artikel

Van Speijk in Egmond aan Zee: sfeer creëren, binnen en buiten 

Restaurant 735

Het terras van Van Speijk werd in 2015 uitgeroepen tot nummer 1 in de Terras Top 100. Recent heropende de zaak na een grondige verbouwing. Het interieur ging deels flink op de schop. Robuust, stoer en veel natuurlijke materialen kenmerken nu de inrichting. De warme sfeer van binnen, wordt doorgetrokken naar het terras.  

Van Speijk in Egmond aan Zee: sfeer creëren, binnen en buiten 

Het voorjaar van 2017 was niet eens zo nat, maar vooral koud. Voor de gasten van Van Speijk in Egmond aan Zee geen enkele belemmering om toch in grote getalen op het buitenmeubilair plaats te nemen. De glazen afwering aan de strandkant houdt de meeste koude wind tegen waardoor het hier al snel aangenaam toeven is. Ook met een paar zonnestralen. Als we eigenaar Arnoud Schimmel spreken heeft hij zijn zaak net weer heropend na een verbouwing van tien dagen. Hoe bracht hij sfeer in zijn horecabedrijf?

Modernisering

Na in 2008 het bedrijf te hebben overgenomen staken hij en partner Alexandra Viersma veel aandacht in de modernisering van in- en exterieur. In verschillende stappen werd alles verbouwd en vernieuwd. In 2016 kwam er nog een serre bij en werd de bar verplaatst, dit vroege voorjaar nam de keukencapaciteit flink toe en werd ook het laatste deel van het interieur aangepakt.

‘Zou ik hier zelf graag zitten?’, dat was volgens Arnoud het uitgangspunt bij de nieuwe inrichting. Het werd een interieur met veel natuurlijke materialen. Er kwam leer op de wanden bijvoorbeeld. ‘Je ziet het leven, een echte eyecatcher’. Ook kwamen er robuuste tafels van echt hout in verschillende hoogten. Een staande borrel is hierdoor net zo makkelijk als een uitgebreid diner. Ook op het zitcomfort van de stoelen werd niet beknibbeld.

Muziek en verlichting

Het creëren van sfeer in hun bedrijf is belangrijk voor het ondernemerskoppel. Om zich te laten inspireren nemen ze regelmatig een kijkje bij collega’s of volgen trainingen en workshops. Van Speijk is aangesloten bij Heineken’s Goed Getapt programma. Ook van hieruit worden regelmatig inspiratietours georganiseerd. Het bracht Arnoud recent nog in Madrid. Hier viel het hem op dat de harde, bijna minimalistisch verlichting door tl-balken in veel gevallen is vervangen door sfeerverlichting. En ook op andere gebieden mag het interieur weer warmte uitstralen na de industriële trend van de laatste jaren. Zijn eigen interieur is nu ook in die lijn. Met een paar kleine aanpassingen wil hij de komende tijd ook het terras in dezelfde sfeer brengen. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor verlichting én muziek. ‘s Zomers, als het tot tien uur ’s avonds licht is, is muziek heel belangrijk om sfeer te maken. Daarna nemen de lampen het over. Zeker nu we overal Led hebben kun je de verlichting makkelijk aanpassen en het scheelt ook nog eens veel stroom. Zo gaan we de lampen op het terras in de loop van de avond mee-dimmen zodat je binnen en buiten dezelfde sfeer creëert.

Luxe uitstraling servetten

Om dat te realiseren is ook een belangrijke rol weggelegd voor het tafellinnen. Binnen is gekozen voor servetten van linnen, op het terras de servetten en saccheto’s van Duni. Geschikt voor eenmalig gebruik, maar wel met de gewenste kwalitatieve uitstraling die past bij van Speijk. “Ze hebben een luxe uitstraling, zijn milieutechnisch verantwoord. Als je wilt, kun je ze mooi vouwen. Maar dat hoeft niet per se, want je kunt ze ook zo gebruiken. Bijkomend voordeel van producten voor eenmalig gebruik is dat je er geweldig snel mee kunt werken.”

Op nummer 1 in de Terras Top 100 zal het bedrijf voorlopig niet komen. Beide eigenaren zijn toegetreden tot de hoofdjury van de verkiezing van Misset Horeca waardoor deelname is uitgesloten. ‘Gelukkig zie ik tijdens mijn jurybezoeken veel zaken die ik in mijn eigen bedrijf kan meenemen’, zegt een tevreden Arnoud Schimmel.

 

Reageer op dit artikel