artikel

Château Cavalier, de rosé voor elk moment

Restaurant 1527

De zomer is in aantocht, dé tijd voor rosé. De meest beroemde en gewaardeerde rosé is zalmkleurig en komt uit de Provence: Château Cavalier.

Château Cavalier, de rosé voor elk moment
Jeroen Broos en Thomas Lancray (Cavalier)

De zon schijnt in de Provence gemiddeld zo’n 3000 uur per jaar. Ter vergelijking: dat is bijvoorbeeld in Amsterdam maar zo’n 1500 uur. Dit populaire gebied in Frankrijk, met haar glooiende heuvels, schilderachtige dorpjes en velden vol kruiden en bloemen, heeft voor rosé drie appellations (AOP). De meest bekende is Côtes de Provence, waar ook het Château Cavalier binnen valt. Deze appellatie levert de bekende subtiele zalmkleurige rosé wijnen.

Wijngaard Castel gerenoveerd en uitgebreid

Sinds 2000 zwaait de familie Castel de scepter over Château Cavalier. Genoemd naar het stroompje door de wijngaarden is het domein gevestigd in het noordelijke deel van de Provence, in het plaatsje Vidauban – vlakbij Draguignan – waar zich ook het Centre du Rosé zich bevindt. Een instituut opgericht om de kennis over ‘rosé’ te bewaren en wetenschappelijk verder te ontwikkelen.

‘Château Cavalier is na de overname door de Castel-familie grondig gerenoveerd en uitgebreid’, vertelt Jeroen Broos van Groupe du Vin. ‘Zo werd de wijngaard bijna verdrievoudigd van 48 naar 140 hectare. De grond bestaat voornamelijk uit leisteen, zand en klei. Bij de renovatie werden ook de aanplant, de kelders en installaties grondig gemoderniseerd.’ De wijngaard omvat de rode druivensoorten cinsault, grenache, syrah en cabernet sauvignon en tevens een klein gedeelte witte rolle. De familie bracht bovendien haar wijnkennis uit Bordeaux en Marokko in het nieuwe bedrijf. Zo is de wijngaard in de Provence uitgerust met het unieke ‘druppel’ irrigatie-systeem afkomstig van de ervaringen van Castel in Marokko.

Perfecte ligging voor wijngaard

Olivier Dauga is als externe consultant mede verantwoordelijk voor de wijn van Château Cavalier. Samen met Thomas Lancray, die bij de lunch aanwezig was, zorgt hij voor een verdere kwaliteitsinput. ‘De ligging van Château Cavalier is perfect’, vertelt Lancray. ‘In het noorden hebben we een natuurlijke barrière door de heuvels van het Massief de Maures, terwijl de omringende bossen zorgen voor een perfect mini-klimaat met beschutting en een natuurlijke afwatering bij heftige regenval.’

Visie van de wijnmaker

De visie van de wijnmakers past naadloos op de visie van Castel. ‘Het gaat om het zo zuiver mogelijk overbrengen van het karakter van de druif en het terroir in de wijn’, vertelt Lancray bij de presentatie van de nieuwe labels van de wijnen van Château Cavalier bij een lunch in Villa de Duinen in Noordwijk. ‘Mijn doel is het fruit zo natuurlijk mogelijk in de wijn te krijgen en daarbij is beheersing van de temperatuur heel belangrijk.’

Tot besluit voegt Broos toe: ‘De lichte, zalmachtige kleur van de Provence rosé komt doordat het vrijwel kleurloze druivensap van de rode druiven, anders dan bij rode wijn of donkere rosé, slechts enkele uren in aanraking komen met de druivenschil.’

Château Cavalier heeft voor ieder moment een perfecte rosé:

360 de Cavalier

Een door cinsault en grenache gedomineerde rosé met wat syrah, ugni blanc, clairette en mouvèdre. Met aroma’s van citrus, tropisch fruit en rode bessen is dit een allemansvriend met eten (bbq) en bij uitstek ook geschikt voor aperitief. Bij de lunch bij Villa de Duinen werd deze wijn heel verrassend bij het dessert van rabarber met aardbeien, lychee en vanillecrème geschonken.
Bruto horeca-adviesprijs €7,50.

Cuvée Marafiance

Een door grenache en syrah gedomineerde rosé met wat rolle, cinsault, cabernet sauvignon en sémillon. Complexe wijn met geuren van citrus en rood fruit die overgaan in florale tonen met veel mineraliteit. De wijn werd bij Villa de Duinen geschonken bij de Poké met zalm, tonijn, gamba, nori en avocado.
Bruto horeca-adviesprijs €9.

Grand Cavalier

De toprosé van Château Cavalier van 50% syrah met rolle, grenache en cabernet sauvignon. Krachtige maar tegelijk elegante rosé met complexe aroma’s van bessen en citrusfruit met een vleugje peper. De wijn combineert perfect met gegrilde langoustine, tarbot, zonnevis of lamsvlees maar ook bij gebakken asperges, hummus of venkel. Bij Villa de Duinen werd de Grand Cavalier gekoppeld aan het hoofdgerecht van parelhoen met asperges en amandel misojus.
Bruto horeca-adviesprijs €12.

Prijswinnaars

De wijnen van Château Cavalier werden door Decanter in 2015 gekozen tot de 50 beste rosé’s ter wereld, wonnen een gouden medaille in het Concours Mondial de Bruxelles 2016 en kregen een excellent waardering bij Guide Hachette (2015/2016), de toonaangevende Franse wijngids.

Groupe du Vin

De wijnen van Château Cavalier zijn verkrijgbaar via een dertigtal lokale groothandelaren, aangesloten bij Groupe Du Vin. Deze bedrijven beschikken allemaal over kennis van de regio en hebben een persoonlijke benadering.  Kijk voor uw lokale partner op: Groupeduvin.nl

 

 

Reageer op dit artikel