artikel

De Stelling: De regels voor blurring moeten versoepeld worden

Restaurant 281

Twee horecaprofessionals reageren iedere twee weken op een actuele stelling. Deze week is de stelling: ‘De regels voor blurring moeten versoepeld worden’. Lees hier de meningen van Arjan de Waard van café de Waard en café Mokum in Amsterdam en Pieter Smits van Scheepkameel in Amsterdam. Reageer ook op de stelling, laat uw mening horen in de reacties.

De Stelling: De regels voor blurring moeten versoepeld worden

Meerdere concepten in één zaak, blurring, is een ontwikkeling die je niet meer tegenhoudt.

Arjen de Waard: Ik heb geen behoefte om retail in mijn zaak op te nemen. Het is een te makkelijke manier om slechtlopende retail draaiende te houden. Een retailer die er een beetje horeca bij gaat doen, zoals een boekhandel met een koffiebar, prima. Maar de verkoop van een product als alcohol moet je overlaten aan de experts, die hiervoor getraind zijn en er dagelijks verantwoord mee bezig zijn.
Pieter Smits: Het is ontzettend interessant voor de consument als er verschillende activiteiten op een plaats mogelijk zijn. Zoals een hapje of drankje bij een boekwinkel, wijnverkoop bij een restaurant. In bijvoorbeeld Italië is het heel normaal dat de enoteca ook slijterij en traiteur is.

 

Arjan de Waard: ‘Geen behoefte aan retail
in mijn zaak’

De overheid moet de ‘oude’ regels uit de Drank- en Horecawet versoepelen wat betreft hygiëne, inrichting en doorgang.

Arjen de Waard: Sommige regels uit de Drank- en Horecawet zijn achterhaald en overbodig. Zoals het Besluit Inrichtingseisen. Daarom sta ik achter het plan van KHN voor een volledig nieuwe alcoholwet. Maar wel één die ervoor zorgt dat alcohol op een verantwoorde manier wordt verstrekt. Ik ben tegen de versoepeling van grenzen tussen retail en horeca (met alcohol).
Pieter Smits: Ik ben een voorstander van versoepeling van de regels en hoop ook dat de nieuwe coalitie met zijn tijd meegaat. Wij verkopen nu de wijnen die we bij de Scheepskameel schenken via onze eigen webshop Wijnkameel, maar kunnen de afrekening niet via het pinapparaat van Scheepskameel laten lopen. Dat mag alleen via een betaalapplicatie op de website. Gasten maken daar nu al gebruik van en dat wordt natuurlijk nog populairder als we het kunnen vereenvoudigen.

Pieter Smits: Ik ben vóór versoepeling
van de regels’

Maar zodra er schenken van alcohol in het spel is, moet er strikt gehandhaaft worden.

Arjen de Waard: De handhaving van de Drank- en Horecawet is in de huidige situatie al erg lastig. Om de naleving van deze wet te vergroten, moet er strenger gecontroleerd worden. Die controle wordt alleen maar moeilijker als men blurring met alcohol toestaat. Wie gaat de naleving van de Drank- en Horecawet in de retail controleren? Houd het gewoon heel simpel met één alcoholverstrekker, de horeca!
Pieter Smits: Gelijke behandeling voor iedereen. Alcohol schenken is prima, maar dan wel volgens de normen zoals die ook voor de horeca gelden. Dus inclusief vergunning, sociale hygiëne, BHV enzovoorts.

Reageer op dit artikel