artikel

Recept Vis & Seizoen: Japans gemarineerde haring van de plancha

Restaurant 817

De Stichting Vis & Seizoen wil de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel verduurzamen. Haring heeft de hoofdrol in dit recept van Vis & Seizoen.

Recept Vis & Seizoen: Japans gemarineerde haring van de plancha

Uit de noordelijke Noordzee; in het water in de driehoek Schotland, Noorwegen en Denemarken zwemt de meeste haring. Haring wordt eigenlijk het gehele jaar gevangen. Maar wanneer de haring aan het kuit schieten is (van augustus tot en met november) kan men spreken van mindere kwaliteit. In dit recept wordt haring gecombineerd met smaken uit de Japanse keuken.

Wanneer de zeeën weer wat warmer worden (laat in het voorjaar) en er meer voedsel is in de zee, dan begint het seizoen van de haring weer. Het vetpercentage van de nieuwe haring (Hollandse Nieuwe) moet minimaal 16% zijn.

De haring is duurzaam want de populatie is goed en hij is MSC gecertificeerd.

De smaken uit de Japanse keuken passen perfect bij de vette haring.

recept haring

Ingrediënten

10 Verse Haringfilets
200 Gram Sojasaus
15 Gram Knoflook
100 Gram Mirin
25 Gram Sake
25 Gram Gember
5 Gram Katsuobushi (bonitoflokken)

Werkwijze

  • Meng alle ingrediënten in een pan en breng de marinade aan de kook, laat vervolgens 24 uur in de koeling infuseren.
  • Marineer de haring filets hier circa 45 minuten in en dep vervolgens droog.
  • Bak de haringfilets kort op de plancha of in een hete antiaanbakpan.

Toepassingen

  • Als component bij een salade met ui, radijs en komkommer. Werk af met een beetje bonitovlokken.
  • Als component in een hoofdgerecht. Bijvoorbeeld met noedels en een zoetzuur van komkommer.

Vis & Seizoen Recept Vis&Seizoen

Stichting Vis&Seizoen (sinds 2005) is een initiatief van Versvishandel Jan van As en heeft als doel de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel te verduurzamen. Dit recept is ontwikkeld samen met Gastronomixs van Jeroen van Oijen & Inge Meijs.

>>> Meer recepturen van Vis & Seizoen op Misset Horeca

Reageer op dit artikel