook. Lekker, duurzaam en gezond gaan zo prima samen!’

Reageer op dit artikel